Πως θα απαλλαγείτε αμέσως από τη μυρωδιά καπνού στο σπίτι

μυρωδιά καπνού

Έχετε αναρωτηθεί πως θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά καπνού στο σπίτι σας; Ανακαλύψτε μερικούς απλούς, φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους

Η μυρωδιά του καπνού στο σπίτι, στα έπιπλα ή τα ρούχα, είναι από τις πιο επίμονες οσμές και η διαδικασία για να απαλλαγεί κάποιος από αυτήν είναι αρκετές φορές δύσκολη και χρονοβόρα. Αν λοιπόν πρόσφατα κόψατε το κάπνισμα και πλέον σας είναι δυσάρεστη η μυρωδιά που επικρατεί στο σπίτι και τα αντικείμενά σας, ή αν το σπίτι σας βρίσκεται σε περιοχή που ξέσπασε πυρκαγιά, ή ακόμα και αν συνέβη κάποιο ατύχημα κατά το μαγείρεμα που άφησε μια επίμονη κάπνα στην ατμόσφαιρα, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αυτή οσμή και να φρεσκάρετε το περιβάλλον του σπιτιού.

Πως θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του καπνού

Αρχικά να έχετε κατά νου πως τα αποσμητικά χώρου και τα αρωματικά κεριά ή στικς δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ουσιαστικά καλύπτουν τη μυρωδιά χωρίς να την εξουδετερώνουν, και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει η κάπνα. Οι τρόποι αντιμετώπισης που ακολουθούν έχουν ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της μυρωδιάς του καπνού και όχι την πρόσκαιρη κάλυψή της.

Σε πρώτη φάση πολύ σημαντικός είναι ο καλός αερισμός των χώρων και των αντικειμένων. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα και βάλτε αν μπορείτε ανεμιστήρες μπροστά στα μεγαλύτερα από αυτά, να φυσάνε με κατεύθυνση προς τα έξω. Αφήστε τα έτσι για μια ολόκληρη μέρα. Επίσης, βγάλτε σε εξωτερικό χώρο (κήπο, βεράντα) όσα αντικείμενα μυρίζουν έντονα, όπως βιβλία, μικροέπιπλα, καλύμματα καναπέδων κ.λπ., για να αεριστούν. Όσα δεν διατρέχουν κίνδυνο να ξεθωριάσουν μπορούν να αφεθούν και στη λιακάδα, καθώς οι UV ακτίνες βοηθούν στην εξουδετέρωση μυρωδιών.

Πλύνετε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του σπιτιού (και αν πρόκειται για καπνό που οφείλεται σε πυρκαγιά και τις εξωτερικές) με σαπούνι ή και ένα ήπιο καθαριστικό. Τρίψτε καλά τοίχους, ταβάνια, πατώματα, και μην ξεχάσετε ντουλάπια, συρτάρια, ντουλάπες μέσα-έξω. Επίσης πλύνετε καλά σερβίτσια, κουζινικά, διακοσμητικά  και άλλα μικροαντικείμενα που ενδεχομένως μυρίζουν.

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα

Μπορεί να κάνει θαύματα, καθώς το διττανθρακικό νάτριο έχει την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές, αντί να τις καλύπτει απλά. Βάλτε μπολάκια με μαγειρική σόδα διάσπαρτα στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες για να απορροφήσουν την οσμή από την ατμόσφαιρα. Ρίξτε σόδα στα χαλιά αφήστε την για τουλάχιστον δύο ώρες και μετά σκουπίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με καναπέδες ή πολυθρόνες. Μπορείτε επίσης να βάλετε βιβλία ή μικροαντικείμενα μέσα σε ένα κουτί, να ρίξετε μαγειρική σόδα και αφού το κλείσετε ερμητικά για ορισμένες ώρες, ανοίγετε και τινάζετε την σκόνη.

Άλλη μία ουσία που βοηθά στην εξουδετέρωση μυρωδιών είναι το ξίδι

Το χαμηλό του PH “επιτίθεται” στα υψηλού PH μόρια του καπνού και τα οδηγεί σε εξασθένηση. Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η σόδα, σε μπολάκια διάσπαρτα στο σπίτι, ή σε διάλυμα νερού για πλύσιμο επιφανειών, αλλά και στο πλυντήριο ρούχων, ως εναλλακτικό του απορρυπαντικού. Στην τελευταία περίπτωση θα χρειαστούν ενδεχομένως παραπάνω από μία πλύσεις. Επίσης, αν η μυρωδιά του καπνού παραμένει έστω και λίγο στα ρούχα, προσοχή! Μην τα βάλετε στο στεγνωτήριο. Πιθανότατα θα γίνει πιο έντονη και ακόμα πιο δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτήν.

Καθαρίστε με ατμοκαθαριστή

Είναι πολύ αποτελεσματικός στον καθαρισμό τοίχων, πατωμάτων, ταπετσαριών, υφασμάτων και καλυμμάτων σε έπιπλα. Ο ζεστός ατμός κάνει βαθύ καθαρισμό, δεν είναι όμως κατάλληλη μέθοδος για ευαίσθητα υφάσματα.

Επενδύστε σε έναν ιονιστή / καθαριστή αέρα.

Έχετε όμως κατά νου πως αν και όλοι είναι κατάλληλοι για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού, μόνο αυτοί που έχουν φίλτρα ξυλάνθρακα είναι αποτελεσματικοί όταν πρόκειται για μυρωδιά τσιγάρου. Μην παραλείπετε τη συχνή αλλαγή ή καθαρισμό των φίλτρων στα συστήματα εξαερισμού του σπιτιού και στα κλιματιστικά. Αν και από μόνα τους δεν επαρκούν για την πλήρη απαλλαγή από τη μυρωδιά του καπνού, παίζουν ενεργό ρόλο στην προσπάθειά σας αυτή, και όσο πιο επιβαρυμένα και  πολυχρησιμοποιημένα είναι τόσο λιγότερο αποτελεσματικά αποδεικνύονται, και ενδεχομένως ακόμα και ανθυγιεινά.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι είναι δοκιμασμένοι και με ξεκάθαρα αποτελέσματα. Ανάλογα με το είδος της μυρωδιάς και την βαρύτητα της κατάστασης ενδεχομένως να μην είναι όλοι κατάλληλοι για εσάς. Δοκιμάζοντας όμως με επιμονή διάφορες μεθόδους, θα βρείτε σίγουρα τον τρόπο να φρεσκάρετε το περιβάλλον του σπιτιού σας.

 

 

 

 

Scroll to Top