Πρωινό: Τα 3 συστατικά που πρέπει να προσθέσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

πρωινό

Στην αναζήτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η σημασία ενός ισορροπημένου και θρεπτικού πρωινού δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ένα βασικό στοιχείο που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ειδικών τα τελευταία χρόνια για τη θετική επίδραση του πρωινού στη συνολική υγεία και τη διαχείριση του βάρους είναι η ενσωμάτωση συστατικών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα πρωινά γεύματα.

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της αίσθησης του κορεσμού, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Ως αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του σωματικού μας βάρους, ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες όχι μόνο συμβάλλει στο αίσθημα πληρότητας, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Haley Bishoff, RD, LD, ειδική σε θέματα διατροφής φυτών και ιδιοκτήτρια της Rūtsu Nutrition, ανέφερε τα τρία τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό σας για να χάσετε βάρος πιο γρήγορα. Η Bishoff αποκάλυψε ότι η βρώμη, τα σμέουρα και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές πλούσιες σε φυτικές ίνες για κατανάλωση κάθε πρωί.

1.Βρώμη

Η βρώμη, μια διατροφική υπερδύναμη, ως βασικό συστατικό του πρωινού αναδεικνύεται πολύτιμη σε ο,τι αφορά στην απώλεια βάρους. Πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, η βρώμη προσφέρει διπλό όφελος προάγοντας ένα αίσθημα πληρότητας που διαρκεί και σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ενισχύοντας την αίσθηση κορεσμού. Αυτό όχι μόνο σας αναγκάζει να περιορίσετε τα περιττά σνακ, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχο της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

«Η βρώμη είναι μια απίστευτα θρεπτική τροφή που συνιστά ένα υγιεινό πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμη, θα λάβετε 4 γραμμάρια φυτικών ινών, συν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Εάν θέλετε ακόμη περισσότερη πρόσληψη φυτικών ινών το πρωί, προσθέστε μούρα και ξηρούς καρπούς», λέει η Bishoff.

2.Σμέουρα

Τα σμέουρα, με το ζωηρό χρώμα και την απίθανη τους γεύση, αποτελούν μια απολαυστική προσθήκη στο πρωινό. Αυτό το είδος μούρων μπορούν να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Γεμάτα με διαιτητικές ίνες, ιδιαίτερα διαλυτές φυτικές ίνες και πηκτίνη, τα σμέουρα συμβάλλουν σε ένα αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, η φυσική τους γλυκύτητα ικανοποιεί τη λαχτάρα για ζάχαρη, διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό.

«Τα σμέουρα είναι ένα από τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ένα φλιτζάνι σμέουρα έχει σχεδόν 9 γραμμάρια φυτικών ινών, που ικανοποιεί σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Τα μούρα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε smoothies πρωινού, πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι ή ακόμα και ως συνοδευτικό.» σημειώνει.

3.Ψωμί ολικής αλέσεως

Τα ψωμιά ολικής αλέσεως, μια υγιεινή εναλλακτική λύση, αποδεικνύονται πολύτιμα στην επιδίωξη της απώλειας βάρους, όταν αποτελούν μέρος του πρωινού. Γεμάτο με σύνθετους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, το ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει μια διαρκή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, κρατώντας σας χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και συμβάλλει στην αίσθηση του κορεσμού, μειώνοντας τον πειρασμό για μεσημεριανά σνακ.

«Παρόλο που το ψωμί είναι αμφιλεγόμενο ως προς την αύξηση βάρους, η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες προσφέρει στην πραγματικότητα πολλά οφέλη. Μία φέτα τοστ ολικής αλέσεως συνήθως έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών», δηλώνει η Bishoff.

Η Bishoff καταλήγει λέγοντας ότι ο ρόλος των φυτικών ινών είναι καθοριστικός για το σώμα. Συμβάλλει σημαντικά στο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού. Επιβραδύνοντας τη διαδικασία κένωσης του στομάχου, οι φυτικές ίνες παρατείνουν τη διάρκεια αυτής της αίσθησης κορεσμού.

Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματά σας χρησιμεύει ως μια στρατηγική που μειώνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης φαγητού, σνακ και τις πιθανότητες να έχετε λιγούρες αργά τη νύχτα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top