Είναι επικίνδυνο να παίζoυν τα παιδιά στο κρύο; Τι λένε οι ειδικοί

παιδί κρύο

Οι θερμοκρασίες πέφτουν με τις προσεγγίσεις των γονιών για το αν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά έξω στο κρύο να διαφέρουν. Ποιες είναι όμως οι πιο σωστές;

Ο ήπιος χειμώνας δίνει στις οικογένειες όλες τις φανταστικές ευκαιρίες για να απολαύσουν λίγο χρόνο διασκέδασης έξω μαζί με τα παιδιά τους. Ορισμένοι γονείς, ωστόσο, εξακολουθούν να προβληματίζονται για την ασφάλεια του παιδιού τους στο κρύο.

Αν και έχετε ήδη στο μυαλό σας τις ευχάριστες και ωφέλιμες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε έξω με το μικρό παιδί σας και έχετε ετοιμάσει τα πιο ζεστά και άνετα ρούχα για εκείνο, πιθανότατα έχετε και κάποιες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας και σας προβληματίζουν. Πόσο καιρό μπορούν να εκτίθενται τα παιδιά σας στις χαμηλές θερμοκρασίες και τι μπορεί να τους προκαλέσουν; Ποιες είναι οι πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο κρυολόγημα;

Γιατί τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω στο κρύο το χειμώνα

Η σωματική δραστηριότητα που γίνεται σε εξωτερικό χώρο συνδέεται με πολλαπλά  οφέλη για τα παιδιά, όπως η καλύτερη οστική πυκνότητα, και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Επιπλέον, τα παιδιά σας λαμβάνουν την απαραίτητη βιταμίνη D πιο αποτελεσματικά όταν παίζουν έξω.

Επιπλέον, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει απαράμιλλα οφέλη για την υγεία για τον εγκέφαλο βελτιώνοντας την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και μειώνοντας τα συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Από την άλλη πλευρά, οι εσωτερικοί χώροι συνδέονται συχνά με υψηλότερη συγκέντρωση μικροβίων όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα, οπότε το να αναπνέει το μικρό παιδί καθαρό αέρα θα απομακρύνει την πιθανότητα να “κολλήσει” κάτι, όταν κάθεται για πολλές ώρες στο σπίτι.

Στον αντίποδα ,οι ψυχρές καιρικές συνθήκες βοηθούν τα παιδιά να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να καταπολεμήσουν πιθανές χειμωνιάτικες ιώσεις. Αυτό τους επιτρέπει, επίσης, να καθαρίσουν τον οργανισμό τους από τις τοξίνες, ενεργοποιώντας το λεμφικό τους σύστημα, κάτι το οποίο το οποίο θα βελτιώσει περαιτέρω την υγεία τους.

Όπως μπορείτε να δείτε, όταν γίνεται σωστά και προσεκτικά, τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη για την υγεία με το να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τα μικρά παιδιά

Το να περνούν πολύ χρόνο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες στην υγεία των μικρών παιδιών, όπως υποθερμία και κρυοπαγήματα. Το σώμα που εκτίθεται σε τέτοιες θερμοκρασίες παράγει θερμότητα με πιο αργό ρυθμό από ό,τι τη χάνει κατά συνέπεια, του μένει πολύ λίγη θερμότητα. Η έκθεση στο ακραίο κρύο μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές ασθένειες, πεπτικά προβλήματα, κακή κρίση από τον επηρεασμένο εγκέφαλο και άλλα προβλήματα που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν για το παιδί σας.

Το υπερβολικό ρίγος μπορεί να είναι σημάδι έναρξης υποθερμίας, οπότε μην φτάσετε σε αυτό το σημείο δίνοντας συνεχή προσοχή στο πώς νιώθουν και έχοντας τα ντυμένα με ζεστά ρούχα.

Προσέξτε για τυχόν σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιήστε τις καλύτερες λύσεις που έχετε για να αποτρέψετε τέτοιους κινδύνους. Και όπου κι αν πάτε, λάβετε υπόψη τον χρόνο που θα περάσουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τι να κάνετε για να είναι ασφαλές το παιδί σας

Ενώ το παιχνίδι έξω στο κρύο φέρνει πολλά οφέλη για την υγεία των μικρών παιδιών, αν υποθέσουμε ότι δεν παλεύουν με ασθένειες, έχουν κάποια ευαισθησία ή κακό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε πότε είναι ώρα να βάλουμε τέλος ή να σταματήσουμε τη διασκέδαση τους στο ύπαιθρο. Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές ή χαμηλότερες από -27°C και δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται χωρίς παρακολούθηση στο κρύο, καθώς το δέρμα που εκτίθεται σε τέτοιες σκληρές καιρικές συνθήκες μπορεί να στεγνώσει και να παγώσει.

Τα παιδιά ζεσταίνονται πιο γρήγορα από τους ενήλικες  και διατηρούν τη θερμότητά τους διαφορετικά, ειδικά επειδή είναι πιο δραστήρια και το αίμα τους κυκλοφορεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η θερμότητά τους είναι απεριόριστη ή ανεξάντλητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να μπουν στο εσωτερικό και να ζεσταθούν λίγο, να πιούν ένα ζεστό ρόφημα, να στεγνώσουν, αν έχουν βραχεί, να ενυδατωθούν και να δώσουν στο σώμα τους το χρόνο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Όταν τα χέρια και τα πόδια τους είναι ζεστά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα και τα παπούτσια τους είναι ασφαλή για χρήση. Ωστόσο, το υπερβολικό ντύσιμο μπορεί να είναι επιζήμιο, καθώς μπορεί να ιδρώσουν και να κρυώσουν πιο εύκολα, όταν σταματούν τη δραστηριότητά τους. Επομένως και εδώ χρειάζεται ένα μέτρο.

Ο ψυχρός αέρας μπορεί να καταπονήσει λίγο τους πνεύμονες κάτι που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για τα παιδιά. Ωστόσο, το να φορούν εξαιρετικά στενά κασκόλ θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επιζήμιο, παρά την κοινή πεποίθηση ότι όσο περισσότερο ζεστό ύφασμα υπάρχει γύρω από το λαιμό τους, τόσο καλύτερα προστατεύονται από το κρύο.

Ένα από τα πιο ασφαλή πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δημιουργείτε το τέλειο περιβάλλον και συνθήκες για να απολαύσει το χειμώνα στο μέγιστο, είναι να το βοηθήσετε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top