Το αρχαίο βότανο που θεραπεύει μυϊκά διαστρέμματα και ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων

βότανο σύμφυτο

Το συγκεκριμένο βότανο προέρχεται από ένα θάμνο που φύεται σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Παράγει συστάδες από μοβ, μπλε και λευκά άνθη και είναι γνωστό για τα μακριά, λεπτά φύλλα και τις μαύρες ρίζες του. Η ρίζα και τα φύλλα του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Ιαπωνία, το φυτό συλλέγεται και χρησιμοποιείται ως παραδοσιακή θεραπεία για πάνω από 2.000 χρόνια. Αρχικά, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν:

Οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το σύμφυτο για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Μερικοί παραδοσιακοί θεραπευτές το έχουν χρησιμοποιήσει επίσης για τη θεραπεία της διάρροιας και άλλων παθήσεων του στομάχου.

Οι ρίζες των φύλλων του φυτού περιέχουν χημικές ουσίες που ενισχύουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος και βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Το εκχύλισμα του  γίνεται από τις ρίζες και τα φύλλα και περιέχεται σε αλοιφές, κρέμες ή αλοιφές. Αυτά τα διαλύματα έχουν τυπικά περιεκτικότητα από 5 έως 20 τοις εκατό.

Ενώ το σύμφυτο είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, ενέχει επίσης ορισμένους κινδύνους. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας. Μπορεί επίσης να είναι καρκινογόνο. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση σκευασμάτων για λήψη από του στόματος. Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να μην χρησιμοποιείτε τοπικά σε ανοιχτές πληγές.

Οι ρίζες των φύλλων του φυτού περιέχουν χημικές ουσίες που ενισχύουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος και βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Είναι ωστόσο κατάλληλο για βραχυπρόθεσμη χρήση στο δέρμα σας και σε πληγές που έχουν επουλωθεί. Μπορείτε να αγοράσετε τοπικά σκευάσματα με σύμφυτο από καταστήματα με βότανα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους.

Το σύμφυτο ως θεραπεία

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το σύμφυτο ως εναλλακτική θεραπεία για τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, καθώς και για κλειστές πληγές. Διατίθεται σε πολλά καταστήματα και φαρμακεία σε:

  • αλοιφές
  • κρέμες
  • αλοιφές που περιέχουν και άλλα βότανα, όπως αλόη

Η χρήση του σε πληγές

Ορισμένες κλινικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το σύμφυτο έχει ιδιότητες επούλωσης πληγών. Για παράδειγμα, μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine βρήκε στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών που έχουν προκληθεί από τριβή. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι τοπικές εφαρμογές του φαίνεται να είναι ασφαλείς, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε για τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες από τη χρήση του στο δέρμα και τις πληγές σας.

Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις

Σύμφωνα με την ίδια ερευνητική ανασκόπηση, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι το σύμφυτο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και ορισμένων τραυματισμών, όπως διαστρέμματα αστραγάλου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο Phytotherapy Research αναφέρει επίσης ότι οι κρέμες που περιέχουν ρίζα του μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top