Η αλλαγή που μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε 7 μόλις μέρες

αρτηριακή πίεση

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμη και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, κάνοντας μια μικρή αλλαγή στη διατροφή του, αναφέρει μια νέα νέα μελέτη.

Η μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το Northwestern Medicine και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 στη Φιλαδέλφεια.

«Στη μελέτη, οι μεσήλικες έως ηλικιωμένοι συμμετέχοντες μείωσαν την πρόσληψη αλατιού κατά περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή τους» δήλωσε ο Deepak Gupta, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο VUMC και κύριος ερευνητής.

Το αποτέλεσμα ήταν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 6 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg), η οποία είναι συγκρίσιμη με το αποτέλεσμα που παράγεται από ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο πρώτης γραμμής για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Διαπιστώσαμε ότι το 70-75% όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή όχι, είναι πιθανό να δουν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης εάν μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους», δήλωσε με τη σειρά του η επικεφαλής ερευνήτρια Norrina Allen, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η επίδραση του διατροφικού νατρίου στην πίεση

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση της επίδρασης της μείωσης του διατροφικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση, ώστε να συμπεριληφθούν άτομα με υπέρταση και ήδη λαμβάνουν φάρμακα.

«Έως τώρα δεν γνωρίζαμε εάν οι άνθρωποι που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν πράγματι να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση περισσότερο περιορίζοντας το νάτριό τους», δήλωσε ο Quentin D. Young Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Πληθυσμού. Υγεία στο Northwestern.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη νατρίου που συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση είναι κάτω από 1.500 χιλιοστόγραμμα και αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να τη μειώσει ακόμη περισσότερο από αυτό. «Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η μείωση του νατρίου σε οποιαδήποτε ποσότητα θα είναι ευεργετική», είπε η Δρ. Allen.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια επειδή ασκεί επιπλέον πίεση στις αρτηρίες. Επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί αποτελεσματικά και να αντλεί αίμα», πρόσθεσε η ειδικός.

Πώς λειτούργησε η μελέτη

Μεσήλικα έως ηλικιωμένα άτομα μεταξύ 50 και 70 ετών από το Μπέρμιγχαμ, την Αλαμπάμα και το Σικάγο τυχαιοποιήθηκαν είτε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο (2.200 mg ημερησίως επιπλέον της συνήθους διατροφής τους) είτε σε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (500 mg συνολικά την ημέρα) για μία εβδομάδα, μετά την οποία πέρασαν στην αντίθετη δίαιτα για μία εβδομάδα.

Την ημέρα πριν από κάθε έλεγχο, οι συμμετέχοντες φορούσαν πιεσόμετρα και συνέλεγαν τα ούρα τους για 24 ώρες. Μεταξύ 213 συμμετεχόντων, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά κατά 7 έως 8 mm Hg όταν έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σύγκριση με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κατά 6 mm Hg σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα.

Συνολικά, το 72% των συμμετεχόντων παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα.

«Η επίδραση της μείωσης του διατροφικού νατρίου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν σταθερή σε όλα σχεδόν τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρτηριακή πίεση υπό θεραπεία και αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία», ανέφερε ο Δρ. Gupta.

«Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα για τους περισσότερους ανθρώπους, κάθε μείωση νατρίου είναι πιθανώς καλύτερη από το τίποτα για την αρτηριακή πίεση. Αυτό ενισχύει τη σημασία της μείωσης της διατροφικής πρόσληψης νατρίου για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και μεταξύ ατόμων που λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση», πρόσθεσε η Δρ. Allen.

Το αποτέλεσμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης της διατροφικής μείωσης νατρίου επιτεύχθηκε γρήγορα και με ασφάλεια μέσα σε μία εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε τόσο σημαντικά μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και ήταν καλά ανεκτή είναι σημαντικό και υπογραμμίζει τον πιθανό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Cora Lewis, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαμε στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είναι γενικά διαθέσιμα, επομένως οι άνθρωποι έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία τους βελτιώνοντας τη διατροφή τους με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε η ειδικός.

Scroll to Top