Το σούπερ φρούτο που βελτιώνει τη μνήμη και καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

φρούτο

Όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιστοποιήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και να διατηρήσουμε τη μνήμη μας. Νέα έρευνα έδειξε ότι ένα φρούτο συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης και βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία της άνοιας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η ουσία ουρολιθίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν πώς η ουσία που βρίσκεται σε ένα φρούτο μπορεί να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια (την ατμομηχανή του κυττάρου) από τον εγκέφαλο τόσο αποτελεσματικά όσο ένα συμπλήρωμα νικοτιναμίδιου ριβοζίτη (NAD).

Άνοια: 5 απρόσμενα πρώιμα σημάδια που μπορεί να παραβλέψετε, σύμφωνα με νευροψυχολόγο 

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο, το συμπλήρωμα NAD, παίζει βασικό ρόλο στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς βοηθά ενεργά στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων από τον εγκέφαλο.

Πολλοί ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες εμφανίζουν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, γνωστή και ως μιτοφαγία. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία ως εκ τούτου συσσωρεύονται και επηρεάζουν αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι, οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι αν μπορείτε να διεγείρετε τη διαδικασία μιτοφαγίας, απομακρύνοντας τα αδύναμα μιτοχόνδρια, θα δείτε θετική επίδραση στον εγκέφαλο.

Το φρούτο που βελτιώνει τη μνήμη: το ρόδι

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ουρολιθίνη Α που υπάρχει στο ρόδι απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια από τον εγκέφαλο εξίσου αποτελεσματικά με τα συμπληρώματα NAD.

Ποια τρόφιμα διατηρούν τον εγκέφαλο υγιή και ενισχύουν τη μνήμη-Πρέπει όλοι να τα τρώμε 

Πώς λοιπόν η ουρολιθίνη Α επηρεάζει τη μνήμη; Οι έρευνες δείχνουν ότι η ουρολιθίνη Α είναι νευροπροστατευτική επειδή ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα κύτταρα επιτρέποντας την παραγωγή υγιών κυττάρων και μειώνει τις υπερβολικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις, αναφέρει στο Prevention η γνωστή διαιτολόγος Melissa Prest και εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική ουρολιθίνη Α μείωσε τον σχηματισμό πλάκας στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένη μάθηση και διατήρηση της μνήμης», προσθέτει η ίδια. Αν και αυτό είναι ελπιδοφόρο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να αναπαραχθούν αυτά τα αποτελέσματα, σημειώνει η Prest.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε περισσότερη ουρολιθίνη Α είναι τρώγοντας τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τα βακτήρια του εντέρου σας να την παράγουν, λέει η Prest.

Η ίδια σας συμβουλεύει να τρώτε εκτός από ρόδια και χυμό ροδιού, καρύδια, σμέουρα, φράουλες και αμύγδαλα.

Μπορείτε επίσης να λάβετε συμπληρώματα ουρολιθίνης Α. «Το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή ουρολιθίνης Α καθώς μεγαλώνουμε, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι κατάλληλη, ειδικά για τους ηλικιωμένους» τονίζει η Prest.

Σε μελέτες που χρησιμοποίησαν συμπληρωματική ουρολιθίνη Α, η δοσολογία κυμαινόταν από 250 mg έως 1.000 mg. Η Prest επισημαίνει ότι ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν σε υψηλότερες δόσεις, «οπότε αν λαμβάνετε συμπληρωματική ουρολιθίνη Α, ξεκινήστε με χαμηλότερη δόση των 250 mg και αυξήστε την σιγά-σιγά ανάλογα με τις ανάγκες». Συζητήστε με τον ιατρό σας για να διαπιστώσετε αν η συμπληρωματική χορήγηση ουρολιθίνης Α είναι κατάλληλη για εσάς.

Τα οφέλη του ροδιού

Το ρόδι είναι ένα γλυκό φρούτο. Ενώ η φλούδα δεν τρώγεται, περιέχει εκατοντάδες ζουμερούς σπόρους που μπορείτε να φάτε σκέτους ή να πασπαλίσετε σε σαλάτες, πλιγούρι βρώμης, χούμους και άλλα πιάτα.

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ρόδια από την αρχαιότητα για τα οφέλη τους στην υγεία. Σύγχρονες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα αντιοξειδωτικά στα ρόδια βοηθούν όχι μόνο τον εγκέφαλο αλλά κάνουν καλό και στην καρδιά σας, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες των ροδιών βοηθούν στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Πολλά από τα οφέλη του ροδιού οφείλονται στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών τους. Για παράδειγμα, τα ρόδια μπορεί να έχουν έως και τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από άλλες, βλαβερές χημικές ουσίες και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top