Αυτές οι γυναίκες μείωσαν τη βιολογική ηλικία τους έως και 11 χρόνια: Πώς τα κατάφεραν

βιολογική ηλικία

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ageing αποκάλυψε ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βιολογική ηλικία έως και κατά 11 χρόνια, με μερικές απλές παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις και οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής βοήθησαν να αντιστραφεί η βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων έως και κατά 11 έτη σε μόλις οκτώ εβδομάδες! Οι στρατηγικές, οι οποίες υιοθετήθηκαν από γυναίκες μεταξύ 45 και 65 ετών, σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τη μεθυλίωση του DNA.

Αλλά προτού αναλύσουμε  στη συγκεκριμένη διατροφή και τις συνήθειες υποστήριξης της μακροζωίας που ακολούθησαν αυτές οι γυναίκες για να γυρίσουν πίσω τον χρόνο, πρέπει να εξετάσουμε είναι η μεθυλίωση του DNA και γιατί έχει σημασία όσον αφορά την επιγενετική.

Μεθυλίωση DNA και υγιής γήρανση

Η μεθυλίωση του DNA είναι η βιολογική διαδικασία κατά την οποία οι ομάδες μεθυλίου προσκολλώνται σε ορισμένα τμήματα του DNA.

Είναι ένα βασικό συστατικό της επιγενετικής -δηλαδή, του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της υγείας αλλάζοντας φυσικά το DNA.

Η διατήρηση υγιούς μεθυλίωσης DNA είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πρόσθετη πρόκληση μιας παραλλαγής γονιδίου MTHFR που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητα του σώματος να ενεργοποιεί το φυλλικό οξύ, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και τον κύκλο μεθυλίωσης συνολικά.

Πέρα από τα αποτελέσματα του DNA και της μακροζωίας, η όχι βέλτιστη μεθυλίωση μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία ολόκληρου του σώματος.

Το πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής που υποστηρίζει τη μεθυλίωση

Το πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής οκτώ εβδομάδων που υποστηρίζει τη μεθυλίωση σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη μεθυλίωση του DNA με την ελπίδα να αντιστραφεί η βιολογική γήρανση. Περιλάμβανε τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Διατροφή: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γνωστά θρεπτικά συστατικά (δηλαδή, διαιτητικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη μεθυλίωση του DNA), όπως αυγά, καθαρή ζωική πρωτεΐνη, συκώτι, προσαρμογόνα μεθυλίωσης (π.χ. κουρκουμάς, πράσινο τσάι, δεντρολίβανο, μούρα) και άφθονο συμπεριλήφθηκαν θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτικές τροφές (π.χ. φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, παντζάρια, κολοκύθα και ηλιόσποροι).
  • Νερό: Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πίνουν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Συμπληρώματα: Προβιοτικά και μια πράσινη σκόνη λαμβάνονταν καθημερινά.
  • Συνήθειες τρόπου ζωής: Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ασκούνται για 30 λεπτά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα, να νηστεύουν 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα τους καθημερινά και να κάνουν βαθιές αναπνοές δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο μέσος όρος συμμόρφωσης σε όλες τις παρεμβάσεις ήταν 82%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πιο εύκολο για τους συμμετέχοντες να τηρούν τα πρωτόκολλα διατροφής και συμπληρωμάτων και πιο δύσκολο να τηρήσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής (ιδιαίτερα την πρακτική της βαθιάς αναπνοής).

Η βιολογική ηλικία αναλύθηκε χρησιμοποιώντας ένα επιγενετικό ρολόι που ονομάζεται ρολόι του Horvath. Ένας από τους έξι συμμετέχοντες δεν είδε καμία αλλαγή στη βιολογική ηλικία. Στους υπόλοιπους πέντε συμμετέχοντες, όμως παρατηρήθηκε μέση μείωση της βιολογικής ηλικίας 4,6 ετών. Η ελάχιστη βιολογική μείωση ηλικίας ήταν 1,22 έτη και η μεγαλύτερη μείωση ήταν 11,01 έτη.

Το συμπέρασμα

Η νέα σειρά πειραμάτων διαπιστώνει ότι μια δίαιτα που υποστηρίζει τη μεθυλίωση και ένα σχήμα συμπληρωμάτων πλούσιο σε επιθρεπτικά συστατικά και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής (π.χ. ποιοτικός ύπνος, σωστή ενυδάτωση, τακτική σωματική δραστηριότητα και συνεπής πρακτική βαθιάς αναπνοής) για μόλις οκτώ εβδομάδες μπορεί να αποφέρει σημαντική μείωση της βιολογικής ηλικίας.

Εκτός από τα προβιοτικά και την πράσινη σκόνη, ένα συμπλήρωμα στοχευμένης υποστήριξης μεθυλίωσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη μεθυλίωση του DNA και τις συνολικές προσπάθειες μακροζωίας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top