«Ήμουν τόσο υπέρβαρη που μου απαγόρευσαν να ταξιδέψω στο εξωτερικό» – Τώρα κερδίζει σε διαγωνισμούς ομορφιάς

υπέρβαρη

Μια υπέρβαρη μητέρα τριών παιδιών που έχασε 70 κιλά μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής ταινίας, ένιωσε τόση αυτοπεποίθηση που αποφάσισε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό ομορφιάς και κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Η 37χρονη Effy Murphy αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείρηση γαστρικού μανικιού πριν από τρία χρόνια, αφού της είπαν ότι ήταν παχύσαρκη και δεν μπορούσε να της χορηγηθεί βίζα για ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία.

Περπατούσε καθημερινά επί 30 μέρες για να χάσει βάρος – Με πόσα βήματα πέτυχε μια εκπληκτική μεταμόρφωση

Η Effy ομολόγησε ότι ο εθισμός της στο φαγητό εκείνη την εποχή ήταν «γελοίος», και παραδέχτηκε ότι έτρωγε συνεχώς γεύματα με πολλά λιπαρά και τα συνόδευε με ποτά γεμάτα ζάχαρη. Η ίδια αποκάλυψε: «Έτρωγα δύο έτοιμα γεύματα την ημέρα, τσιμπολογώντας πρόχειρο φαγητό ενδιάμεσα και τα συνόδευα όλα με αναψυκτικά με ζάχαρη».

Ήταν υπέρβαρη και της αρνήθηκαν τη βίζα ως «κίνδυνο για την υγεία»

Το σημείο καμπής ήρθε όταν τα προβλήματα βάρους της δημιούργησαν ακόμη ένα πρόβλημα, καθώς σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία με τα παιδιά και τον τότε σύζυγό της. Η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε την αίτησή της για βίζα, χαρακτηρίζοντας το βάρος της ως «κίνδυνο για την υγεία».

υπέρβαρη
Φωτογραφία: Cover Images

Μέσα σε τρεις μήνες πριν υποβάλει ξανά αίτηση, η Effy κατέφυγε στη «δίαιτα Shake» και κατάφερε να χάσει 19 κιλά, κάτι που της επέτρεψε να μπει στη χώρα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν και ο γάμος της σύντομα διαλύθηκε.

Νιώθοντας απογοητευμένη, ανέκτησε τα κιλά που είχε χάσει και ακόμη περισσότερα, ωθώντας την να σκεφτεί μια πιο δραστική λύση. Τον Ιούνιο του 2019, η 37χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού στην Τουρκία, μια διαδικασία που περιλάμβανε αφαίρεση του 90% του στομάχου της για να καταστείλει την πείνα της.

Απώλεια βάρους: 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να παίρνετε κιλά όταν κάνετε δίαιτα

Η χειρουργική επέμβαση, συχνά η πιο δημοφιλής για όσους έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να είναι σωτήρια για όσους έχουν βρει αναποτελεσματικά τη δίαιτα και την άσκηση.

υπέρβαρη
Φωτογραφία: Cover Images

Η ζωή μετά την επέμβαση περιλαμβάνει ένα αυστηρό καθεστώς υγρών και πολτοποιημένης τροφής προτού η στερεά τροφή επανέλθει  στην εξίσωση. «Ήταν αποθαρρυντικό, αλλά ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ. Και θα το έκανα ξανά», ομολόγησε η Effy.

Η ψυχολογική πτυχή της απώλειας βάρους

Ωστόσο, δεν απέφυγε τη συναισθηματική αστάθεια που ακολουθεί μια τόσο δραστική αναμόρφωση του σώματος, προειδοποιώντας ότι δεν είναι μόνο το να χάσει κανείς κιλά. «Πρέπει πραγματικά να είσαι ψυχικά προετοιμασμένος για αυτό γιατί είναι μια τεράστια αλλαγή και όλα αλλάζουν. Δεν είναι μόνο η φυσική σου εμφάνιση, αλλάζουν και όλοι γύρω σου ως προς το πώς σε αντιμετωπίζουν».

Η Effy τόνισε την κοινωνική αλλαγή που μπορεί να συνοδεύσει την επιτυχία στην απώλεια βάρους: «Έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να είσαι ο αστείος χοντρός φίλος που οι αλλαγές μπορεί να αναδείξουν τις ανασφάλειές τους, επειδή σε βλέπουν να τα πας τόσο καλά. Είναι δύσκολο», ανέφερε.

Όπως παραδέχθηκε, ενώ η χειρουργική επέμβαση βοήθησε, η δίαιτα παραμένει μια πρόκληση καθώς δεν είναι εύκολη μάχη. «Είναι μια διαδικασία μάθησης. Χρειάζονται μήνες για να το συνηθίσεις. Είναι σαν να ζεις με το στομάχι ενός νεογέννητου. Ξεκινάς με υγρά, παιδικές τροφές και επανέρχεσαι στη στερεή τροφή μετά από τρεις μήνες. Βρίσκεις ότι δεν μπορείς να φας τροφές που έτρωγες πριν».

Η επιτυχία του σήμερα

Η Effy υποβλήθηκε σε περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης δέρματος στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2022. Διηγούμενη ταξίδι της, είπε: «Κατέθεσα πολλή ψυχική προσπάθεια. Έχασα το βάρος και μετά έβαλα στόχους για το επόμενο έτος. Είναι μια ψυχική μάχη».

υπέρβαρη
Φωτογραφία: Cover Images

Τώρα, με αυξημένα επίπεδα ενέργειας, η 37χρονη απολαμβάνει τη ζωή πιο ολοκληρωμένα, παίζοντας με τα παιδιά της Aisling, Cian και Ollie, κάνοντας βόλτες στην παραλία και κάνοντας εύκολα εργασίες που κάποτε ήταν για εκείνη μία πρόκληση.

Η μεταμόρφωσή της οδήγησε επίσης σε επιτυχία στον κόσμο των καλλιστείων, όπου διεκδίκησε τίτλους όπως η Mrs Ireland 2017 και η Mrs International Curve 2018, και ήταν επιλαχούσα στον Διεθνή Διαγωνισμό Regency στο Λας Βέγκας.

υπέρβαρη
Φωτογραφία: Cover Images

Δήλωσε, τέλος, ότι θέλει να συνεχίσει να λέει την ιστορία της για να ενθαρρύνει άλλους που μπορεί επίσης να μάχονται με το βάρος τους. «Είναι απίστευτο. Ακόμα και η συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε καταληκτικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top