«Είμαι νευροχειρουργός – Αυτές οι 3 τροφές συρρικνώνουν τον εγκέφαλό σας και οδηγούν στην άνοια»

τροφές, εγκέφαλος, άνοια

Θέλετε να προστατεύσετε τη μνήμη και την πνευματική σας διαύγεια όσο μεγαλώνετε; Ένας νευροχειρουργός αποκαλύπτει τρεις κοινές τροφές που, σύμφωνα με έρευνες, συρρικνώνουν τον εγκέφαλο μας. Ποιες είναι;

Το λουλούδι των τζίνι που ρυθμίζει το σάκχαρο, καταπολεμά τον πονόδοντο και βελτιώνει την υγεία του ήπατος

3 τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλο και αυξάνουν τις πιθανότητες για άνοια

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από το μοριακό και κυτταρικό επίπεδο έως τη σύνθεση των νευρωνικών δικτύων που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη «Nutrition and the Brain – Exploring Pathways for Optimal Brain Health Through Nutrition» που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Journal of Nutrition από τους Aron K Barbey και Teresa A Davis.

Συγκεκριμένα, θρεπτικά συστατικά όπως τα ω‑3 λιπαρά οξέα (π.χ. DHA) ενισχύουν τη συναπτική πλαστικότητα και ενεργοποιούν γονίδια σημαντικά για τη γνωστική διαδικασία, ενώ διατροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά επιδρούν αρνητικά σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Επιπλέον, ορισμένα αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως μούρα και όσα περιέχουν βιταμίνη Ε και κουρκουμίνη, προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στη διατήρηση της νευρωνικής υγείας και της μνήμης.

Τέλος, οι ορμόνες του εντέρου (λεπτίνη, γκρελίνη, GLP‑1, ινσουλίνη) διαπερνούν τον εγκέφαλο και ρυθμίζουν τη συναπτική πλαστικότητα και τη διάθεση, συνδέοντας τη διατροφική πρόσληψη με τη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία.

Τώρα, ένας κορυφαίος νευροχειρουργός αποκαλύπτει τους κρυφούς κινδύνους που κρύβονται σε καθημερινές τροφές. Θα μπορούσαν τα αγαπημένα σας σνακ να επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε;

Ένας έμπειρος νευροχειρουργός προειδοποιεί το κοινό για τους κινδύνους που ενέχουν τρεις κοινές τροφές για τον εγκέφαλο. Ο Dr Raveesh Sunkara, με έδρα το Hyderabad στην Ινδία, δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 νευροχειρουργικές επεμβάσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης.

Η γνωστική εξασθένηση μπορεί να αναφέρεται σε μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, όπως η απώλεια μνήμης, η θολή σκέψη, η αδύναμη λογική και οι δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων. Ο Dr Sunkara, γνωστός στο Instagram ως @Dr_Raveesh, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 ακόλουθους στην πλατφόρμα, δημοσιεύοντας βίντεο με συμβουλές υγείας και πλάνα από τα παρασκήνια της νευροχειρουργικής.

Ορισμένα από τα βίντεό του έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια προβολές, αλλά αυτό που αφορά τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς από τους ακόλουθούς του.

Τα 4 κοινά τρόφιμα που κάνουν το σώμα να μυρίζει άσχημα, σύμφωνα με ειδικούς

Τηγανητά και τρανς λιπαρά

Ο Dr Sunkara ξεκίνησε το βίντεό του δηλώνοντας:

«Νούμερο ένα είναι οι τροφές που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, όπως οι τηγανητές τροφές ή τα συσκευασμένα σνακ. Προκαλούν μεγάλη φλεγμονή στον εγκέφαλο και οδηγούν σε πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται μια ποικιλία από επεξεργασμένες και τηγανητές τροφές, που συχνά βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ, μπισκότα και άλλα.

Η συμβουλή αυτή συμφωνεί με πολλές μελέτες, όπως η δημοσιευμένη το 2014 με τίτλο «Saturated and trans fats and dementia: a systematic review» από τους Neal D Barnard, Anne E Bunner και Ulka Agarwal, που συνδέει την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών με την άνοια.

Το Νο1 τυρί που κάνει καλό στην καρδιά και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ειδικούς

Ροφήματα με ζάχαρη

«Νούμερο 2 είναι τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η υψηλή ζάχαρη προκαλεί αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε υγρή μορφή», εξηγεί ο Dr Sunkara.

«Αυτές οι αιχμές οδηγούν μακροπρόθεσμα σε κόπωση του εγκεφάλου. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί ακόμη και να συρρικνώσει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βάση επιστημονικών ερευνών ScienceDirect επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη, αναφέροντας ότι «η μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει στρατηγική πρόληψης για γνωστικές διαταραχές».

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των προϊόντων, ειδικά σε ηλικιωμένους, συνδέθηκε με προβλήματα μνήμης και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένησης.

Ο καρπός που γεννήθηκε από τα δάκρυα γυναίκας και βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι θρεπτικός και ρυθμίζει τον διαβήτη

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

«Τέλος, το τρίτο είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία προκαλούν πολλά προβλήματα στο έντερο», κατέληξε ο Dr Sunkara.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διαφέρουν από τα απλά επεξεργασμένα, καθώς υφίστανται πολύ πιο εκτενή βιομηχανική επεξεργασία κατά τη συσκευασία τους. Συχνά περιέχουν συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική στο σπίτι, όπως τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά.

Ο Dr Sunkara πρόσθεσε: «Αυτό οδηγεί σε διαταραχή του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Θυμηθείτε, ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με βάση το τι τρώτε».

Το επιστημονικό περιοδικό Jama Neurology έχει δημοσιεύσει μια μελέτη με τίτλο «Association Between Consumption of Ultraprocessed Foods and Cognitive Decline», η οποία υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ των δύο.

Κισροί: Εκχύλισμα από αυτό το δέντρο βελτιώνει το κυκλοφορικό και αποτρέπει τους θρόμβους, σύμφωνα με έρευνα

Η μελέτη αναφέρει ότι «αναλύοντας 10.775 ατόμα, η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών συσχετίστηκε με υψηλότερο ρυθμό γενικής και εκτελεστικής γνωστικής εξασθένησης μετά από διάμεση παρακολούθηση 8 ετών»

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top