«Πίνετε το νερό λάθος και ακυρώνετε τα οφέλη του», προειδοποιούν οι ειδικοί – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

νερό

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό για την υγεία μας, με τον Οδηγό Eatwell να συνιστά να καταναλώνουμε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Σύμφωνα με το NHS, δεν είναι μόνο το νερό που μετράει για ως ενυδάτωση, καθώς «το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως το τσάι και ο καφές υπολογίζονται επίσης». Ο οργανισμός υγείας της Βρετανίας εξηγεί ακόμη ότι πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό ώστε τα «ούρα να έχουν ένα καθαρό, ανοιχτό κίτρινο χρώμα».

Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι όταν πίνουμε νερό

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς υγείας, αυτή τη στιγμή πίνουμε νερό εντελώς λάθος και ο σωστός τρόπος είναι πολύ πιο ωφέλιμος για όλους. Εάν λοιπόν περνάτε αρκετές ώρες χωρίς να πίνετε νερό όταν βρίσκεστε στο γραφείο και στη συνέχεια καταναλώνετε μισό λίτρο σε μία στιγμή, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Εάν είστε από τους ανθρώπους που πίνουν μονομιάς πολύ νερό και μετά το ξεχνούν, η Lindsay Baker, ανώτερη κύρια επιστήμονας στο Ινστιτούτο Αθλητικής Επιστήμης Gatorade λέει ότι κάνετε λάθος. Μιλώντας στην Αμερικανική Φυσιολογική Εταιρεία είπε ότι είναι καλύτερο να πίνετε μικρές αλλά πολλές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού όταν τρώνε γεύματα και σνακ, κάτι που βοηθά το σώμα να συγκρατεί τα υγρά. Αλλά η ξαφνική κατάποση μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού γενικά καταλήγει να αποβάλλεται από τα ούρα αρκετά γρήγορα», εξήγησε.

Ο Evan C. Johnson, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Wyoming εξήγησε στη Huffington Post ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρού με μία κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μια «απόκριση bolus».

Τι είναι όμως μια απόκριση bolus; Είναι ο προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού έναντι της υπονατριαιμίας -δηλαδή του χαμηλότερου από το κανονικό επιπέδου νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος- μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί την ανάγκη να ουρήσετε το υπερβολικό υγρό, έτσι δεν θα αισθανθείτε τα οφέλη του νερού.

Συμβουλές του NHS για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Τι να κάνετε:

 • πίνετε τακτικά νερό όλη την ημέρα
 • αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με διαιτητικά, ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης
 • οι ενήλικες μπορούν να επιλέξουν γάλα με χαμηλότερα λιπαρά, όπως ημιαποβουτυρωμένο, με 1% λιπαρά ή αποβουτυρωμένο γάλα και ποτά φυτικής προέλευσης χωρίς ζάχαρη
 • περιορίστε τους χυμούς φρούτων και τα smoothies σε ένα μικρό ποτήρι (150 ml) το πολύ την ημέρα και πιείτε τα με ένα γεύμα, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη
 • ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες στα ποτά –αναζητήστε ποτά με πράσινες ή πορτοκαλί ετικέτες
 • πίνετε επιπλέον υγρά εάν έχετε ιδρώσει από φυσική δραστηριότητα ή εάν δεν είστε καλά –το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά
 • αραιώστε καλά τα ροφήματα για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 • πίνετε καφεΐνη με μέτρο –μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους, ανάλογα με το πόσο πίνουν και πόσο συχνά. Ελέγξτε την ετικέτα για ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
 • αν δεν σας αρέσει η γεύση του νερού, δοκιμάστε ανθρακούχο νερό, χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή λάιμ

Τι να μην κάνετε:

 • μην πίνετε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πολύ συχνά -είναι υψηλότερα σε θερμίδες και η ζάχαρη μπορεί να βλάψει τα δόντια σας
 • μην καταναλώνετε περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα εάν είστε έγκυος –αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή χαμηλού βάρους γέννησης
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top