Σπόροι chia: Η πανάρχαια τροφή που πρέπει να εντάξετε στο πρωινό σας: Αδυνατίζει, ρυθμίζει το σάκχαρο και προστατεύει την καρδιά

τροφή

Μια απλή αλλαγή στο πρωινό σας κάθε μέρα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που τρώτε και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αρκεί να εντάξετε αυτήν την πανάρχαια τροφή.

Η συγκεκριμένη τροφή (σπόροι) μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά τα οφέλη της για την υγεία είναι μεγάλα και αποτελούν βασικό συστατικό της δίαιτας κάποιων λαών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τι είναι οι σπόροι chia

Είναι οι σπόροι που προέρχονται από το κεντρικό και νότιο Μεξικό,  από ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας της μέντας, το Lamiaceae. Υπάρχουν στοιχεία ότι από το 35000 π.Χ. οι άνθρωποι τρώνε τους σπόρους chia και τώρα γνωρίζουμε ότι οι πρόγονοί μας αποκόμιζαν μια σειρά από οφέλη για την υγεία τους από αυτή τη συνήθεια. Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους chia από τα σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Οφέλη για την υγεία των σπόρων chia

  1. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
  2. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά
  3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  4. Προσφέρουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  5. Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  6. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
  7. Και την υγεία του πεπτικού συστήματος

1. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Οι σπόροι Chia είναι μια υπερτροφή γεμάτη με οφέλη για την υγεία μας και αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους προέχουν τη διατροφή τους. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των σπόρων chia είναι η ικανότητά τους να σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να φάτε λιγότερο και επομένως σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

Οι σπόροι Chia μπορούν να απορροφήσουν έως και 10-12 φορές το βάρος τους σε νερό, έτσι γίνονται σαν τζελ και διογκώνονται στο στομάχι σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα συστατικά των σπόρων chia μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων. 

2. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

Οι σπόροι Chia είναι απίστευτα πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Μόλις 28 γραμμάρια σπόρων chia περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους (5 από τα οποία είναι ωμέγα-3), καθώς και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγγανίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά στους σπόρους chia μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα μόρια των κυττάρων και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

4. Προσφέρουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι φυτικής προέλευσης. Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

5. Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι Chia μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

6. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στους σπόρους chia μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τη φλεγμονή και ισορροπώντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

7. Και την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος διασφαλίζοντας την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και τα υγιή κόπρανα. Οι φυτικές ίνες δρα επίσης ως πρεβιοτικό, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο.

Η ένταξη των σπόρων chia στη διατροφή σας είναι αρκετά εύκολη. Αν και μπορούν να καταναλωθούν «ωμά», είναι τέλεια ιδέα να τα προσθέσετε στο πρωινό σας ή να τα βάλετε σε αρτοσκευάσματα. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες και μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των αυγών σε ορισμένες συνταγές.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top