Το μοναδικό «σούπερ» συμπλήρωμα που πρέπει να παίρνουμε σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

«σούπερ» συμπλήρωμα

Αν και για τα περισσότερα συμπληρώματα διίστανται οι απόψεις των ειδικών σε όλο τον κόσμο, μια νευροεπιστήμονας και διατροφολόγος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα και μοναδικό «σούπερ» συμπλήρωμα που θα πρέπει να αναζητήσετε.

Τα συμπληρώματα συχνά προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως θαυματουργά προϊόντα που μπορούν να λύσουν σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την υγεία. Στην πραγματικότητα, όμως, προορίζονται για άτομα που δεν λαμβάνουν αυτές τις βιταμίνες στην καθημερινή τους ζωή.

Η βιταμίνη D είναι ένα «σούπερ» συμπλήρωμα, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη δύναμη των συμπληρωμάτων και αν αξίζει πραγματικά να δώσετε χρήματα για να τα αγοράσετε, το The Focus συνάντησε την Amy Reichelt, Διατροφολόγο Νευροεπιστήμονα με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα.

«Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση των επιπέδων της ενεργού μορφής βιταμίνης D στο σώμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D3 όπως συνιστάται από έναν γιατρό, καθώς η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα», είπε.

Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά ενός συμπληρώματος βιταμίνης D3 είναι η ικανότητά του να ενισχύει την οστική πυκνότητα και τη σκελετική λειτουργία μέσω της αυξημένης απορρόφησης του ασβεστίου.

«Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την οστική πυκνότητα και η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών στο αίμα», εξήγησε η Δρ. Reichelt και πρόσθεσε:

«Στα παιδιά, η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μαλακά και αδύναμα οστά. Στους ενήλικες, η χαμηλή βιταμίνη D αποτελεί κίνδυνο για οστεομαλακία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πόνο στα οστά και μυϊκή αδυναμία».

Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως «νευροστεροειδές» για τον εγκέφαλο διατηρώντας παράλληλα τη νευρωνική λειτουργία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η Δρ. Reichelt σημείωσε περαιτέρω πως τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και μειωμένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.

Ένα «σούπερ» συμπλήρωμα, εξαιρετικό για την καταπολέμηση των ασθενειών

Όταν δεν βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας ή δεν διασφαλίζει ότι τα οστά σας είναι δυνατά και υγιή, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, κάτι που είναι προφανώς ζωτικής σημασίας για να σας κρατήσει σε φόρμα.

«Η βιταμίνη D3 ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τα αποτελέσματα καταπολέμησης των παθογόνων των μονοκυττάρων και των μακροφάγων και μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων», εξήγησε η ειδικός και συνέχισε:

«Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα ρυθμίζοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις και προάγοντας την αυτοανοχή».

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάποια επιπλέον βιταμίνη D, η Δρ. Reichelt είπε ότι ένα συμπλήρωμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο 1 δισεκατομμύριο ατόμων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια. Συγκλονιστικό είναι, τέλος, το γεγονός οτί βάση έρευνας, περίπου το 39.5% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

«Αυτό περιλαμβάνει άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο είτε από την εργασία σε εσωτερικούς χώρους είτε από χρήση υψηλού SPF όταν βρίσκονται έξω, ηλικιωμένους, άτομα με πιο σκούρο δέρμα, άτομα που ζουν σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D», κατέληξε η Δρ. Reichelt.

Μελέτες:

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top