Αρτηριακή πίεση: Το καθημερινό συστατικό που την ανεβάζει – Δεν είναι το αλάτι

αρτηριακή πίεση συστατικό

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάζεται από καθημερινές διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο από το αλάτι. Ειδικοί αποκαλύπτουν ποιο συστατικό ευθύνεται για την αύξησή της και γιατί πρέπει να το προσέχουμε.

Υψηλή πίεση: Οι φυσιολογικές τιμές στη μικρή και στη μεγάλη πίεση – Πότε κινδυνεύετε

Ποιο συστατικό εκτός από το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

Η πίεση του αίματος μπορεί να αυξηθεί από παράγοντες όπως η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, το βάρος, η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η χαμηλή πρόσληψη καλίου, το έντονο άγχος και η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στην εργασία όπως το εργασιακό στρες και η ανισορροπία στην προσπάθεια-ανταμοιβή μπορούν να αυξήσουν την πίεση μέσω της ενεργοποίησης του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και της αύξησης της κορτιζόλης, αλλά και μέσω δυσμενών αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως φτωχή διατροφή, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Τώρα μαθαίνουμε ότι τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αν και είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί υπέρταση, με τον μέσο ενήλικα να καταναλώνει έως και δέκα φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Αρτηριακή πίεση: Το συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά να ρυθμιστεί καλύτερα

Πρόσθετα σάκχαρα – Πόσο μας βλάπτουν

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται σε οτιδήποτε, από αναψυκτικά μέχρι προπαρασκευασμένα γεύματα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη γνώσης σχετικά με τα επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης σε αγαπημένα προϊόντα του σπιτιού σημαίνει ότι πολλοί καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από όσο αντιλαμβάνονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διάφορα δυνητικά απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας.

Αν και και τα δύο πρόσθετα (αλάτι και ζάχαρη) μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιακή υγεία, η ζάχαρη έχει πολλές καλά τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα, ειδικά στο μεταβολικό προφίλ ενός ατόμου.

Υπάρχει ευρέως γνωστή σύνδεση ανάμεσα στη ζάχαρη και το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα προβλημάτων υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος στην καρδιά κατά σχεδόν ένα τρίτο, και τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά σχεδόν ένα πέμπτο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ένα ανεύρυσμα καρδιάς, ένας όρος που αναφέρεται σε διόγκωση του αιμοφόρου αγγείου που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Αν και τα περισσότερα ανευρύσματα αυτού του τύπου αναπτύσσονται αργά και είναι ασυμπτωματικά, η πάθηση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Το λαχανικό – «fake news» που βοηθά στο έντερο και ρυθμίζει το σάκχαρο και την πίεση

Πώς μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης

Ορισμένοι ερευνητές έχουν επίσης υποστηρίξει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, ενός τύπου απόβλητου προϊόντος, στον οργανισμό.

Τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να επηρεάσουν την κανονική παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τα νεφρά, το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν.

Παρόλο που το φαινόμενο αυτό βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη, πιστεύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα του συγκεκριμένου οξέος μπορεί να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα νεφρά και να ενεργοποιήσουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης — το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Αυτή η επίδραση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδέχεται να συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κινέζοι επιστήμονες έχουν επίσης επισημάνει τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα πρόσθετα σάκχαρα στον οργανισμό, υποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Αρτηριακή πίεση: Τι θα σας συμβεί αν έχετε κάτω από 120mmHg – Τι έδειξε νέα μελέτη

Ανησυχητικοί οι αριθμοί από τη νέα μελέτη

Στη μελέτη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια την ημέρα υπερεπεξεργασμένων τροφών, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο, σχετιζόταν με σχεδόν 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι ενήλικες είχαν 14,5% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο όρος UPFs (Ultra-Processed Foods – Υπερεπεξεργασμένα Τρόφιμα) χρησιμοποιείται για να καλύψει οτιδήποτε είναι βρώσιμο και παρασκευάζεται με χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Ανησυχητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι αποκάλυψαν ότι οι πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.

Αρτηριακή πίεση: Πώς μπορεί να τη μειώσει ένας καθαριστής αέρα στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτες

Αν και η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων κατηγορούνται εδώ και καιρό για την αύξηση της υπέρτασης, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος που ενέχει το χρόνιο στρες, ιδίως στους νέους, έχει περάσει απαρατήρητος.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top