Το λαχανικό – «fake news» που βοηθά στο έντερο και ρυθμίζει το σάκχαρο και την πίεση

λαχανικό fake news - έντερο, σάκχαρο, πίεση

Ένα ιδιαίτερο λαχανικό ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και να βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με ειδικούς, αλλά έχουν πάει όλα λάθος με το όνομα του.

Διάρροια μετά τις διακοπές: Οι πιο συχνοί λόγοι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Το λαχανικό που μοιάζει με fake news λόγω του ονόματος του

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (Jerusalem Artichoke), έχει όνομα που μπερδεύει, γιατί δεν σχετίζεται ούτε με την Ιερουσαλήμ ούτε με την αγκινάρα. Η λέξη «Jerusalem» προέρχεται από την ιταλική girasole, που σημαίνει «ηλιοτρόπιο», καθώς το φυτό μοιάζει με αυτό. Η προσθήκη του «Artichoke» οφείλεται στη γεύση του, που θυμίζει αγκινάρα. Έτσι, το όνομά του συνδυάζει το σχήμα του, που θυμίζει ηλιοτρόπιο, με τη γεύση του, χωρίς καμία γεωγραφική σχέση. Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα διαχρονικό fake news όπου άλλο δείχνει να είναι και άλλο είναι πραγματικά.

Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Γνωστές επίσης ως sunchoke ή sunroot, ανήκουν στην οικογένεια των ηλιοτρόπιων και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγκινάρες. Τα οφέλη από την κατανάλωση αγκινάρας της Ιερουσαλήμ περιλαμβάνουν ενίσχυση σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Αυτές οι αγκινάρες μοιάζουν με ριζώματα πιπερόριζας (ginger) και έχουν υφή παρόμοια με κάστανα όταν είναι ωμές και με λευκές πατάτες όταν είναι μαγειρεμένες. Κάποιοι περιγράφουν τη γεύση ως έναν συνδυασμό αγκινάρας και πατάτας, ενώ άλλοι τη συγκρίνουν με κάστανο.

Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Τι αλλάζει στη θεραπεία για Νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Διατροφική αξία της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ

Ένα φλιτζάνι αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (150g) περιέχει 110 θερμίδες, 3g πρωτεΐνης, 26,1g υδατανθράκων και 0g λιπαρά. Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Τα παρακάτω διατροφικά στοιχεία παρέχονται από το USDA.

  • Θερμίδες: 110
  • Λιπαρά: 0g
  • Νάτριο: 6mg
  • Υδατάνθρακες: 26,1g
  • Φυτικές ίνες: 2,4g
  • Σάκχαρα: 14,4g
  • Πρωτεΐνη: 3g
  • Σίδηρος: 5,1mg
  • Χαλκός: 0,2mg
  • Μαγνήσιο: 25,5mg
  • Φώσφορος: 117mg
  • Κάλιο: 644mg

Είναι υγιές το έντερο σας; Ποιο είναι το σιωπηλό σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύπτει πρόβλημα

Οφέλη της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ

Τα οφέλη της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας του εντέρου χάρη στην ινουλίνη. Αυτή η ουσία είναι μια πρεβιοτική ίνα που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εντέρου, την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία από καρκίνους. Περισσότερα για τα πιθανά αυτά οφέλη ακολουθούν παρακάτω.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η ίνουλίνη της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου καθώς βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου ενώ δρα ως πρεβιοτικό. Η ινουλίνη διεγείρει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων, όπως το μπιφιδοβακτήριο.

Η αυξημένη παρουσία αυτών των «καλών» βακτηρίων μπορεί με τη σειρά της να μειώσει τον αριθμό των «κακών» βακτηρίων στο έντερο και να βελτιώσει το εντερικό μικροβίωμα. Η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου καλών βακτηρίων σχετίζεται με μειωμένες φλεγμονές, καλύτερο μεταβολισμό και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς να καταλάβετε ότι οι κενώσεις σας δείχνουν ότι είναι υγιές το έντερο – Τι είναι τα «ghost poops»

Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου

Η ινουλίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στον μεταβολισμό της γλυκόζης, επειδή αποτελεί έναν βραχείας αλυσίδας υδατάνθρακα που δεν μεταβολίζεται και δεν διασπάται σε απλά σάκχαρα, όπως άλλοι υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ινουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου νηστείας και της ινσουλίνης νηστείας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις του νατρίου. Δίαιτες πλούσιες σε κάλιο και φτωχές σε νάτριο (όπως η δίαιτα DASH) συνιστώνται για τη μείωση της πίεσης.

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η διαλυτή ίνα που περιέχεται στην αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.  Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε διαλυτές ίνες είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα φύλλα της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ, εντόπισαν 11 σεσκιτερπενικές λακτόνες και δύο γνωστές φλαβόνες. Αυτές οι ενώσεις παρουσίασαν κυτταροτοξική δράση έναντι καρκινικών κυττάρων, δηλαδή, βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Αλλεργίες

Αν και σπάνιες, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στην ινουλίνη (η οποία υπάρχει και στη ρίζα κιχωρίου – chicory). Προς το παρόν, οι κατασκευαστές πρέπει να αναγράφουν την ινουλίνη απλώς ως «διαιτητική ίνα» στη λίστα συστατικών, γεγονός που δυσκολεύει την αναγνώριση της παρουσίας της σε τρόφιμα.

Παρενέργειες

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ γενικά θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ινουλίνη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο πεπτικό σύστημα σε ορισμένα άτομα (το λαχανικό έχει τη φήμη ότι προκαλεί περίσσεια αερίων).

Αν συμβεί αυτό, ίσως θελήσετε να περιορίσετε την ποσότητα που καταναλώνετε μέχρι το σώμα σας να τη συνηθίσει. Επιπλέον, καθώς περιέχει φρουκτάνες, όσοι έχουν δυσανεξία στη φρουκτάνη, θα πρέπει να την αποφεύγουν.

Υπέρταση: Αλλάζουν οι οδηγίες για τις φυσιολογικές τιμές – Ποια είναι τα νέα ασφαλή όρια αρτηριακής πίεσης

Ποικιλίες αγκινάρας της Ιερουσαλήμ

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγκινάρας της Ιερουσαλήμ:

  • Stampede
  • Red Fuseau
  • White Fuseau
  • Clearwater
  • Mammoth
  • Columbia
  • LSD
  • Oregon

Κάθε ποικιλία παράγει διαφορετικού χρώματος κονδύλους. Ορισμένοι είναι λευκοί και άλλοι κόκκινοι.

Πότε είναι καλύτερη η κατανάλωσή της

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ διατίθεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα σε λαϊκές αγορές και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, κυρίως στο ψυγείο των φρέσκων προϊόντων. Ορισμένα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής μπορεί να την έχουν όλο τον χρόνο.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η πιο σημαντική αλλαγή στη διατροφή για να τη ρίξετε – Δεν είναι το αλάτι

Κατά την αγορά φρέσκων κονδύλων, προτιμήστε αυτούς που δεν είναι ζαρωμένοι, δεν έχουν πολλές πληγές ή μελανιές και δεν έχουν μικρές τρύπες (πιθανή ένδειξη προσβολής από έντομα). Αποφύγετε κονδύλους με μαύρες κηλίδες ή σπόρια, καθώς μπορεί να σημαίνουν παρουσία μυκήτων.

Πηγές: Nutrients, NCBI, Health Promotion Perspectives, NIH, Cellular and Molecular Biology, Phytochem Letters, Human Microbiota Health,

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, παρά το όνομά της, δεν σχετίζεται ούτε με την Ιερουσαλήμ ούτε με την αγκινάρα.
  • Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, και ωφελεί την υγεία του εντέρου, ρυθμίζοντας το σάκχαρο και την πίεση.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε ινουλίνη προσφέρει πρεβιοτικά οφέλη, ενώ η περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Scroll to Top