Μακροζωία: Η μοναδική βιταμίνη που μπορεί να σας βοηθήσει να φθάσετε τα 100

μακροζωία, βιταμίνη

Αν στόχος σας είναι η μακροζωία δείτε ποια είναι η βιταμίνη που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100

Σύμφωνα με τις έρευνες η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην ενίσχυση των οστών, αλλά και στη μείωση της φλεγμονής. Δείτε ποια είναι και πως μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , η κορυφαία βιταμίνη για μακροζωία είναι η βιταμίνη D. «Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όσο μεγαλώνουμε», λέει στο Parade η Darnell Cox, γεροντολόγος και coach υγιούς γήρανσης,.

«Οι πτώσεις και τα επακόλουθα κατάγματα των οστών μπορεί να αποτελέσουν τη θανατική καταδίκη για τους ηλικιωμένους, με πολλούς να μην αναρρώνουν ποτέ πλήρως. Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση των οστών, καθιστώντας την πτώση πολύ λιγότερο επικίνδυνη, αλλά υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση.

Ο Δρ. Kenneth Koncilja, MD, του Κέντρου Γηριατρικής Ιατρικής της Cleveland Clinic λέει ότι συνιστώνται 800 IU βιταμίνης D για ενήλικες και προσθέτει ότι αυτό μπορεί συνήθως να επιτευχθεί μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Ενώ σίγουρα μπορείτε να λαμβάνετε μια βιταμίνη κάθε μέρα, αυτή απορροφάται καλύτερα από πηγές τροφών πλούσιες σε βιταμίνη D.

Τροφές πλούσιες βιταμίνη D

 • Μανιτάρια
 • Σολομός
 • Τόνος
 • Σκουμπρί
 • Σαρδέλες
 • κόκκινο κρέας
 • Συκώτι
 • Σπανάκι
 • Γάλα (εμπλουτισμένο με βιταμίνη D)
 • Πολλοί χυμοί φρούτων
 • Γιαούρτι
 • Εμπλουτισμένα δημητριακά
 • Κρόκος αυγού

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να λάβετε την ημερήσια δόση βιταμίνης που χρειάζεστε. Εάν λαμβάνετε τη βιταμίνη D σας κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Για παράδειγμα, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D, η οποία θα ήταν πάνω από 4.000 IU κάθε μέρα, μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, αδυναμία και εμετό, σύμφωνα με την Cox. Οι ειδικοί προειδοποιούν, επίσης, ότι ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, αντισπασμωδικά και άλλα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη βιταμίνης D.

Με δεδομένο ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει πιθανή βλάβη εάν υπάρχουν ορισμένες παθήσεις, όπως νεφρική νόσος ή ορισμένοι καρκίνοι, ο Δρ Koncilja τονίζει τη σημασία της συζήτησης για τη λήψη βιταμίνης D με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top