Το αρχαιότερο φαρμακευτικό βότανο που προλαμβάνει καρκίνο, οστεοπόρωση και φλεγμονές

Βότανο

Ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα μπορεί, όταν το καταναλώνουμε ως αφέψημα, να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε δεκάδες παθήσεις.

Πρόκειται για μια φυσική θεραπεία σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη, του εμμηνορροϊκού συνδρόμου και των προβλημάτων του ύπνου, μεταξύ άλλων.

Η αλληλεπίδραση των φυτών και της ανθρώπινης υγείας έχει τεκμηριωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα βότανα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε μη παραδοσιακές μορφές ιατρικής που χρονολογούνται τουλάχιστον 5000 χρόνια πριν.

Γνωρίστε τα πιθανά οφέλη του τσαγιού χαμομηλιού, για τα οποία υπάρχουν τα περισσότερα στοιχεία:

  1. Απαλύνει τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσεως
  2. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
  3. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
  4. Αποτρέπει τις Φλεγμονές
  5. Κατά του Καρκίνου

1.Απαλύνει τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσεως

Το 2019, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές και αντι-αγχωτικές ιδιότητες του χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος και τη δυσφορία λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

2.Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το αφέψημα ή το έγχυμα (τσάι) χαμομηλιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Οι ἐρευνες υποστηρίζουν ότι το χαμομήλι μπορεί να βελτιώσει το γλυκαιμικό. το λιπιδικό προφίλ και τα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη περιορίζοντας τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την συγκεκριμένη πάθηση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να γίνει υποκατάστατο των φαρμάκων για τον διαβήτη. Αν και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα σε υπάρχουσες θεραπείες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις θεραπείες που συνιστά ένας γιατρός.

3.Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι η προοδευτική απώλεια της οστικής πυκνότητας. Αυτή η απώλεια αυξάνει τον κίνδυνο για σπασίματα στα οστά και αλλοιώνει τη στάση του σώματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι το χαμομήλι βοήθησε στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε αρουραίους. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στο χαμομήλι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

4.Αποτρέπει τις Φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Το τσάι χαμομηλιού περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η μακροχρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, του γαστρεντερικού πόνου, της αρθρίτιδας, των αυτοάνοσων διαταραχών, της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης.

5.Κατά του Καρκίνου

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα ή ακόμη και να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων.

Τα αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι ενώσεις στο χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης γλοιώματος, καρκίνου του ήπατος, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και λευχαιμίας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθούν οι αντικαρκινικές ιδιότητες του χαμομηλιού.

Όλο Υγεία

Scroll to Top