Αυτή η διατροφή καθυστερεί τη γήρανση και μειώνει τη βιολογική ηλικία κατά 2,5 χρόνια μέσα σε ένα μήνα – Νέα μελέτη

δίαιτα fda για γήρανση

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος δίαιτας μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη και το ηπατικό λίπος στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα χαμηλότερη βιολογική ηλικία.

Η μελέτη του USC Leonard Davis School of Gerontology, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, προστίθεται στο σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της δίαιτας για τους ανθρώπους.

Πρόκειται για τους κύκλους μιας δίαιτας που μιμείται τη νηστεία (FMD). Το FMD είναι μια δίαιτα πέντε ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τα αποτελέσματα μιας νηστείας που περιλαμβάνει μόνο νερό, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να διευκολύνει τους ανθρώπους να την ολοκληρώσουν. Η δίαιτα αναπτύχθηκε από το εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Γεροντολογίας Leonard Davis του USC, Valter Longo, ανώτερου συγγραφέα της νέας μελέτης.

Τα οφέλη της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία

Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Longo έχει δείξει ότι σύντομοι, περιοδικοί κύκλοι δίαιτας που μιμείται τη νηστεία συνδέονται με μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, όπως:

  • Προώθηση της αναγέννησης βλαστοκυττάρων
  • Μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας
  • Μείωση των σημαδιών άνοιας στα ποντίκια

Επιπλέον, οι κύκλοι δίαιτας που μιμείται τη νηστεία μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στον άνθρωπο.

Το εργαστήριο του Δρ. Longo είχε επίσης δείξει προηγουμένως ότι ένας ή δύο κύκλοι της FMD για πέντε ημέρες το μήνα αύξησαν τη διάρκεια της υγείας και τη διάρκεια ζωής των ποντικών είτε με κανονική είτε με δυτική διατροφή, αλλά οι επιπτώσεις της δίαιτας στη γήρανση και τη βιολογική ηλικία, το ηπατικό λίπος, και η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ανθρώπους ήταν άγνωστα μέχρι τώρα.

Μικρότεροι κίνδυνοι ασθενειών και περισσότερα νεανικά κύτταρα

Η μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα της δίαιτας σε δύο πληθυσμούς κλινικών δοκιμών, με άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών, οι οποίοι στη συνέχεια ακολούθησαν μια κανονική διατροφή για 25 ημέρες.

Το FMD αποτελείται από σούπες φυτικής προέλευσης, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, σνακ και τσάι που μοιράζονται σε 5 ημέρες καθώς και ένα συμπλήρωμα που παρέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων, βιταμινών και βασικών λιπαρών οξέων. Οι ασθενείς στις ομάδες ελέγχου έλαβαν οδηγίες να ακολουθούν είτε κανονική είτε μεσογειακή διατροφή.

Μια ανάλυση δειγμάτων αίματος από συμμετέχοντες στη δοκιμή έδειξε ότι οι ασθενείς στην ομάδα του FMD είχαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης αντίστασης στην ινσουλίνη και των χαμηλότερων αποτελεσμάτων HbA1c.

Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε επίσης μείωση του κοιλιακού λίπους καθώς και του λίπους στο ήπαρ, βελτιώσεις που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, οι κύκλοι του FMD φάνηκε να αυξάνουν την αναλογία λεμφοειδούς προς μυελοειδή -δείκτης ενός πιο νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Το εντυπωσιακό εύρημα για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας

Περαιτέρω στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και από τις δύο κλινικές μελέτες έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα δίαιτας που μιμείται τη νηστεία είχαν μειώσει τη βιολογική τους ηλικία -ένα μέτρο του πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα και οι ιστοί κάποιου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικίακατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά στοιχεία μείωσης της βιολογικής ηλικίας από δύο διαφορετικές κλινικές δοκιμές, συνοδευόμενα από στοιχεία αναζωογόνησης της μεταβολικής και της ανοσολογικής λειτουργίας», είπε ο Δρ. Longo.

Η μελέτη παρέχει περισσότερη υποστήριξη στο δυναμικό της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία ως μια βραχυπρόθεσμη περιοδική, εφικτή διατροφική παρέμβαση που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας και να βελτιώσουν την υγεία τους χωρίς εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Αν και πολλοί γιατροί συστήνουν ήδη τη δίαιτα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολλούς περισσότερους επαγγελματίες υγείας να συστήνουν κύκλους FMD σε ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα παραγόντων κινδύνου νόσου καθώς και στον γενικό πληθυσμό που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυξημένη λειτουργία και νεότερη ηλικία», κατέληξε ο Δρ. Longo.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top