Καρδιολόγος αποκαλύπτει το απλό άγνωστο τεστ που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έγκαιρα

τεστ, καρδιά

Πολλές διαγνωστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της  καρδιακής νόσου ανιχνεύουν το πρόβλημα μόνο όταν είναι πολύ αργά, προειδοποιεί Βρετανός γιατρός και προτείνει ένα απλό τεστ που προσδιορίζει εγκαίρως τον κίνδυνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, η υγεία της καρδιάς είναι ένα σημαντικό ζήτημα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν καταστάσεις, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν αρκετοί δείκτες που μπορούν να δείξουν εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας. Όπως σε πολλές παθήσεις, υπάρχουν σημάδια που θα εμφανίσει ο ίδιος ο ασθενής.

Αυτά περιλαμβάνουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, κόπωση, αίσθημα παλμών και συριγμό. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης τεστ που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να υπολογίσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής σας πίεσης και η εκτέλεση ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος είναι τρόποι για να το πετύχουν αυτό. Ωστόσο, ένας ειδικός αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο νωρίτερα.

Μιλώντας στο YouTube, ο καρδιολόγος γιατρός Sanjay Gupta είπε: «Ήθελα να σας μιλήσω για ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ, το οποίο είναι εύκολα διαθέσιμο και μπορεί να μας πει πολλά για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας στον δυτικό κόσμο και παρά την πρόοδο της ιατρικής συνεχίζει να αυξάνεται.

Προειδοποίησε ότι πολλά τεστ που χρησιμοποιούμε επί του παρόντος ενδέχεται να εντοπίσουν συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί μόνο όταν η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει βλάβη.

«Οι δείκτες που χρησιμοποιούμε για να διαγνώσουμε μια πάθηση είναι καθυστερημένοι δείκτες ή ίσως ακόμη και εντελώς λάθος δείκτες», είπε. Ο Δρ Gupta εξήγησε πώς ένα τεστ που χρησιμοποιείται συνήθως για να δει πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει καρδιακά προβλήματα.

«Σήμερα ήθελα να σας μιλήσω για ένα πραγματικά ενδιαφέρον τεστ που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πιο συχνά, αλλά δεν το κάνουμε και αυτό το τεστ ονομάζεται μικρολευκωματινουρία», είπε.

Ένα τεστ μικρολευκωματινουρίας μετρά την ποσότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αλβουμίνη που υπάρχει στα ούρα σας και είναι ένας τρόπος να διαπιστώσετε εάν τα νεφρά σας λειτουργούν καλά. Ο γιατρός συνέχισε λέγοντας: «Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούνται από επιβλαβείς διεργασίες που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία μας.

«Οποιαδήποτε επιβλαβής διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα μας είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει πρώτα τα πιο μικροσκοπικά, πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία μας και εάν η διαδικασία παραμείνει ανεξέλεγκτη, τότε η βλάβη θα επεκταθεί στα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία μας. Έτσι, αν θέλουμε να εντοπίσουμε σημάδια πρώιμων σημείων αγγειακής νόσου μιας πρώιμης επιβλαβούς διαδικασίας στο σώμα μας, πρέπει να εξετάσουμε τα πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία μας».

«Τα νεφρά μας περιέχουν επίσης έναν πολύ πυκνό αριθμό μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Ενώ δεν μπορούμε να δούμε άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, γνωρίζουμε ότι συμβάλλουν στη συνολική υγεία των νεφρών και εάν αρχίσουν να υφίστανται ζημιά, τότε τα νεφρά θα αρχίσουν να διαρρέουν διάφορες ουσίες που δεν θα είχαν διαρρεύσει εάν ήταν απολύτως υγιή».

«Μία από τις ουσίες που διαρρέουν όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν είναι η πρωτεΐνη ή η λευκωματίνη». Εάν τα επίπεδα λευκωματίνης είναι μεταξύ 30 και 300 χιλιοστόγραμμα, αυτό θεωρείται μικρολευκωματινουρία.

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι: «Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις, υπήρξαν μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται μελέτη ισχυρής καρδιάς, η οποία έδειξε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μικρολευκωματινουρίας και των ανωμαλιών της καρδιακής λειτουργίας», πρόσθεσε ο Δρ Γκούπτα.

«Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και έχουν μικρολευκωματινουρία είναι πιθανό να έχουν πιο παχιά, πιο δύσκαμπτη καρδιά. «Εκείνο λοιπόν που μας λέει αυτό  είναι ότι η μικρολευκωματινουρία μπορεί να προηγείται της εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη και μπορεί ανεξάρτητα να προβλέψει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι συμβουλές του υποστηρίζονται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical and Experimental Medicine το 2015.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top