Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη μούχλα στο μπάνιο

μούχλα στο μπάνιο

Η μούχλα στο μπάνιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σπιτιού που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Δείτε πως θα απαλλαγείτε οριστικά και με ασφάλεια.

Η μούχλα αναπαράγεται σε ζεστές, υγρές συνθήκες, γεγονός που καθιστά το μπάνιο σας το πιο πρόσφορο μέρος για να αναπτυχθεί. Ειδικά τα πλακάκια του μπάνιου είναι σημεία που συγκεντρώνουν μούχλα.

Εάν εμφανιστούν σημάδια μούχλας, μπορείτε να τα καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα με το κατάλληλο καθαριστικό.

Λάβετε προφυλάξεις ασφαλείας: Φοράτε προστασία στα μάτια και τα χέρια σας και εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους αναθυμιάσεις, φορέστε και μάσκα. Ανοίξτε το παράθυρο και ανοίξτε τον ανεμιστήρα του μπάνιου για σωστό αερισμό πριν ξεκινήσετε.

Ψεκάστε καθαριστικό τα σημεία: Εφαρμόστε ένα καθαριστικό ειδικό για αφαίρεση μούχλας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παρακολουθήστε και περιμένετε πριν κάνετε τρίψιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην χρειαστεί να τρίψετε καθόλου:

Εάν οι κηλίδες επιμένουν, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι καθαρισμού ή βούρτσα για να τρίψετε με προσοχή τα σημεία.

Ξεπλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό. Σκουπίστε το ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα με την κουρτίνα του ντους ή την πόρτα ανοιχτή για να διαφύγει τυχόν συσσωρευμένος ατμός και υγρασία. Κάντε απαλές κινήσεις με το σφουγγάρια ώστε να μην διαχυθούν μόρια μούχλας στο χώρο.

Η μούχλα αναπαράγεται σε ζεστές, υγρές συνθήκες, γεγονός που καθιστά το μπάνιο σας το πιο πρόσφορο μέρος για να αναπτυχθεί.

Πως να καθαρίσετε την κουρτίνα του μπάνιου από τη μούχλα

Ψεκάστε με καθαριστικό από το εσωτερικό του ντους σας. Φορέστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό, όπως γάντια και μάσκα και αερίστε την περιοχή. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα καθαριστικό για τη μούχλα, χωρίς να ξεκρεμάσετε την κουρτίνα.

Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε εύκολα και να ψεκάζετε τα σημεία με μούχλα, ενώ το καθαριστικό θα στάζει μέσα στη μπανιέρα όπου μπορείτε να το ξεπλύνετε πιο εύκολα.

Περιμένετε έως και πέντε λεπτά για να εξαφανιστούν οι λεκέδες της μούχλας.

Τα προβληματικά σημεία θα πρέπει να αρχίσουν να ξεθωριάζουν γρήγορα. Φροντίστε να μετακινηθείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο όσο συμβαίνει αυτό. Μην αφήνετε ποτέ το καθαριστικό να στεγνώσει. Ξεπλύνετε το αμέσως. Χρησιμοποιήστε την κεφαλή του ντους για να το ξεπλύνετε εντελώς.

Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό έξω από το ντους, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό.

Αν δεν έχετε ψεκαστήρα χειρός, γεμίστε ένα φλιτζάνι με νερό και ρίξτε το στην κουρτίνα για να ξεπλυθεί. Αφήστε τη μισάνοιχτη να στεγνώσει. Ανοίξτε  την κουρτίνα έτσι ώστε να υπάρχουν χαλαρές πτυχές, κάτι που επιτρέπει στην επιφάνεια και στο ίδιο το ντους να στεγνώσουν εντελώς  από τον αέρα.

Συμβουλές για την πρόληψη της μούχλας

Η εύρεση της πηγής που προκαλεί την υγρασία που θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη της.

Ελέγξτε εάν τα παράθυρά σας επιτρέπουν τη βροχή να εισχωρήσει στο εσωτερικό και εάν το στεγανωτικό γύρω τους έχει καταστραφεί.

Φροντίζετε πάντα να στεγνώνετε αμέσως τις υγρές περιοχές. Σκουπίστε τις διαρροές και φροντίστε να στεγνώσετε τα πατώματα και τους τοίχους αφού κάνετε μπάνιο ή ντους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας που είναι διαθέσιμος στα περισσότερα καταστήματα DIY . Ο μετρητής υγρασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε την υγρασία στο σπίτι σας. Ιδανικά η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30-60%. Κάθε υψηλότερο νούμερο έχει ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο εμφάνισης  μούχλας να αυξάνεται.

Οι διαρροές προκαλούνται συνήθως από σπασμένες υδρορροές ή σωλήνες αποχέτευσης. Φροντίστε να επιθεωρείτε τακτικά και το εξωτερικό του σπιτιού σας για πηγές εισόδου υγρασίας που μπορούν να έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση μούχλας στο εσωτερικό.

Τέλος, είναι σημαντικό να αφήνετε τον αέρα να κυκλοφορεί μέσα από το σπίτι σας. Κρατήστε τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο και απομακρύνετε τα έπιπλα από τους τοίχους.

Ανοίξτε τα παράθυρα τις ξηρές μέρες για να αφήσετε τον καθαρό αέρα να μπει μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, ο οποίος θα μειώσει την υγρασία και επομένως θα βοηθήσει στην πρόληψη της.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top