«Είμαι γιατρός – Τρώω αυτή τη γλυκιά λιχουδιά τρεις φορές τη μέρα» – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερίνη

φρούτο - γλυκιά λιχουδιά - χουρμάδες

Θέλετε να απολαμβάνετε γλυκές λιχουδιές χωρίς ενοχές; Ένας γιατρός αποκαλύπτει την αγαπημένη του γλυκιά λιχουδιά που όχι μόνο ικανοποιεί την όρεξη, αλλά προσφέρει και οφέλη στην υγεία, όπως τη ρύθμιση στο σάκχαρο και τη χοληστερίνη και εξηγεί γιατί δεν τη βγάζει ποτέ από τη διατροφή του.

Το γλυκόξινο φρούτο που μειώνει σάκχαρο, τριγλυκερίδια και φλεγμονή, αποτρέπει τον καρκίνο και προστατεύει την καρδιά

Η γλυκιά λιχουδιά που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερίνη

Ο Dr Amir Khan εξήρε ένα συγκεκριμένο φρούτο που τρώει τρεις φορές τη μέρα καθώς μπορεί να κάνει θαύματα για τη διατροφή και την υγεία σας. Ο τηλεοπτικός γιατρός αποκάλυψε ότι έχει εντάξει τους χουρμάδες στην καθημερινή του ρουτίνα.

Οι χουρμάδες περιέχουν πλούσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως φαινολικά και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση, ενώ ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με το Journal of Life Sciences.

Επιπλέον, οι χουρμάδες φαίνεται να διευκολύνουν τον τοκετό, ενισχύοντας τις συσπάσεις της μήτρας και μειώνοντας την ανάγκη για επαγωγή τοκετού. Ακόμη έχουν πολλά οφέλη για την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ η χρήση του ελαίου από τους σπόρους τους σε καλλυντικά προϊόντα παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά.

Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες. Οι φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές, είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου και την πέψη, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβάλλει στη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής και ψυχικής υγείας.

Ο τηλεοπτικός γιατρός Dr Khan, που εμφανίζεται στην εκπομπή This Morning, εξήγησε γιατί επέλεξε να τρώει τρεις χουρμάδες τη μέρα και τόνισε:

«Τον τελευταίο χρόνο περίπου, έχω αρχίσει να τρώω τρεις χουρμάδες τη μέρα και να γιατί: οι χουρμάδες δεν έχουν αρνητική επίδραση στα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμα κι αν είστε διαβητικοί. Μελέτες δείχνουν ότι οι χουρμάδες δεν επηρεάζουν τα μέση επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα νηστείας».

«Και στην πραγματικότητα, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι χουρμάδες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου και ακόμη και να μειώσουν τη χοληστερόλη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες — και αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τους καθιστά εξαιρετικούς για την υγεία του εντέρου επίσης».

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου»

Χουρμάδες: Οφέλη για την υγεία

Ο ειδικός στη συνέχεια ανέλυσε και άλλα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι χουρμάδες, τα οποία περιλαμβάνουν το ότι είναι γεμάτοι με φυτικά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία, όπως τόνισε, «μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από βλαβερά ελεύθερα ριζικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου».

Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι χουρμάδες μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου μέσω της «μείωσης της φλεγμονής που έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Dr Khan, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτό.

«Άρα, αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση σε γλυκά με ραφιναρισμένη ζάχαρη, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με τους χουρμάδες. Αν θέλετε τους καλύτερους χουρμάδες στον κόσμο, τότε θα πρότεινα τους παλαιστινιακούς χουρμάδες, αυτοί είναι που τρώω και σας διαβεβαιώ ότι είναι υπέροχοι».

Ανάλογα με την ποικιλία, οι φρέσκοι χουρμάδες είναι σχετικά μικροί σε μέγεθος και κυμαίνονται σε χρώμα από έντονο κόκκινο μέχρι έντονο κίτρινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες περιλαμβάνουν τους Medjool και Deglet Noor.

Τα θαυματουργά μούρα που προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες, μειώνουν την κατανάλωση ζάχαρης και βελτιώνουν τη γεύση και την όρεξη

Ο πάροχος υπηρεσιών υγείας Bupa αναφέρει ότι μεταξύ των ωφελειών μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες περιλαμβάνονται:

  • η αποφυγή της δυσκοιλιότητας
  • η καλύτερη υγεία του εντέρου και της πέψης
  • η μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου
  • η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • η καλύτερη διαχείριση του βάρους

 

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ο Dr Amir Khan τρώει καθημερινά τρεις χουρμάδες, επισημαίνοντας ότι βοηθούν στη ρύθμιση σακχάρου και χοληστερίνης, ακόμα και σε διαβητικούς.
  • Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, της καρδιάς και του εγκεφάλου.
  • Έρευνες δείχνουν ότι προστατεύουν από φλεγμονές, καρδιαγγειακά νοσήματα και πιθανώς κάποιες μορφές καρκίνου.
  • Επιπλέον, διευκολύνουν τον τοκετό και προσφέρουν οφέλη για τα οστά, το δέρμα και τα μαλλιά.
Scroll to Top