Στατίνες: Το φάρμακο κατά της χοληστερόλης δεν είναι κατάλληλο για όλους λέει ειδικός του Χάρβαρντ

στατίνες

Οι νέες οδηγίες εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν καρδιακή νόσο ως προς τη λήψη του φαρμάκου.

Για φαινομενικά υγιείς ενήλικες, οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν έμφαση στην LDL ή την «κακή» χοληστερόλη ως δείκτη για τη χρήση στατινών και στους παράγοντες κινδύνου ενός ατόμου για εμφάνιση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης , το κάπνισμα, η κληρονομικότητα και οι εξετάσεις με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα.

Οι νέες οδηγίες

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προήλθαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. Είναι σύμφωνες με έρευνα, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία ανέφερε πρόσθετα οφέλη για την καρδιά από τις στατίνες πέρα από τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Για υγιείς ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι γιατροί καλούνται τώρα να προσδιορίσουν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας μια εξίσωση που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, τη συνολική χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και το ιστορικό καπνίσματος. Οι στατίνες συνιστώνται σε άτομα με κίνδυνο 7,5% για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό στα επόμενα 10 χρόνια.

«Μόλις φτάσουν στα 64, όλοι πληρούν τα κριτήρια που βασίζονται στην ηλικία και όχι στη χοληστερίνη. Και δεν είναι γνωστό εάν ένας κατά τα άλλα υγιής ηλικιωμένος ενήλικας με φυσιολογική χοληστερόλη θα απέφευγε την καρδιακή προσβολή με στατίνη, επειδή καμία έρευνα δεν το έχει μελετήσει», λέει ο καρδιολόγος Δρ Κρίστοφερ Κάνον, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Ποιος πρέπει να παίρνει στατίνη;

Μερικοί γιατροί ανησυχούν ότι το όριο για τη χρήση στατινών είναι πολύ χαμηλό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2014 στο The New England Journal of Medicine υπολογίζει ότι σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι πλέον επιλέξιμοι για στατίνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Δρ Κάνον επισημαίνει ότι, για αυτόν, ένας κίνδυνος 7,5% δεν είναι αυτόματη αιτία για τη λήψη τους. «Προσωπικά θα εξακολουθήσω να εξετάζω αυτόν τον κίνδυνο και θα προσθέσω την υψηλή χοληστερόλη. Έτσι, εάν η LDL είναι πάνω από 100, αυτό είναι υψηλό επίπεδο και οι στατίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν», εξηγεί.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο νέος υπολογισμός του κινδύνου ισχύει μόνο για φαινομενικά υγιείς ενήλικες. Οι στατίνες εξακολουθούν να συνιστώνται και να συνταγογραφούνται τακτικά για όλα τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια, για άτομα με πολύ υψηλή χοληστερόλη LDL (190 mg/dL ή υψηλότερη) και για μεσήλικες ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Τι πρέπει να κάνετε

Στην επόμενη επίσκεψη σας στο γιατρό, ρωτήστε εάν οι νέες οδηγίες ισχύουν για εσάς και εάν οι στατίνες θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Μια καλή αρχή: υιοθετήστε  μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και κάνετε 150 λεπτά κάθε εβδομάδα μέτριας έντασης άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top