Τυρί κότατζ: Η τροφή που δυναμώνει τα οστά, προλαμβάνει τον καρκίνο και ενισχύει το μυικό μας σύστημα σύμφωνα με το κλίβελαντ

τροφή

Είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δείτε ποια είναι και που μας κάνει καλό.

Η συγκεκριμένη τροφή παρέχει πρωτεΐνες και ζωτικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο υγιεινές του είδους της που μπορείτε να φάτε.

 

Τι είναι το τυρί κότατζ;

Είναι ένα μαλακό, λευκό, φρέσκο τυρί που διαφέρει σε υφή και γεύση από τα πιο δημοφιλή τυριά τσένταρ, παρμεζάνα και blue cheese. Αλλά το τυρί cottage κατέχει περίοπτη θέση στον διάδρομο των γαλακτοκομικών για πολλούς λόγους, λέει η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD. στο clevelandclinic.org

Παρασκευάζεται με πήξη παστεριωμένου (αποστειρωμένου) αγελαδινού γάλακτος — όταν το γάλα γίνεται όξινο, η πρωτεΐνη του γάλακτος διαχωρίζεται και σχηματίζει τυρόπηγμα (μάζες). Αυτά τα μαλακά τυριά χρησιμεύουν ως βάση για το τυρί cottage.

Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λιπαρά του πηγμένου γάλακτος, το τυρί cottage διατίθεται άπαχο, με χαμηλά λιπαρά (1% ή 2%) ή με πλήρη λιπαρά. Ο τύπος γάλακτος επηρεάζει το θρεπτικό περιεχόμενο.

«Για να κερδίσετε χρήματα, επιλέξτε ένα τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και πλήρες», συμβουλεύει η Zumpano. «Το άπαχο τυρί cottage μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη και δεν θα είναι τόσο χορταστικό». Το κότατζ με πλήρη λιπαρά έχει 1,5 γραμμάριο περισσότερο κορεσμένου λίπους σε σύγκριση με 2%, αλλά μπορεί να είναι το πιο χορταστικό.

Τα οφέλη

  1. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
  2. Σας βοηθά να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  3. Διατηρεί το έντερο υγιές
  4. Προωθεί την ανάπτυξη των μυών
  5. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το τυρί κότατζ έχει τρία θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Το ασβέστιο βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των οστών. Ο φώσφορος είναι σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ή κατά την επούλωση από κάταγμα.
Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

«Η υγεία των οστών είναι κρίσιμη καθώς μεγαλώνεις», λέει η Zumpano. «Η προσθήκη τυριού κότατζ στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να τα ενισχύσετε».

2. Σας βοηθά να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το απλό τυρί cottage είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όποιον παρακολουθεί το σάκχαρό του. Η βραδέως αφομοιώσιμη πρωτεΐνη καζεΐνης στο τυρί cottage βοηθά επίσης στην πρόληψη των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.

«Για να επωφεληθείτε από το cottage cheese, επιλέξτε απλό τυρί cottage», συνιστά η Zumpano. «Αποφύγετε το τυρί κότατζ που είναι προσυσκευασμένο με φρούτα και ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετη ζάχαρη».

3. Διατηρεί το έντερο υγιές

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα του εντέρου). Η διαδικασία πήξης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού cottage προσθέτει ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να προάγουν την καλύτερη υγεία του εντέρου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ελληνικό και το κανονικό γιαούρτι, που σχεδόν πάντα περιέχουν προβιοτικά, δεν έχουν όλα τα τυριά cottage προβιοτικά.

«Αν θέλετε τυρί κότατζ που παρέχει προβιοτικά», λέει η Zumpano, «ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε αν λέει ότι περιέχει «ζωντανές καλλιέργειες».

4. Βοηθάει την ανάπτυξη των μυών

Η πρωτεΐνη βραδείας αποδέσμευσης στο τυρί cottage δεν βοηθά μόνο στην πέψη. Είναι επίσης σημαντική για την αναδόμηση μυϊκού ιστού και για να βοηθήσετε τους μύες σας να ανακάμψουν μετά από μια προπόνηση.

«Η πρωτεΐνη καζεΐνης παρέχει στα κύτταρα σας τα αμινοξέα που χρειάζονται  σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που βοηθά τους μύες να ανακάμψουν», εξηγεί η Zumpano. Μπορείτε να τρώτε τυρί κότατζ μετά από μια προπόνηση για να έχετε το μέγιστο όφελος για τους μύες σας.

5. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους (αν και όχι όλους) καρκίνους. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και πρόληψης του καρκίνου», δηλώνει η Zumpano. «Αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν προστατευτικά οφέλη από τη συμπερίληψη γαλακτοκομικών σε μια ισορροπημένη διατροφή».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λήψη περισσότερου ασβεστίου μπορεί να προσφέρει προστασία από:

  • Καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
  • Καρκίνος του μαστού.
  • Καρκίνος παχέος εντέρου.
  • Καρκίνος στομάχου (γαστρικού).
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top