Το αρχαίο ελληνικό δημητριακό που μας κάνει εξυπνότερους και κάνει καλό στο πεπτικό

αρχαίο ελληνικό δημητριακό

Αυτό το αρχαίο ελληνικό δημητριακό είναι εφάμιλλο με το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και το καλαμπόκι. Είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που καλλιεργούνται στον κόσμο, με ιστορία που χρονολογείται από 12.000 χρόνια πριν.

Το αρχαίο ελληνικό δημητριακό είναι θρεπτικό, πλούσιο σε ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε ξανά και μπήκε στη διατροφή μας.

Ζέα: το αρχαίο ελληνικό δημητριακό

Η Ζέα ή Ζεια είναι μια ποικιλία σταριού (δίκοκκο στάρι) που σταμάτησε να καλλιεργείται στην Ελλάδα όχι, όπως λέγεται, για να μην επωφελούνται οι Έλληνες από τις θαυματουργές του ιδιότητες, αλλά γιατί οι καλλιεργητές προτίμησαν ποικιλίες που είχαν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, όπως το μαλακό στάρι, το οποίο επίσης δίνει εξαιρετικό αλεύρι. Τι περιέχει η Ζέα με μια ματιά:

  • Φυτικές ίνες: Οι ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην αίσθηση κορεσμού και στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σωματική ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.
  • Βιταμίνες: Η Ζέα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα και τον ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μέταλλα: Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Ζέα και οφέλη για την υγεία

Αυτό το αρχαίο ελληνικό δημητριακό προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία:

Ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη απ’ ότι το αλεύρι άλλων σταριών, σε ποσοστό περίπου 20%, ουσία που θεωρείται ότι βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και άρα προάγει τις διανοητικές λειτουργίες (εξ ου και ο μύθος που θέλει το συγκεκριμένο στάρι να έχει φοβερή επίδραση στην εξυπνάδα).

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στη διαχείριση του βάρους: Είναι πλούσια σε ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και στη μείωση της υπερφαγίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στην απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Θεωρείται πιο εύπεπτη από άλλα δημητριακά και οι ίνες της Ζέας βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η Ζέα μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, όπως:

    • Ως ψωμί, δημητριακά, παξιμάδια ή ζυμαρικά.
    • Ως δημητριακά πρωινού.
    • Ως συστατικό σε σούπες, σαλάτες και άλλα πιάτα.

Τα οφέλη της στην υγεία δεν είναι καλά μελετημένα και χρειάζονται πολλές περεταίρω έρευνες για να προσδιοριστεί αν η ζέα παρέχει όλα τα οφέλη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top