Το μεσαιωνικό βότανο που προλαμβάνει το κρυολόγημα, καταπολεμά την ακμή και μειώνει τις ρυτίδες

βότανο σαμπούκος

Οι ιθαγενείς της Αμερικής και οι Ευρωπαίοι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν αυτό το βότανο από τον μεσαίωνα για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Στα παραπάνω συγκαταλέγονται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος , το οποίο βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο σαμπούκος είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά χρησιμοποιήθηκε πολύ και από τους βοτανολόγους του μεσαίωνα. Το συναντούμε με το όνομα Ακτέα ή Ακταία στα έργα περί φυτών του αρχαίου φιλοσόφου Θεόφραστου και κατόπιν με το όνομα Ακτή στις περιγραφές φυτών του μεγάλου γιατρού των πρώτων χριστιανικών χρόνων Διοσκουρίδη, σύμφωνα με την wikipedia.

Ο σαμπούκος περιέχει ορισμένες ενώσεις και ουσίες που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Τσεκάρετε με μια ματιά τα ερευνητικά στοιχεία που στοιχειοθετούν μερικά από τα κύρια αναφερόμενα οφέλη τους:

Βοηθάει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο σαμπούκος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης, αν και οι διαθέσιμες μελέτες είναι περιορισμένες.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φυτό μπορεί να έχει αντιοξειδωτικά και αντιικά αποτελέσματα, αν και οι συγγραφείς δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτές του τις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη, 60 άτομα με συμπτώματα γρίπης λάμβαναν 15 χιλιοστόλιτρα (ml) σιρόπι σαμπούκου τέσσερις φορές την ημέρα. Τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν 4 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια άλλη μελέτη, 32 άτομα με συμπτώματα γρίπης έλαβαν παστίλιες που περιείχαν 175 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος σαμπούκου τέσσερις φορές την ημέρα για 2 ημέρες. Μετά από 24 ώρες, ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και ρινική συμφόρηση.

Μια άλλη έρευνα εξέτασε εάν το εκχύλισμα σαμπούκου θα μπορούσε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα μετά το ταξίδι με αεροπλάνο. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν παστίλιες που περιείχαν 300 mg εκχυλίσματος σαμπούκου και 150 mg ρυζάλευρο δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες πριν ταξιδέψουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάψουλες δεν απέτρεψαν τα συμπτώματα, αλλά τα άτομα που έλαβαν σαμπούκο εκδήλωσαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα που διήρκεσαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο σαμπούκος συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής

Ο καρπός του σαμπούκου περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές βοηθούν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται μεταξύ άλλων και στα δερματικά προβλήματα.

Η Αμερικανική Ένωση Διατροφής (ANA) προτείνει το πλύσιμο του προσώπου με εκχύλισμα από σαμπούκο με το σκεπτικό ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής λόγω της αντισηπτικής του δράσης.

Το βότανο αυτό μειώνει τις ρυτίδες

Ο σαμπούκος περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος. Μάλιστα, η ΑΝΑ αναφέρει ότι ο σαμπούκος μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα, να βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης των κηλίδων ηλικίας και να αποτρέψει ή να μειώσει τις ρυτίδες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top