Κόλιανδρος: Το τέλειο βότανο που καταπολεμά το άγχος και την ημικρανία

βότανο

Είναι ένα τέλειο βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Βελτιώνει την υγεία σας και τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και του στομάχου, ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση του άγχους.

Το κόλιανδρο είναι το τέλειο βότανο που αξίζει να το έχετε στην κουζίνα σας. Προέρχεται από το φυτό Coriandrum sativum. Οι σπόροι, τα φύλλα ακόμα και οι ρίζες του κόλιανδρου είναι βρώσιμα και έχουν πολύ ξεχωριστές γεύσεις και χρήσεις.

Το κόλιανδρο μοιάζει με τον μαϊντανό και μάλιστα κάποιοι το αναγνωρίζουν ως κινέζικο μαϊντανό, ενώ η γεύση του θυμίζει σέλινο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τη φαρμακευτική.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το κόλιανδρο σε πιάτα, όπως σούπες και σάλτσες. Τα φύλλα κόλιανδρου χρησιμοποιούνται συχνά ολόκληρα, ενώ οι σπόροι χρησιμοποιούνται αποξηραμένοι ή αλεσμένοι.

Ακολουθούν τα εντυπωσιακά οφέλη του κόλιανδρου για την υγεία σας:

  1. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  2. Ρίχνει την πίεση και την κακή χοληστερίνη
  3. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη
  4. Προάγει την υγεία του στομάχου και του εντέρου
  5. Καταπολεμά τις λοιμώξεις
  6. Καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα

1. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Οι σπόροι, το εκχύλισμα και τα έλαια κόλιανδρου ή κορίανδρου, όπως λένε πολλοί, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να είναι προσεκτικά με τον κόλιανδρο, γιατί μειώνει αρκετά το σάκχαρο στο αίμα.

2. Ρίχνει την πίεση και την κακή χοληστερίνη

Ο κόλιανδρος μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Το εκχύλισμα κορίανδρου φαίνεται να δρα ως διουρητικό, βοηθώντας τον οργανισμό σας να αποβάλει την περίσσεια νατρίου και νερού. Αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει της κακή χοληστερόλη και αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόλιανδρου, μεταξύ άλλων μπαχαρικών, τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων τείνουν να είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολουθούν τη δυτική διατροφή, η οποία περιέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη.

3. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη

Τα αντιοξειδωτικά στον κόλιανδρο μειώνουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κόλιανδρου προστατεύουν από παθήσεις του εγκεφάλου, ενώ μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το εκχύλισμα κορίανδρου είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με ένα κοινό φάρμακο για το άγχος.

4. Προάγει την υγεία του στομάχου και του εντέρου

Το έλαιο που εξάγεται από σπόρους κόλιανδρου μπορεί να επιταχύνει και να προάγει την πέψη και κάνει καλό στο στομάχι και το έντερό σας.

Παράλληλα μία μελέτη σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαπίστωσε ότι 30 σταγόνες ενός φυτικού φαρμάκου που περιέχει κόλιανδρο και λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα μείωσαν σημαντικά τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και τη δυσφορία, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έλαβαν τις σταγόνες.

5. Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Ο κόλιανδρος περιέχει αντιμικροβιακές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων λοιμώξεων και τροφιμογενών ασθενειών.

Η δωδεκενάλη, μια ένωση στον κόλιανδρο, μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μία άκρως απειλητική για τη ζωή τροφική δηλητηρίαση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο κορίανδρου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αντιβακτηριακά σκευάσματα λόγω της ικανότητάς του να καταπολεμά τροφιμογενείς ασθένειες και νοσοκομειακές λοιμώξεις.

6. Καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα

Τα αντιοξειδωτικά του κόλιανδρου έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα σας και αντιμετωπίζουν την ημικρανία. Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν ενώσεις, όπως τερπινένιο, κερκετίνη και τοκοφερόλες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές, ανοσοενισχυτικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις.

Scroll to Top