Θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς στερήσεις; Επιστήμονες από το Stanford αποκαλύπτουν ένα απλό, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό κόλπο: η σειρά με την οποία τρώμε το φαγητό μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σάκχαρο και την πείνα.
Είναι εφικτό να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα; Τι υποστηρίζει διατροφολόγος
Το κόλπο που προτείνει το Stanford για να μην παχαίνουμε όταν τρώμε το γεύμα μας
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γευμάτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, με το 80% των συμμετεχόντων σε μελέτη να μην αισθάνονται πείνα έως και τέσσερις ώρες μετά το δείπνο. Αντίθετα, τα γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδήγησαν σε ταχύτερη επιστροφή της πείνας, με το 30% να την αισθάνεται εντός τριών ωρών μετά το μεσημεριανό. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, γεγονός που είναι σημαντικό για τη διαχείριση του βάρους και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Επειδή πάνω σε αυτό πάτησαν οι ερευνητές του Stanford University για να μας προτείνουν ένα κόλπο που ενδέχεται να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά το βάρος μας.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αυγών και λαχανικών πριν από πατάτες ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ειδικοί από το Stanford University εξέτασαν εάν η κατανάλωση μιας δόσης φυτικών ινών, πρωτεΐνης ή λίπους πριν από υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Τέτοιες αυξήσεις έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία, καθώς η διακύμανση του σακχάρου κάνει πιο πιθανό να εμφανίσετε αισθήματα πείνας και επομένως να καταναλώσετε θερμιδογόνα σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διακοπεί αλλάζοντας όχι το τι τρώει κανείς, αλλά τη σειρά με την οποία το καταναλώνει.
Τα επίπεδα σακχάρου καθορίζουν την πείνα
Στο πείραμα, οι επιστήμονες μελέτησαν 55 εθελοντές, περίπου οι μισοί εκ των οποίων εμφάνιζαν σημάδια προδιαβήτη, μια προπομπή του διαβήτη τύπου 2 που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων έλαβε ένα γεύμα με ρύζι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ φορούσαν συσκευές μέτρησης σακχάρου στο αίμα που ονομάζονται συνεχείς μετρητές γλυκόζης.
Δέκα λεπτά πριν από κάθε γεύμα, στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών, είτε πρωτεΐνη με τη μορφή βρασμένων ασπραδιών αυγών, είτε ζωικό λίπος.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών ή πρωτεΐνης αυγού πριν από το ρύζι μείωσε την αύξηση του σακχάρου που προκαλείται από το ενεργειακά πλούσιο φαγητό.
Η κατανάλωση λίπους πριν από τους υδατάνθρακες δεν μείωσε την αύξηση του σακχάρου αλλά την καθυστέρησε.
Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να αποτρέψει την απότομη αύξηση του σακχάρου που οδηγεί σε πτώση ενέργειας και έντονη πείνα.
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Το λάθος πριν το πρωινό που σαμποτάρει την καύση λίπους»
Φάτε τη σαλάτα πριν το γεύμα σας
Ο καθηγητής Michael Snyder, ειδικός στη γενετική και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσπαθούν να τρώνε τα γεύματά τους με συγκεκριμένη σειρά.
«Το να τρώτε υδατάνθρακες αργότερα στο γεύμα είναι πάντα μια καλή ιδέα, αν και δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν είναι προτιμότερο να καταναλώνονται πρώτα πρωτεΐνες, λίπη ή φυτικές ίνες», ανέφερε.
«Φάτε τη σαλάτα ή το μπιφτέκι σας πριν από τις τηγανητές πατάτες».
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η επίδραση των φυτικών ινών, της πρωτεΐνης και του λίπους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν λιγότερο έντονη στους συμμετέχοντες με σημάδια προδιαβήτη.
Οι συγγραφείς, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Medicine, ανέφεραν ότι αυτό το πεδίο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.
Οι υδατάνθρακες, μια κατηγορία που περιλαμβάνει το ρύζι, τις πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά, είναι τροφές πλούσιες σε ενέργεια που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα μας, προσφέροντας μας την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του οργανισμού.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS) αναφέρει ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας διατροφής ενός ατόμου.
Οι αρμόδιοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν ολικής άλεσης ποικιλίες όπως το μαύρο ψωμί ή πατάτες με τη φλούδα, καθώς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης στο αίμα, διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού.
Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και τα συμπτώματα
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καθώς και προβλήματα με τα μάτια, νεφρά και πόδια.
Οι πάσχοντες μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν δραστικά τη διατροφή τους, να λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή και να κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
Απώλεια βάρους 30% μέσα σε μία εβδομάδα; Ο μεταβολικός «διακόπτης» που ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Τα συμπτώματα της πάθησης, η οποία διαγιγνώσκεται με αιματολογική εξέταση, περιλαμβάνουν έντονη δίψα, κόπωση και συχνή ούρηση. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.