Το παρεξηγημένο συστατικό που προλαμβάνει Άλτσχάιμερ, προστατεύει από καρκίνο και ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου

συστατικό

Το συγκεκριμένο συστατικό έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Παρόλα αυτά ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών που πολλοί θεωρούμε ότι πρέπει να αποφεύγουν καθώς τα έχουμε συνδέσει με προβλήματα υγείας. Ωστόσο δεν ισχύει για όλα τα λιπαρά.

Τι είναι τα ω-3

Τα ω-3 λιπαρά είναι μια κατηγορία λιπαρών ουσιών που ανήκουν στην οικογένεια των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα βασικά ω-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το αλφαλινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές πηγές, όπως τα σπόροι λιναριού, τα σπόροι κολοκύθας και τα καρύδια, καθώς και τα ειδικότερα ω-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από θαλάσσια λίπη, όπως το ιχθυέλαιο.

Σημαντικά οφέλη

  1. Προλαμβάνουν την Αλτσχάιμερ
  2. Μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου
  3. Μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου
  4. Προστατεύουν τα μάτια σας

1. Προλαμβάνουν την Αλτσχάιμερ

Τα ω3 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διανοητικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και της νόσου Αλτσχάιμερ. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνουν. Αρκετές μελέτες συνδέουν την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 με μειωμένη νοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια ανασκόπηση ελεγχόμενων μελετών δείχνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να είναι ωφέλιμα κατά την έναρξη της νόσου, όταν τα συμπτώματα της είναι πολύ ήπια. Λάβετε υπόψη ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα ωμέγα-3 και την υγεία του εγκεφάλου.

2. Μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου

Ο πόνος της περιόδου εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της λεκάνης σας και συχνά αντανακλά στο κάτω μέρος της πλάτης και στους μηρούς.

Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Ωστόσο, μελέτες επανειλημμένα έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τα περισσότερα ωμέγα-3 μπορεί να έχουν πιο ήπιο πόνο στην εμμηνόρροια.

Μια μελέτη του 2011 προσδιόρισε μάλιστα ότι ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 ήταν πιο αποτελεσματικό από την ιβουπροφαίνη στη θεραπεία του έντονου πόνου κατά την έμμηνο ρύση.

3. Μπορεί να βοηθήσουν  στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε διάφορες χώρες όπως π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν από καιρό φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα περισσότερα ωμέγα-3 έχουν έως και 55% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, η κατανάλωση ωμέγα-3 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του μαστού σε ορισμένες παλαιότερες μελέτες. Ωστόσο, δεν έχουν αναφέρει όλες οι μελέτες τα ίδια αποτελέσματα.

4. Προστατεύουν τα μάτια σας

Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ένα κύριο δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς του ματιού σας. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό DHA, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όρασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η λήψη αρκετών ωμέγα-3 συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια από τις κύριες αιτίες μόνιμης οφθαλμικής βλάβης και τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top