Έλλειψη ύπνου: 5 άγνωστες συνέπειες και πώς θα προστατευθείτε

έλλειψη ύπνου

Ανακαλύψτε μερικές από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες της “κακής” ποιότητας ή της έλλειψης ύπνου.

Όλοι ξέρουμε ότι αν δεν κοιμηθούμε καλά το βράδυ, θα νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για τα κιλά που πήρατε τελευταία ή για τη μειωμένη ερωτική σας επιθυμία; Ανακαλύψτε μερικές από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες της “κακής” ποιότητας ή της έλλειψης ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου και οι άγνωστες συνέπειες της:

  1. Μας εξασθενεί πνευματικά
  2. Προκαλεί προβλήματα υγείας
  3. Ρίχνει την λίμπιντο
  4. Αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων
  5. Συμβάλλει στην παχυσαρκία

1. Μας εξασθενεί πνευματικά

Ο ύπνος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της σκέψης και της μάθησης, ενώ η έλλειψη ύπνου, βλάπτει τις γνωστικές διαδικασίες με πολλούς τρόπους. Πρώτα από όλα, μειώνει την προσοχή μας καθώς και τις ικανότητες εγρήγορσης, συγκέντρωσης, συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου καθιστά πιο δύσκολο να μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Έπειτα μια δεύτερη συνέπεια της έλλειψης ύπνου σχετίζεται με τη μνήμη. Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ”εδραίωση” των αναμνήσεων στο μυαλό μας. Επομένως, αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν θα είστε σε θέση να θυμηθείτε αυτά που μάθατε.

 

2. Προκαλεί προβλήματα υγείας

Οι διαταραχές του ύπνου και η χρόνια έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθετε:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 90% των ατόμων με αϋπνία, η οποία ορίζεται ως μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να κοιμηθούμε και παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, αντιμετωπίζουν και κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία τους ως απόρροια αυτής. Μάλιστα σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών του 2010 διαπίστωσε ότι οι πολύ λίγες ώρες ύπνου τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

3. Ρίχνει την λίμπιντο

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι στερούνται ύπνο (άνδρες και γυναίκες), αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και η υπνηλία που νιώθουν, μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μειωμένο ερωτικό τους ενδιαφέρον. Ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, δείχνει ότι πολλοί άνδρες με άπνοια ύπνου (μια διαταραχή που μειώνει την ποιότητα ύπνου) έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

έλλειψη ύπνου

4. Αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων

Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και τραυματισμούς στο χώρο της εργασίας μας. Σε πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν σημαντικά περισσότερα εργατικά ατυχήματα και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Έπαιρναν, επίσης, πιο πολλές αναρρωτικές ημέρες για κάθε ατύχημα σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

5. Συμβάλλει στην παχυσαρκία

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης μας και επομένως και με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, αντιμετώπιζαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες.

Συμβουλές για να κοιμηθείτε πιο εύκολα

Κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μπείτε σε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου, σύμφωνα με το healthline.com, είναι οι εξής:

  • Περιορίστε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας (ή αποφύγετε τον εντελώς)
  • Κόψτε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι ή τουλάχιστον λίγες ώρες πριν τον ύπνο
  • Προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί
  • Προσπαθήστε να είστε συνεπείς στην τήρηση του προγράμματος ύπνου σας τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες περνώντας μια ώρα πριν από τον ύπνο με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως διάβασμα, διαλογισμό ή μπάνιο
  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα λίγες ώρες πριν από τον ύπνο
  • Αποφύγετε από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο
  • Κάντε γυμναστική τακτικά, αλλά όχι τις βραδινές ώρες κοντά στην ώρα του ύπνου
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Στην περίπτωση που όλα αυτά δεν αποδώσουν θα πρέπει να δείτε ειδικό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top