Μην βάζετε ποτέ το κρασί που περίσσεψε σε μπουκάλι – Sommelier αποκαλύπτει το καλύτερο μέρος για να το φυλάξετε

κρασί - φρέσκο - φύλαξη

Συνηθίζετε να φυλάτε το κρασί που περίσσεψε στο ίδιο μπουκάλι; Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθεια. Μια επαγγελματίας sommelier εξηγεί γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του κρασιού και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να το αποθηκεύσετε σωστά.

Κρασί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κάθε βράδυ – Βλάπτει ή ωφελεί;

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το κρασί για να μείνει φρέσκο, σύμφωνα με μια Sommelier

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρει οφέλη για την καρδιά, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, όπως η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες. Αυτές ενδέχεται να αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL) και να προστατεύουν τα αγγεία. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακόμη περιορισμένα και δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ αποκλειστικά για τα πιθανά οφέλη του, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πάντως, αν είστε λάτρης αυτού του ποτού, τότε σίγουρα θα θέλετε να μάθετε πώς να το αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε την ωραία του γεύση.

Αν έχετε βρεθεί, λοιπόν, με ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί που δεν θα τελειώσετε, αυτή η απλή συμβουλή από μια sommelier θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε φρέσκο για περισσότερο χρόνο.

Κάποια κρασιά πρέπει να «αναπνεύσουν» πριν τα πιείτε, καθώς η έκθεση του ποτού στο οξυγόνο βελτιώνει τη γεύση και το άρωμά του. Η διαδικασία αυτή μαλακώνει τις τανίνες και μπορεί να προσομοιώσει τη διαδικασία παλαίωσης. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση των κρασιών στον αέρα μπορεί να «χαλάσει» τις γεύσεις τους.

Αν τύχει να μην τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρέπει να το ξανασφραγίσετε πριν το αποθηκεύσετε, ώστε να παραμείνει φρέσκο.

Μια sommelier με το όνομα Warner μοιράστηκε τώρα τις βασικές της συμβουλές για το πώς να αποθηκεύετε σωστά το κρασί και να αποφύγετε την αλλοίωση και ίσως δεν είναι αυτό που περιμένετε.

«Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά αν ποτέ σας περισσέψει κρασί, μην βάλετε ξανά τον φελλό στο μπουκάλι. Έχω μια πολύ καλύτερη συμβουλή που θα σας αλλάξει τη ζωή», ανέφερε η Warner σε βίντεό της στο TikTok.

Συνέχισε εξηγώντας: «Αν βάλετε ξανά τον φελλό σε ένα μπουκάλι κρασί που είναι μισοάδειο, θα δείτε ότι το μισό εξακολουθεί να έχει μέσα οξυγόνο και οι φελλοί είναι πορώδεις. Αυτό συνεχίζει να επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέρχεται στο κρασί σας, κάτι όχι και τόσο καλό».

@confidenceuncorked If you never have leftover wine, this life hack isn’t for you 🙂 Don’t knock it till ya try it! #winehack #lifehack #winetip #winetasting #sommelier #somm #masonjar #storage #wine101 #cork #lifechanging #gamechanger ♬ Blue Blood – Heinz Kiessling

Το κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά καλύτερα και από τις στατίνες – Πόσο να πίνουμε την εβδομάδα

Το κόλπο με το βάζο για να μην περνάει το οξυγόνο

Στη συνέχεια, η Warner μοιράστηκε τον αγαπημένο της τρόπο αποθήκευσης του κρασιού, λέγοντας:

«Αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε είναι να μειώσετε την αναλογία οξυγόνου προς κρασί. Αυτό που προτείνω είναι ένα βάζο τύπου mason».

Βιντεοσκόπησε τον εαυτό της να ρίχνει το υπόλοιπο κρασί της σε ένα τέτοιο βάζο αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο.

«Σε περιόδους ανάγκης, έχω καθαρίσει ένα μπουκάλι kombucha και το έχω χρησιμοποιήσει», αποκάλυψε η Warner. «Κλείστε το καλά και έτοιμο».

Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης επιτρέπει στο κρασί να παραμείνει φρέσκο καθώς εκτίθεται σε λιγότερο οξυγόνο.

Η Warner τόνισε: «Το επιβεβαιώνω αυτό, θα κάνει το κρασί σας να έχει ακόμα φρέσκια γεύση ακόμη και δύο μέρες μετά το άνοιγμα, ενώ μία μέρα αφού ανοίξω ένα μπουκάλι κρασί και ξαναβάλω τον φελλό, μπορώ να καταλάβω τη διαφορά».

Αυτός ο τύπος κρασιού είναι πιο υγιεινός – Έχει λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες

Πρέπει να βάζετε το κρασί στο ψυγείο;

Όσο για το αν πρέπει ή όχι να αποθηκεύετε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο, η Warner εξήγησε στα σχόλια: «Κρατάω τα κόκκινα στο ψυγείο αν ξέρω ότι δεν θα το τελειώσω την επόμενη μέρα και μετά το βγάζω μία ώρα πριν το πιω για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου».

Οι άνθρωποι έσπευσαν να σχολιάσουν και να ευχαριστήσουν τη Warner για τις χρήσιμες συμβουλές της.

«Αυτό είναι το περιεχόμενο για mason jar που περίμενα», έγραψε ένας θεατής, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «ΚΑΙ! Μπόνους για πάρτι, μπορείτε απλώς να το πιείτε κατευθείαν από το βαζάκι μαρμελάδας».

Ένας άλλος θεατής ρώτησε επίσης αν οι αντλίες κενού για κρασί λειτουργούν ως εναλλακτική μέθοδος, στην οποία η Warner απάντησε: «Τις χρησιμοποιώ επιπλέον αυτής της μεθόδου! Αλλά αυτό λειτουργεί καλύτερα κατά τη γνώμη μου».

Γυναίκες: Πόσο κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

Κάποιος άλλος σχολίασε απλώς: «Περίσσευμα κρασιού. Το έχω διαβάσει, αλλά δεν το έχω ζήσει. Νόμιζα ότι ήταν αστικός μύθος!»

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top