Παιδιά με «τεμπέλικο μάτι» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 4 σοβαρών παθήσεων ως ενήλικες

τεμπέλικο μάτι

Οι ενήλικες που είχαν αμβλυωπία («τεμπέλικο μάτι») στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του UCL.

Στη δημοσίευση της μελέτης στο eClinicalMedicine, οι συγγραφείς τονίζουν ότι ενώ έχουν εντοπίσει μια συσχέτιση, η έρευνά τους δεν δείχνει αιτιώδη σχέση μεταξύ της αμβλυωπίας και της κακής υγείας στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 126.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από την κοόρτη της UK Biobank, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση. Ο συσχετισμός αφορούσε την υπέρταση, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για αμβλυωπία στην παιδική ηλικία και εάν εξακολουθούσαν να έχουν την πάθηση στην ενήλικη ζωή. Ρωτήθηκαν επίσης εάν είχαν ιατρική διάγνωση διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιο/εγκεφαλοαγγειακής νόσου (δηλαδή στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Εν τω μεταξύ, μετρήθηκαν επίσης ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), η γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης τους και παρακολουθήθηκε η θνησιμότητα. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι από 3.238 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν «τεμπέλικο μάτι» ως παιδιά, το 82,2% είχαν επίμονη μειωμένη όραση στο ένα μάτι ως ενήλικες.

Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με αμβλυωπία ως παιδί είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 25% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία. Διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής -ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις καταστάσεις (π.χ. άλλες ασθένειες, εθνικότητα και κοινωνική τάξη).

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων υγείας βρέθηκε όχι μόνο μεταξύ εκείνων των οποίων τα προβλήματα όρασης παρέμειναν αλλά και σε κάποιο βαθμό σε συμμετέχοντες που είχαν αμβλυωπία ως παιδιά και όραση 20/20 ως ενήλικες, αν και η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή.

«Η αμβλυωπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει έως και τέσσερα στα 100 παιδιά. Είναι σπάνιο να υπάρχει ένας “δείκτης” στην παιδική ηλικία που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας στην ενήλικη ζωή, καθώς και ένας που να είναι μετρήσιμος και γνωστός για κάθε παιδί», δήλωσε ο συγγραφέας, Jugnoo Rahi του UCL Great Ormond Street Institute for Child Health.

«Ο μεγάλος αριθμός των επηρεαζόμενων παιδιών και οι οικογένειές τους μπορεί να θέλουν να σκεφτούν τα ευρήματά μας ως ένα επιπλέον κίνητρο για την προσπάθεια επίτευξης υγιεινού τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τι είναι η αμβλυωπία

Αμβλυωπία είναι όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται σωστά και μπορεί να προκληθεί από στραβισμό ή μακρινή όραση. Είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση που αναπτύσσεται όταν υπάρχει βλάβη στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και του ματιού μαζί και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά το οπτικό σήμα από το προσβεβλημένο μάτι.

Καθώς συνήθως προκαλεί μειωμένη όραση μόνο στο ένα μάτι, πολλά παιδιά δεν παρατηρούν τίποτα κακό στην όρασή τους και διαγιγνώσκονται μόνο μέσω του τεστ όρασης που γίνεται σε ηλικία τεσσάρων έως πέντε ετών.

Μια πρόσφατη έκθεση από την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του UCL Great Ormond Street κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν τη φθίνουσα σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών κάτω των πέντε ετών και να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των παιδιών.

Η ομάδα ελπίζει ότι η νέα τους έρευνα θα βοηθήσει στην ενίσχυση αυτού του μηνύματος και θα τονίσει πώς η υγεία των παιδιών θέτει τα θεμέλια για την υγεία των ενηλίκων.

Ο πρώτος συγγραφέας, ο Δρ. Siegfried Wagner (Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL και Οφθαλμικό Νοσοκομείο Moorfields), είπε: «Η όραση και τα μάτια είναι φρουροί για τη συνολική υγεία -από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τη μεταβολική δυσλειτουργία, συνδέονται στενά με άλλα συστήματα οργάνων. Αυτό είναι ένα από τους λόγους για τους οποίους κάνουμε έλεγχο για καλή όραση και στα δύο μάτια».

«Τονίζουμε ότι η έρευνά μας δεν δείχνει αιτιολογική σχέση μεταξύ αμβλυωπίας και κακής υγείας στην ενήλικη ζωή. Σημαίνει όμως ότι ο “μέσος” ενήλικας που είχε αμβλυωπία ως παιδί είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αυτές τις διαταραχές από τον “μέσο” ενήλικα που δεν είχε. Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι κάθε παιδί με αμβλυωπία θα αναπτύξει αναπόφευκτα καρδιομεταβολικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top