Μπορεί να γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα γλυκά δεν κάνουν καλό στην υγεία, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια γλυκιά λιχουδιά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ωφέλιμη απ’ ό,τι νομίζαμε. Νέα δείχνει ότι συγκεκριμένες φυσικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτό το γλυκό τρόφιμο, φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ποιο είναι;
Οι 6 κοινές τροφές που μειώνουν το βάρος, την αρτηριακή πίεση και την «κακή» χοληστερίνη ταυτόχρονα
Ποια είναι η γλυκιά λιχουδιά που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά θα μπορούσε να κάνει θαύματα για την καρδιά σας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φυσικές ενώσεις γνωστές ως φλαβαν-3-όλες -που βρίσκονται στο κακάο, το τσάι, τα μήλα και τα σταφύλια– μπορεί να ενισχύσουν τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε δεδομένα από 145 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση φλαβαν-3-όλων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέσα αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης ήταν συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν με ορισμένα φάρμακα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι φλαβαν-3-όλες βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου -του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Πώς η μαύρη σοκολάτα και το κακάο μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς
Αυτή η βελτίωση συνέβη ανεξάρτητα από τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, υποδηλώνοντας μια ευρύτερη θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο καθηγητής Christian Heiss, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.
«Είμαι γιατρός του Χάρβαρντ – Φάτε αυτές τις 5 τροφές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση»
«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για όσους αναζητούν προσιτούς τρόπους για να διαχειρίζονται την αρτηριακή τους πίεση και να υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς τους μέσω ευχάριστων διατροφικών αλλαγών. Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων τροφών που καταναλώνονται συχνά, όπως τσάι, μήλα, μαύρη σοκολάτα ή κακάο σε σκόνη, σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να παρέχει ευεργετικές ποσότητες φλαβαν-3-ολών», σημείωσε ο Δρ. Heiss.
«Ενώ δεν μπορεί να αποτελέσει αντικατάσταση για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τις ιατρικές συμβουλές, η συμπερίληψη περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβαν-3-όλες στην καθημερινή ρουτίνα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικά για όσους έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Πάντως, αυτά είναι ευρήματα που, αν και πολλά υποσχόμενα, απαιτούν συνεχή έρευνα», κατέληξε.
Πόση μαύρη σοκολάτα μπορούμε να τρώμε;
Οι σοκολατοβιομηχανίες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε φλαβανόλες. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόση μαύρη σοκολάτα θα έπρεπε να φάει ένα άτομο για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την υγεία.
Στις περισσότερες μελέτες, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει 20-30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεού κακάο συνήθως περιέχει λιγότερη ζάχαρη αλλά περισσότερο λίπος. Περισσότερο κακάο σημαίνει επίσης περισσότερες φλαβανόλες, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 70% στερεό κακάο ή περισσότερο.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μετάλλων και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη, στην αύξηση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος και στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώτε στις 11 π.μ. για να μειώσετε χοληστερίνη, βάρος και πίεση
Όσοι ενδιαφέρονται να προσθέσουν τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή τους θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως η κατανάλωση με μέτρο είναι το κλειδί.
Πηγές: Mirror, Scientific Reports, European Journal of Preventive Cardiology