Μπορεί ένα απλό πρωινό να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη του καρκίνου; Οι ειδικοί λένε «ναι». Το πώς ξεκινάμε τη μέρα μας μπορεί να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και να μειώσει παράγοντες που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Έτσι, μια ογκολόγος αποκαλύπτει τις δικές της επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας, οι οποίες, μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο νόσου.
Πώς το πρωινό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου
Ένα ισορροπημένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό είναι σημαντικό για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής θρεπτικών συστατικών που μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη «υπερτροφή» που θα μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο, αλλά αυτό που τρώτε μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της συνολικής υγείας με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως μειώνοντας τη φλεγμονή.
Είστε περίεργοι για το τι τρώει ένας ογκολόγος για πρωινό κάθε μέρα για να ενισχύσει την άμυνά του κατά του καρκίνου; Η Tingting Tan, ογκολόγος και αιματολόγος στο City of Hope της Καλιφόρνια, συνιστά να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.
Ποιο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου
Τα γονίδια, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν σαφή ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου, αλλά οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως οι επιλογές τροφίμων, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο.
«Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου και ένας παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε, σε αντίθεση με το οικογενειακό μας ιστορικό», σημειώνει η Δρ. Tan. «Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στο πώς αυτά τα τρόφιμα προλαμβάνουν τον καρκίνο ή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου είναι πολύπλοκοι».
Η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι αναμφίβολα περίπλοκη, αλλά οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια δίαιτα χαμηλή σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς) ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.
Ενώ δεν υπάρχει μία μόνο τροφή που να μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο, τροφές όπως φρούτα, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν προστατευτικές επιδράσεις κατά του καρκίνου, μειώνοντας τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης.
«Εκτός από την υγιεινή διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος και να είστε σωματικά δραστήριοι», υπογραμμίζει η Δρ. Tan. Γιατί, λοιπόν, η ογκολόγος υποστηρίζει τόσο ένθερμα τη βρώμη με ξηρούς καρπούς και μούρα για πρωινό;
Δημητριακά ολικής άλεσης
«Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη θεωρούνται τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο, καθώς περιέχουν φυτοοιστρογόνα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», σημειώνει η Δρ. Tan.
Η βρώμη περιέχει επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του παχέος εντέρου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου», εξηγεί η ειδικός. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 στο Journal of Nutrition εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης βρώμης και της αύξησης των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.
Μούρα
«Τα τρόφιμα με φυτοχημικά, τα οποία είναι ενώσεις που βρίσκονται σε λαχανικά, φρούτα, φασόλια και ξηρούς καρπούς, μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», αναφέρει η Δρ. Tan.

Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε έναν τύπο φυτοχημικής ουσίας που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία δίνει στο φρούτο το βαθύ μπλε χρώμα του και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι τα μούρα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
«Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά των μούρων μειώνουν την ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων», υπογραμμίζει η ειδικός. Αυτό καθιστά αυτές τις αντιοξειδωτικές δυνάμεις ένα εξαιρετικό συνοδευτικό της βρώμης. Επιπλέον, είναι απίστευτα νόστιμα.
Ξηροί καρποί
Εκτός από την προσθήκη μιας ωραίας, τραγανής υφής στο μείγμα, ξηροί καρποί όπως τα πεκάν ή τα αμύγδαλα βοηθούν στην ολοκλήρωση αυτού του γρήγορου και εύκολου πρωινού προσφέροντας υγιή λίπη, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες.

Χρειάζονται πιο ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά τα ευρήματα μιας ανασκόπησης του 2021 υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο.
Τα αμύγδαλα, τα πεκάν και πολλοί άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2018, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα καρύδια μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.
Το καθημερινό πρωινό που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη και να αυξήσει την ενέργεια
Οι ξηροί καρποί είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις, «και γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου», τονίζει η Δρ. Tan. Ορισμένες έρευνες έχουν βρει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και της χρόνιας φλεγμονής. Τέλος, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ενώσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από την κυτταρική βλάβη με την πάροδο του χρόνου.
Πηγές: Eating Well, American Institute for Cancer Research, CA: A Cancer Journal for Clinicians, Science Daily, The Journal of Nutrition, Molecules, Antioxidants, International Journal of Food Sciences and Nutrition, Nutrients