Το νόστιμο δείπνο που επιλέγει καρδιολόγος για να προστατεύσει την καρδιά του

δείπνο, καρδιολόγος

Όταν έρχεται η ώρα του δείπνου, είναι φυσικό να αφήσετε τις γευστικές σας προτιμήσεις να σας οδηγήσουν στην επιλογή σας. Ωστόσο, ένας καρδιολόγος συνιστά να ακολουθείτε κυριολεκτικά την καρδιά σας. Δείτε το δείπνο που επιλέγει ο ίδιος.

«Αυτό που βάζουμε στο στόμα μας καθημερινά έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας», λέει ο Δρ Daniel Hermann, MD, επεμβατικός καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον. «Στην πραγματικότητα, ο υπ’ αριθμόν ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου θανάτου είναι οι κακές διατροφικές επιλογές. Είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε τις σωστές διατροφικές επιλογές για να παραμείνετε υγιείς, να αισθάνεστε καλύτερα και να ζήσετε περισσότερο».

Πράγματι, μια 36χρονη μελέτη σε περισσότερα από 85.000 άτομα που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα που διατηρούσαν δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος, δεν κάπνιζαν ποτέ, υιοθετούσαν υγιεινή διατροφή και ακολούθησαν τις συμβουλές των ειδικών για το αλκοόλ και τη σωματική δραστηριότητα έζησαν περισσότερο.

Ο Δρ Hermann λέει: «Με τον πολυάσχολο, χαοτικό τρόπο ζωής μας, είναι δύσκολο να προγραμματίζουμε και να προετοιμάζουμε τα γεύματά μας, οπότε το να έχετε κάποιες υγιεινές επιλογές είναι πρακτικό και, προφανώς, καλό για την καρδιά σας».

Μια μελέτη του 2017 συνέδεσε τον προγραμματισμό γευμάτων με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Λοιπόν, τι επιλέγει ο Δρ Χέρμαν για δείπνο; Δείτε ποιο είναι το αγαπημένο του υγιεινό γεύμα, το οποίο δεν χρειάζεται ώρες για να ετοιμαστεί.

Δείπνο ενός Καρδιολόγου

Συχνά, ο καρδιολόγος φτιάχνει μια φρέσκια σαλάτα με ψητό σολομό. Είπαμε ότι πρέπει να αφήσετε την καρδιά σας να επιλέξει το δείπνο. Ωστόσο, καλά νέα για όσους αγαπούν και τις ωραίες γεύσεις: «Λατρεύω τη φρεσκάδα και την ελαφρότητα του συγκεκριμένου γεύματος», λέει ο Δρ Hermann. «Είναι νόστιμο πολύ».

Αυτό το ελαφρύ, φρέσκο γεύμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: «Τα φρέσκα, φυλλώδη, πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά», εξηγεί ο Δρ Hermann. «Ο σολομός είναι επίσης γεμάτος με βιταμίνες και περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα λιπιδικά προφίλ και μειώνουν την φλεγμονή στις αρτηρίες, η οποία συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση».

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διαθέτουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα πιο σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι romaine είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από το μαρούλι iceberg, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Μια μελέτη του 2021 συνέδεσε την κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών με μικρότερο αριθμό περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά να τρώτε δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα για να μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, και τονίζει συγκεκριμένα τα οφέλη των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός.

Για να παραμείνει αυτή τη σαλάτα υγιεινή για την καρδιά, ο Δρ Hermann προτείνει να αποφύγετε μια κοινή παγίδα. «Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις σάλτσες για σαλάτες», λέει.

«Μπορεί να είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες και αποτελούν πηγή επεξεργασμένων τροφίμων. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια τεράστια και, ειλικρινά, επικίνδυνη πηγή θερμίδων στη διατροφή. Η πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι μία από τις κύριες αιτίες άνοιας».

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο την ίδια χρονιά συνέδεσε την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής με τη γνωστική έκπτωση.

Όταν είστε απασχολημένοι ή αγχωμένοι, είναι εύκολο να πιάσετε το πρώτο πράγμα στην κουζίνα ή το ντουλάπι σας. Ο Δρ. Χέρμαν έχει μια γρήγορη συμβουλή που θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αυτό το «πράγμα» είναι αυτό που θα λατρέψει η καρδιά σας.

«Τοποθετήστε υγιεινές επιλογές τροφίμων μπροστά στα μάτια σας στο ντουλάπι και το ψυγείο σας», συνιστά. «Συχνά επιλέγουμε να φάμε μία από τις πρώτες δύο ή τρεις επιλογές που βλέπουμε. Μην κρύβετε τα καλά, υγιεινά τρόφιμα στα πίσω μέρη του ψυγείου ή στα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας»

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top