Το πανάρχαιο βότανο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και χαρίζει γερά δόντια

Το αφέψημα ή το έγχυμα από αυτό το βότανο είναι πολύ υψηλό σε βιταμίνη Κ και περιέχει επίσης ζωτικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία. Ειδικά τώρα που η θερμοκρασία πέφτει είναι ένα ζεστό ρόφημα που το απολαμβάνουμε πολύ ευχάριστα.

Η ιστορία φαρμακευτικής χρήσης αυτού του βοτάνου χρονολογείται από αιώνες, ενώ είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που ίσως δεν περίμενε κανείς να βρει στο ράφι μπαχαρικών σας. Δείτε που ωφελεί το φασκόμηλο.

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην καταπολέμηση των μορίων των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά του οργανισμού μας, οδηγώντας σε καρκίνο. Το φασκόμηλο περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και E σε μικρές ποσότητες. Έχει, επίσης, πάνω από 160 τύπους πολυφαινολών, έναν άλλο τύπο αντιοξειδωτικών.

Το φασκόμηλο διαθέτει ακόμη διάφορους τύπους όξινων ενώσεων που λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη έχουν συνδεθεί με οφέλη, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου, η βελτίωση της μνήμης και η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τσαγιού από φασκόμηλο αύξησε την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και μείωσε την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη. Τα άτομα στη μελέτη που έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι φασκόμηλου κάθε μέρα αποκόμισαν αυτά τα οφέλη, ενώ παρατήρησαν αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης.

Στοματική υγιεινή

Το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση που βοηθάει στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Στο πλαίσιο μελέτης οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα με βάση το φασκόμηλο. Όπως φάνηκε το φασκόμηλο σκότωσε επιτυχώς τα βακτήρια Streptococcus mutans που προκαλούν την τερηδόνα.

Σε μια άλλη μελέτη, ένα αιθέριο έλαιο από φασκόμηλο σκότωσε τον μύκητα Candida albicans και σταμάτησε να εξαπλώνεται. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία προβλημάτων του στόματος, όπως ο επιχείλιος έρπης, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποδειχθεί οριστικά ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Το φασκόμηλο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το σώμα βιώνει μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η μείωση προκαλεί παρενέργειες όπως εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή το φασκόμηλο έχει ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, επιτρέποντάς του να δεσμεύεται σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και να ανακουφίζει από συμπτώματα, όπως εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση.

Μια μελέτη έδειξε σημαντική μείωση στον αριθμό των εξάψεων που βιώνουν οι γυναίκες, οι οποίες λάμβαναν συμπλήρωμα φασκόμηλου σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top