Μακροζωία: Τι να τρώτε στη μέση ηλικία για να ζήσετε 10 χρόνια παραπάνω

μακροζωία

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Food διαπίστωσε ότι η διατήρηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί να ωφελήσει τη μακροζωία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής στα 10 χρόνια.

Η μελέτη ανέλυσε τις προβλέψεις για τη διάρκεια ζωής 467.354 ατόμων που κατέγραψαν τα διατροφικά τους πρότυπα ως μέρος της έρευνας της UK Biobank που ξεκίνησε το 2006.

Κάθε συμμετέχων χωρίστηκε σε μια ομάδα ανάλογα με τα διατροφικά του πρότυπα. Το υπολογιστικό μοντέλο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην ηλικία των 40 που άλλαξαν την ανθυγιεινή διατροφή τους σε μια δίαιτα που σχετίζεται με τη μακροζωία θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τους.

Η αλλαγή συνδέθηκε με επιπλέον 10,8 χρόνια για τις γυναίκες και 10,4 έτη για τους άνδρες, σύμφωνα με το Business Insider.

Τι είναι μια δίαιτα που σχετίζεται με τη μακροζωία

Μια δίαιτα που σχετίζεται με τη μακροζωία αναφέρεται σε ένα διατροφικό πρότυπο που συνδέεται με αυξημένη διάρκεια ζωής και καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Αυτό το είδος διατροφής περιλαμβάνει συνήθως ορισμένα τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ορισμένοι παράγοντες μιας δίαιτας που σχετίζεται με τη μακροζωία περιλαμβάνουν:

 • Υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
 • Υγιή λιπαρά.
 • Άπαχη πρωτείνη.
 • Περιορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα.
 • Ποικιλομορφία στη διατροφή.
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως.

Η μελέτη σημείωσε ότι αυτή η δίαιτα ευθυγραμμίζεται στενά με διατροφικά πρότυπα όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τη συσχέτισή της με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές της μελέτης αναγνώρισαν ωστόσο ότι η διατήρηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου με διατροφικές βελτιώσεις μπορεί να είναι δύσκολη και για πολλούς, τα διατροφικά μοτίβα παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

Τροφές που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της διάρκειας ζωής

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι πιο σημαντικές αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής παρατηρήθηκαν σε άτομα που τροποποίησαν τις διατροφικές τους συνήθειες για να περιλαμβάνουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ μείωσαν την πρόσληψη ποτών με ζάχαρη και επεξεργασμένου κρέατος.

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με το Healthline, τα δημητριακά αποτελούνται από τρία μέρη: το πίτουρο (το θρεπτικό εξωτερικό στρώμα), το φύτρο (το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έμβρυο του σπόρου) και το ενδοσπέρμιο (το απόθεμα τροφής του φύτρου, το οποίο είναι πλούσιο σε αμυλούχους υδατάνθρακες).

Ακολουθούν πέντε υγιεινά τρόφιμα με δημητριακά ολικής αλέσεως που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας:

 • Βρώμη ολικής αλέσεως.
 • Σιτάρι ολικής αλέσεως.
 • Σίκαλη ολικής αλέσεως.
 • Φαγόπυρο.
 • Κριθάρι ολικής αλέσεως.

2. Ξηροί καρποί
Αν ψάχνετε για ένα σνακ που είναι και ευεργετικό για την υγεία σας και προσιτό, σκεφτείτε να επιλέξετε υγιεινούς ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης και είναι επίσης πλούσιοι σε φιλικά προς την καρδιά λίπη, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Μερικοί από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς για να τους τρώτε σκέτους ή να τους ενσωματώνετε στα γεύματά σας είναι:

3. Φρούτα
Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, φλεγμονών και διαβήτη. Κυρίως, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη ασθενειών. Ακολουθεί μια λίστα με φρούτα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας:

«Όσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές που γίνονται προς πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αναμενόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής», αναφέρει η μελέτη. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα προβλεπόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερα όταν η διατροφική αλλαγή ξεκινά σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά αυτά παραμένουν σημαντικά».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top