Αυτή η τροποποιημένη συνταγή σαλάτας του Καίσαρα χρησιμοποιεί κονσερβοποιημένα λευκά φασόλια στη θέση των αυγών και λίγο από το λάδι που χρησιμοποιείται σε ένα παραδοσιακό ντρέσινγκ.
Τα φασόλια συμβάλλουν σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες στη σαλάτα. Η αποστράγγιση και το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών μειώνει την περιεκτικότητα σε νάτριο κατά 40 τοις εκατό. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί λίγα συστατικά πλούσια σε νάτριο (π.χ. αντζούγιες και τυρί παρμεζάνα) και επομένως δεν χρειάζεται πρόσθετο αλάτι.
Συστατικά:
Για σαλάτα του Καίσαρα
6 μεγάλες καρδιές μαρουλιών romaine, ψιλοκομμένες
Για το ντρέσινγκ
- 1 φλιτζάνι λευκά φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- ½ φλιτζάνι νερό
- 2 γαύροι
- 4 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- ½ κουτ. μαύρο πιπέρι
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ από μια μπαγκέτα ολικής αλέσεως σε κύβους
Εκτέλεση:
Κρουτόν:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Φαρενάιτ. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέστε την κομμένη σε κύβους μπαγκέτα και ανακατέψτε. Απλώστε τα κρουτόν σε ένα ταψί και ψήστε για 5-8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.
Ντρέσινγκ:
Στο δοχείο ενός μίξερ προσθέστε τα φασόλια, το νερό, τον γαύρο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το τυρί παρμεζάνα και το μαύρο πιπέρι. Επεξεργαστείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το μοτέρ σε λειτουργία, προσθέστε αργά το ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε ένα κρεμώδες, γαλακτωματοποιημένο dressing.
Ψιλοκόψτε τις καρδιές μαρουλιών:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης συνδυάστε το ψιλοκομμένο μαρούλι και το dressing, ανακατεύοντας καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλο το μαρούλι είναι καλυμμένο με το dressing.
Για να σερβίρετε, μοιράστε τη σαλάτα σε έξι πιάτα σαλάτας και γαρνίρετε κάθε πιάτο με κρουτόν.