Το μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει τον καρκίνο και μειώνει τη χοληστερόλη

μπαχαρικό, πάπρικα

Ένα φτηνό μπαχαρικό που διατίθεται στο σούπερ μάρκετ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

Το μπαχαρικό αυτό, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλο τον κόσμο, καταναλώνεται εδώ και πολύ καιρό για τη γεύση και το χρώμα που προσδίδει στα τρόφιμα, αλλά τώρα η έρευνα αποκαλύπτει πόσο ωφέλιμο είναι και για την υγεία μας.

Τι είναι η πάπρικα

Η πάπρικα είναι ένα αλεσμένο μπαχαρικό που παρασκευάζεται από αποξηραμένες πιπεριές των πιο γλυκών ποικιλιών, όπως οι κόκκινες . Μπορεί η γεύση της να κυμαίνεται από γλυκιά και ήπια, έως πικάντικη και καπνιστή. Το φυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της πάπρικας φύεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική.

Γεμάτη με αντιοξειδωτικά και όπως προκύπτει από πολλές μελέτες, η πάπρικα είναι μια πηγή ενέργειας με πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να τη βρείτε εύκολα και να την αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ. Το συγκεκριμένο μπαχαρικό αποτελεί μια νόστιμη, εκρηκτική και υγιεινή γευστική επιλογή. Ας δούμε μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη του μπαχαρικού για την υγεία, που υποστηρίζονται από τις επιστημονικές έρευνες.

Οφέλη της πάπρικας στην υγεία

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση πάπρικας είναι η πιθανή προστασία της έναντι του καρκίνου, αφού το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολλά καροτενοειδή, όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά αυτά καταπολεμούν το «οξειδωτικό στρες», που πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.000 γυναίκες, φάνηκε ότι εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα ότι αντιμετώπιζαν 25 έως 35 %  λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι ποικιλίες πάπρικας, ιδιαίτερα οι καυτερές, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αυτό περιλαμβάνει αρθρίτιδα, στομαχικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και πολλά άλλα.
Βιταμίνη Α: Η πάπρικα είναι γεμάτη με βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού, την όραση, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη των κυττάρων.
Βιταμίνη Ε: Το μπαχαρικό αυτό έχει υψηλά επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Ε, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας.
Μειώνει τη χοληστερόλη: Η καψαϊκίνη στην πάπρικα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη, κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top