Το μυρωδικό που προστατεύει από το έλκος, μειώνει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την πίεση και τη γήρανση

μυρωδικό βασιλικός

Αυτό το πράσινο φυλλώδες μυρωδικό θεωρείται τονωτικό για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό που να λατρεύεται τόσο όσο αυτό, που μοσχομυρίζει στα μπαλκόνια και στα πιάτα μας.

Σε αρκετά συγγράμματα αναφέρεται πως το μυρωδικό αυτό έφτασε στην Ελλάδα από τις Ινδίες, μετά την κατάκτησή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αρκεί πάντως μια ματιά στα κείμενα του Ιπποκράτη, για να διαπιστώσει κανείς ότι τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα οι φαρμακευτικές ιδιότητες του «ώκιμου», όπως ονομάζονταν στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ήδη γνωστές.

Μάλιστα το ρόφημα του ενισχύει τη μνήμη, καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετικό χωνευτικό και τονωτικό. Ποιο είναι αυτό το μυρωδικό;

Το μυρωδικό: βασιλικός

Η λέξη βασιλικός προέρχεται από την ελληνική λέξη βασιλεύς. Ωστόσο από την αρχαιότητα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπου έγινε πολύ δημοφιλής στη λεκάνη της Μεσογείου. Το μυρωδικό βασιλικός (Ocimum sanctum L. και tulsi) είναι ένα ετήσιο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae. Είναι εγγενές στην Ασία και την Αφρική, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο για τη χρήση του στη μαγειρική και την ιατρική.
Το μυρωδικό βασιλικός έχει μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το έλκος, της μείωσης της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την πίεση και τη γήρανση, και της βελτίωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς ο βασιλικός προστατεύει από το έλκος

Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το έλκος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στο βασιλικό προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου από τις βλάβες που προκαλούνται από τα οξέα και τα πεπτικά ένζυμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο στομάχι, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη έλκους.
Πολλά φάρμακα για τα πεπτικά έλκη έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους. Ο βασιλικός είναι μια εναλλακτική λύση. Μελέτη σε ζώα έδειξε ότι 200 mg εκχυλίσματος βασιλικού μείωσαν τόσο τον αριθμό όσο και τον δείκτη των ελκών σημαντικά στα δύο τρίτα των ζώων.

Πώς μειώνει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την πίεση και τη γήρανση

Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ουρσολικό οξύ, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων και να σχετίζεται με μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer και της νόσου Parkinson.
Επιπλέον, ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Πώς βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο βασιλικός περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.
Επιπλέον, ο βασιλικός μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Πώς να καταναλώσετε τον βασιλικό

Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, αποξηραμένος ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Φρέσκος βασιλικός, προσθέστε τον σε σαλάτες, σάλτσες, σούπες, πέστο και άλλα πιάτα.
Αποξηραμένος, προσθέστε τον σε τρόφιμα ή ροφήματα.
Συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

Προειδοποιήσεις

Ο βασιλικός είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, στομαχικές διαταραχές και ανησυχία.
Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν καταναλώσετε βασιλικό.

Πέστο με βασιλικό

Η βάση του πέστο είναι μπόλικος βασιλικός, λίγο λάδι, σκόρδο κατά βούληση και ελάχιστο αλάτι. Η διαφορά τους είναι ότι οι Γενοβέζοι προσθέτουν κουκουνάρι, ενώ οι Προβηγκιανοί καρύδι. Ενίοτε στην Προβηγκία ρίχνουν και ψιλοκομμένη ντομάτα. Πάντως, και οι δύο ολοκληρώνουν το πέστο με τριμμένο σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα.

Scroll to Top