Μακροζωία: Η βιταμίνη που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα

μακροζωία, βιταμίνη d

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των γεννητικών κυττάρων, της γήρανσης και του φύλου, διαπιστώνοντας ότι μια βιταμίνη ενίσχυσε τη μακροζωία επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής ορισμένων ψαριών, αποτέλεσμα που είναι πιθανό να μεταφραστεί και σε άλλα σπονδυλωτά, όπως στους ανθρώπους.

Τα ψάρια Killifish έχουν εξαιρετικά σύντομη διάρκεια ζωής που μετριέται σε εβδομάδες, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμη μέτρηση για μια μελέτη που αναλύει τη γήρανση. Οι ερευνητές αφαίρεσαν γεννητικά κύτταρα τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά για να συγκρίνουν τις βιολογικές αποκρίσεις.

Θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100; Τα 6 συμπληρώματα που πρέπει να παίρνετε για μακροζωία

«Η θεραπεία με βιταμίνη D επέκτεινε τη διάρκεια ζωής και στα δύο φύλα στο τιρκουάζ killifish, N. furzeri. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances στις 12 Ιουνίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση διάρκεια ζωής παρατάθηκε κατά 7% στα θηλυκά και 21% στα αρσενικά, αντίστοιχα», είπε στο Newsweek π Δρ. Tohru Ishitani, ερευνητής στη μελέτη του Nothobranchius furzeri (γνωστό και ως killifish).

«Η υπερβολική θεραπεία με βιταμίνη D δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του killifish, επομένως ήταν σημαντικό να βρεθεί η κατάλληλη ποσότητα», συμπλήρωσε.

Ο Δρ. Ishitani σημείωσε ότι ενώ έχει επίσης αναφερθεί ότι η υπερβολική αύξηση της βιταμίνης D έχει αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής στα ποντίκια, η βιταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εφόσον η ποσότητα είναι σωστή, έχει μικρή δυσμενή επίδραση στην υγεία.

Στα θηλυκά killifish, η αφαίρεση των γεννητικών κυττάρων μείωσε τη διάρκεια ζωής, μείωσε τα οιστρογόνα και αύξησε τη σηματοδότηση του αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη. Αντίθετα, η αφαίρεση γεννητικών κυττάρων στα αρσενικά βελτίωσε την υγεία τους με αυξημένη σηματοδότηση της βιταμίνης D, με αποτέλεσμα αυξημένη μακροζωία.

Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τη μακροζωία

Ο Δρ. Michael Holick, ειδικός στην έρευνα της βιταμίνης D στο Εργαστήριο Έρευνας Βιταμίνης D, Δέρματος και Οστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, εξήγησε τη διαδικασία της βιταμίνης D στο Newsweek:

«Όταν παράγετε βιταμίνη D στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή την λαμβάνετε ως συμπλήρωμα, πηγαίνει στο συκώτι σας και μετατρέπεται σε 25-υδροξυβιταμίνη D, αλλά στη συνέχεια πηγαίνει στο νεφρό σας όπου ενεργοποιείται σε 125-διϋδροξυβιταμίνη D. Αυτή είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D που προκαλεί σήματα αλληλεπιδρώντας με τον υποδοχέα της βιταμίνης D που στη συνέχεια πηγαίνει στον πυρήνα για να ξεκλειδώσει τις γενετικές πληροφορίες». Η βιταμίνη D από μόνη της είναι ανενεργή, πρέπει να ενεργοποιηθεί πρώτα στο ήπαρ και μετά στα νεφρά», εξήγησε.

Διαπίστωσε ότι τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς τα ευεργετικά αποτελέσματα και η σύνδεση με την αυξημένη μακροζωία της βιταμίνης D είναι «καλά τεκμηριωμένα». Αναφέρθηκε, μάλιτα, σε μια προηγούμενη μελέτη σκουληκιών (C. elegans) που έδειξε ότι ζούσαν περισσότερο όταν τους χορηγήθηκε βιταμίνη D επειδή βελτίωσε την πρωτεϊνική κατάσταση του ζώου».

To κοινό χάπι που παίρνει διάσημος γιατρός για να αποτρέψει άνοια και καρκίνο

Επιπλέον, τόνισε ότι οι τελευταίες συστάσεις της Ενδοκρινικής Εταιρείας για τη βιταμίνη D αναφέρουν: «Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 75 ετών και άνω, προτείνουμε εμπειρική συμπλήρωση βιταμίνης D λόγω της δυνατότητας μείωσης του κινδύνου θνησιμότητας».

Υψηλότερη βιταμίνη D, χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας

Ο Δρ. Holick πρόσθεσε« Υπάρχει πολύ καλή τεκμηρίωση ότι όσο υψηλότερη είναι η κατάσταση της βιταμίνης D, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας. Και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες». Τόνισε, μάλιστα, ότι η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να βελτιώσει τη νευρογνωστική λειτουργία, να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και διαβήτη τύπου 2 και τον κίνδυνο αυτοάνοσων διαταραχών.

Παρομοίως, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Purdue, Majid Kazemian, είπε: «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με πολλές ασθένειες και ως στεροειδής ορμόνη, η βιταμίνη D επηρεάζει πολλές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντιγηραντικών επιδράσεων».

Επισήμανε επίσης τα ευρήματα άλλων μελετών. «Πολλές μελέτες σε ποντίκια και άλλα ζωικά μοντέλα έχουν δείξει συμπτώματα σχετιζόμενα με τη γήρανση και πρόωρη γήρανση λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D ή αδρανοποίησης του υποδοχέα της ή του ενζύμου ενεργοποίησης».

Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί και να καταποθεί. Σύμφωνα με τον Δρ Holick: «Γνωρίζουμε ότι όταν παράγετε τη βιταμίνη στο δέρμα σας από το φως του ήλιου, διαρκεί δύο έως τρεις φορές περισσότερο στο σώμα από ό,τι όταν τη λαμβάνετε ως δόση από το στόμα. Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα κάθε μέρα, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όμως, το φως του ήλιου, πιστεύουμε ότι όχι μόνο δημιουργεί τη βιταμίνη στο δέρμα σας, αλλά έχει και πολλά άλλα δυνητικά σημαντικά αποτελέσματα». Ο ίδιος συνιστά μια «λογική έκθεση στον ήλιο».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top