Πόσο ύψος χάνουν άνδρες και γυναίκες όταν μεγαλώνουν – Ποιοι κονταίνουν περισσότερο

ύψος

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν το ύψος τους να μειώνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν. Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα, η νόσος είναι αυτό στο οποίο αποδίδουν τη μείωση του ύψους τους. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Αυτό το φαινόμενο προβληματίζει πολλούς ανθρώπους, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια απλή εξήγηση, η οποία καταλήγει στο πώς αλλάζει η ανατομία της σπονδυλικής σας στήλης καθώς μεγαλώνετε.

Όπως εξηγεί στη Daily Mail ο γενικός παθολόγος Martin Scurr, υπάρχουν δύο πράγματα που συμβαίνουν: πρώτον, οι ινώδεις δίσκοι που λειτουργούν ως «αμορτισέρ» μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη στεγνώνουν και γίνονται πιο λεπτοί, μια φυσική φθορά που, σωρευτικά, οδηγεί σε απώλεια εκατοστών με την πάροδο του χρόνου.

Μια παρόμοια εκφυλιστική διαδικασία επηρεάζει το οστό των σπονδύλων. Εδώ, οι μικροσκοπικές αλλαγές στη δομή των οστών -που επιταχύνονται σε άτομα που έχουν οστεοπόρωση– έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση κάθε σπονδύλου, συμβάλλοντας επίσης στην απώλεια του συνολικού ύψους.

Οι γυναίκες χάνουν περισσότερο ύψος από τους άνδρες

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, έδειξε ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερο ύψος από τους άνδρες (πιθανώς λόγω απώλειας οστικής μάζας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση).

Και για τα δύο φύλα, η απώλεια ξεκινά περίπου από την ηλικία των 30 ετών, επιταχυνόμενη με την ηλικία, με τους άνδρες να χάνουν κατά μέσο όρο 3 εκατοστά μεταξύ 30 και 70 ετών και τις γυναίκες να χάνουν περίπου 5 εκατοστά. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, η απώλεια έχει αυξηθεί σε 5 εκατοστά για τους άνδρες και 8 εκατοστά για τις γυναίκες.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι, μαζί με την απώλεια ύψους, η κοιλιά σας φαίνεται να προεξέχει περισσότερο. Αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα επειδή είστε πιο παχύσαρκοι, αλλά επειδή το περιεχόμενο της κοιλιάς είναι πλέον στριμωγμένο, καθώς η απόσταση μεταξύ του άκρου του θώρακα και της λεκάνης έχει μειωθεί.

Ο ειδικός εκτιμά ότι η αρθρίτιδα είναι απίθανο να παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια ύψους. Κι αυτό γιατί, παρόλο που μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη, θα έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στους σπονδύλους και στους δίσκους ανάμεσά τους.

«Είναι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που είναι το κλειδί για την απώλεια ύψους», καταλήγει ο Δρ. Scurr.

Όλο Υγεία

Scroll to Top