Πώς πρέπει να πίνετε νερό και κάθε πότε για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός – Τι να προσθέσετε στο ποτήρι σας

Νερό

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό για την υγεία. Οι ειδικοί, όμως, τώρα σας προτείνουν να φτιάχνετε κάθε πρωί ένα απλό ρόφημα που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας και θα ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης.

Αρκεί να προσθέσετε λίγο αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και θα το πίνετε κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Για να φτιάξετε αυτό το υγιεινό ρόφημα, θα χρειαστείτε ένα αλάτι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία (το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ιδανικό) ή ένα φακελάκι με ηλεκτρολύτες. Συχνά χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αθλητές μετά από μια προπόνηση και υπάρχουν πλέον προϊόντα με ηλεκτρολύτες στην αγορά.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί ο οργανισμός μας τους χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά;

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε αρκετό νερό, αλλά πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα μέταλλα με ηλεκτρικό φορτίο -δηλαδή οι ηλεκτρολύτες- παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενυδάτωση σε κυτταρικό επίπεδο. Το σώμα ενός ενήλικα αποτελείται από περίπου 60% νερό και ένα μεγάλο ποσοστό αυτού βρίσκεται μέσα στα κύτταρά μας, όπου χρησιμοποιείται στις μεταβολικές διαδικασίες.

Χωρίς αρκετό νερό, τα κύτταρα πολύ απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και χρειάζονται ένα ηλεκτρικό φορτίο για να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία των υγρών εντός και εκτός των μεμβρανών τους – ένα φορτίο που παρέχουν οι ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν επίσης στην τροφοδοσία του νευρικού συστήματος και των μυών, καθώς και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου επιπέδου pH και μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ηλεκτρολυτών;

Η ποσότητα των ηλεκτρολυτών που χρειαζόμαστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα επίπεδα δραστηριότητάς μας, η ηλικία, η πρόσληψη υγρών, ακόμη και το κλίμα στο οποίο ζούμε.

Η απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί να προκληθεί:

  1. Εάν πετάτε
  2. Καταναλώνετε αλκοόλ
  3. Αλλάζετε τη διατροφή σας.

1. Εάν πετάτε

Καλό είναι να πίνετε ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών όταν ταξιδεύετε, ειδικά αν πετάτε, καθώς μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση λόγω του μεγάλου υψομέτρου και της χαμηλής υγρασίας.

2. Καταναλώνετε αλκοόλ

Αν έχετε πιει αλκοόλ, είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό εμπλουτισμένο με ηλεκτρολύτες τόσο πριν από τον ύπνο όσο και όταν ξυπνάτε.

3. Αλλάζετε τη διατροφή σας

Εάν δεν είστε καλά και έχετε χάσει πολλά υγρά, θα πρέπει να αναπληρώσετε τον οργανισμό σας με άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες.

Συνιστάται να λαμβάνουμε συμπληρώματα ηλεκτρολυτών το πρωί, όταν υπάρχει πιθανότητα να είμαστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι έπειτα από μια νύχτα χωρίς κατανάλωση υγρών.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών ίδια. Αποφύγετε όσα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή αρωματικά, καθώς και μέταλλα χαμηλής ποιότητας, τα οποία απορροφώνται δυσκολότερα από τον οργανισμό.

Το σούπερ μόντελ Elle Macpherson είναι οπαδός της κατανάλωσης αλατισμένου νερού εδώ και καιρό, αφήνοντας ένα ποτήρι με μια πρέζα ροζ αλάτι Ιμαλαΐων δίπλα στο κρεβάτι της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μπορεί να το πιει μόλις ξυπνήσει.

Τι συμβαίνει στο σώμα αν δεν λαμβάνουμε αρκετούς ηλεκτρολύτες;

Εάν είστε αφυδατωμένοι ή το σώμα σας έχει εξαντλήσει τους ηλεκτρολύτες, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα πάντα, από μυϊκή αδυναμία έως συσπάσεις των ματιών, δυσκοιλιότητα, κόπωση, ευερεθιστότητα και εγκεφαλική ομίχλη. Παρόλα αυτά, αν και οι ηλεκτρολύτες είναι σαφώς σημαντικοί, δεν είναι απαραίτητο να τους προσθέτετε σε κάθε ποτήρι νερό που πίνετε. Μόνο ένα ή δύο την ημέρα είναι μια χαρά.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών;

Συνιστάται συχνά η πρωινή λήψη, αλλά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί -ιδιαίτερα αν έχετε κάνει γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σας έκανε να ιδρώσετε.

Scroll to Top