Υψηλή αρτηριακή πίεση: Τα 4 ροφήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να τη μειώσουμε σύμφωνα με καρδιολόγο

υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και αυτό είναι μια ανατριχιαστική διαπίστωση  για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με το πρόβλημα. Μπορούν, ωστόσο, κάποια ροφήματα να μας βοηθήσουν να τη μειώσουμε;

Λοιπόν, δεν θα ήταν ωραίο αν μπορούσατε να μειώσετε την πίεσή σας πίνοντας απλώς το σωστό ποτό; Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο. Κανένα μαγικό τονωτικό δεν αναστρέφει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) με μια γουλιά. Η αιτία της υψηλής πίεσης είναι πολύ περίπλοκη για να επιλυθεί τόσο γρήγορα.

Ωστόσο, αυτό που βάζετε στο φλιτζάνι σας θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ρόφημα που θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση; Ο καρδιολόγος Luke Laffin, MD εξηγεί.

Τι να πιείτε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλείται από μια αιτία. Τυπικά, πολλοί παράγοντες – συνήθως συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της γενετικής – συνδυάζονται με κάποιο τρόπο για να ωθήσουν τους αριθμούς της πίεσής σας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η προσαρμογή του τι τρώτε και πίνετε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση και να την φτάσετε σε ένα υγιές εύρος. Η δίαιτα DASH  αποτελεί μια καλή αφετηρία σε σχέση με το τι πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας. Πέρα όμως από τα γεύματα που θα επιλέξετε, τα παρακάτω ροφήματα μπορούν να σας βοηθήσουν.

  1. Χυμός παντζαριού
  2. Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
  3. Αποβουτυρωμένο γάλα
  4. Τσάι

1. Χυμός παντζαριού

Σε ο,τι αφορά στις προτιμήσεις του κόσμου για χυμό, τα παντζάρια δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά. Πράγματι, πριν από μερικά χρόνια, μια διαδικτυακή δημοσκόπηση προσδιόρισε το παντζάρι ως το δεύτερο λιγότερο αγαπημένο λαχανικό.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα στα παντζάρια προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την πίεση που απαιτείται για την άντληση αίματος μέσω του σώματός σας.

«Υπάρχουν κάποια δεδομένα πίσω από την θεωρία ότι τα παντζάρια μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση», λέει ο Δρ Laffin. «Αλλά αν βοηθήσουν, θα βοηθήσουν λίγο».

2. Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Δεν είναι μυστικό ότι η περίσσεια νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Γνωρίζατε, όμως, ότι η προσθήκη καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση μερικές μονάδες μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου;

Το κάλιο συνεργάζεται με τα νεφρά σας για να εκκρίνουν το νάτριο και του δείχνει την… έξοδο από τον οργανισμό σας. Το θρεπτικό συστατικό βελτιώνει επίσης τη συνολική αγγειακή σας υγεία διευκολύνοντας την ομαλή ροή του αίματος.

«Η προσθήκη καλίου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης», δηλώνει ο Δρ Laffin. (Για να βάλουμε έναν αριθμό σε αυτό, η λήψη της συνιστώμενης ποσότητας καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την ΑΠ κατά περίπου 4 έως 5 mmHg.)

Οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν:

  • Χυμός δαμάσκηνου
  • Χυμός καρότου
  • Χυμός ροδιού
  • Χυμός πορτοκάλι

Αν και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι πλούσιος σε κάλιο, συνιστάται προσοχή. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει άσχημα με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν το εντάξετε στη διατροφή σας.

Συνολικά, αναζητήστε 100% φυσικό  χυμό και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα. Μην το παρακάνετε με την κατανάλωση χυμού: Παρόλο που είναι πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι επίσης γεμάτος θερμίδες και φυσική ζάχαρη.

Επιπλέον, προσέξτε την κατανάλωση καλίου εάν έχετε νεφρική νόσο, καθώς τα νεφρά σας μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν το θρεπτικό συστατικό. Η νεφρική νόσος είναι συχνά υποπροϊόν της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

3. Αποβουτυρωμένο γάλα

Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της δίαιτας DASH — και το αποβουτυρωμένο γάλα πληροί όλες τις προϋποθέσεις των υγιεινών ροφημάτων που θα σας βοηθήσουν με την πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο στο γάλα είναι ένας λόγος που συμβάλλει στη μείωση της. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, φωσφόρου και ασβεστίου στο γάλα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.

4. Τσάι

Η παρασκευή και η απόλαυση ενός φλιτζανιού τσάι είναι πολύ χαλαρωτικές διαδικασίες. Είναι μια ιεροτελεστία που μπορεί να διώξει το άγχος που εκτοξεύει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα ύψη.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλά τσάγια περιέχουν επίσης ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά και εύκαμπτα. Με αυτό το δεδομένο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το ρόφημα είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το τσάι ιβίσκου παίρνει γενικά κορυφαία βαθμολογία για τη δράση του στην ΑΠ. Το ίδιο για το τσάι χαμομηλιού.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top