Το λάθος που κάνετε στον ύπνο και σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι

ύπνος

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος κάνει θαύματα για το σώμα μας. Σύμφωνα με τον Δρ. Merrill Mitler, ειδικό στον ύπνο και νευροεπιστήμονα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ο ύπνος εξυπηρετεί όλες τις πτυχές του σώματός μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: μοριακό επίπεδο, ενεργειακή ισορροπία, καθώς και πνευματική λειτουργία, εγρήγορση και διάθεση.

«Ο ύπνος επηρεάζει σχεδόν κάθε ιστό του σώματός μας. Επηρεάζει τις ορμόνες της ανάπτυξης και του στρες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όρεξη, την αναπνοή, την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε ο Δρ. Michael Twery, ειδικός στον ύπνο στο NIH. Από το μυαλό μέχρι το σώμα, η σημασία του ύπνου δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Όπως είπε ο Δρ. Twery, ο ύπνος βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει το δέρμα μας να φαίνεται νεανικό. Περισσότερος ύπνος ισοδυναμεί με μειωμένες ρυτίδες, λιγότερο πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Δεδομένων όλων αυτών των πλεονεκτημάτων, πιθανώς σκέφτεστε ότι οι οκτώ ώρες ύπνου θα σας βοηθήσει να φαίνεστε πιο υγιείς και νεότεροι, σωστά; Λοιπόν, όχι ακριβώς.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τις ώρες που κοιμάστε αλλά και με την ποιότητα του ύπνου που κάνετε αυτές τις ώρες. Και, δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι κάνετε ένα λάθος όταν κοιμάστε που σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι: να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό.

Γιατί ο ύπνος σε ένα ζεστό δωμάτιο μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι;

Η ψυχολόγος ύπνου Michelle Drerup είπε στην Κλινική του Κλίβελαντ ότι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. «Θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο για να βελτιώσετε τον ύπνο σας», είπε. Ο λόγος για αυτό (εκτός από το ότι σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο εύκολα) είναι ότι καθώς κοιμόμαστε, το σώμα μας κρυώνει φυσικά για να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας.

«Η μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου προέρχεται από τη μείωση της μεταβολικής μας παροχής, τον μειωμένο μυϊκό τόνο και τον μειωμένο συμπαθητικό τόνο από αγγειοδιαστολή που οδηγεί σε απώλεια θερμότητας», δήλωσε στο Health News η Δρ. Valerie Cacho, ιατρός ύπνου.

Επιπλέον, όταν είναι σκοτάδι, το σώμα μας εκκρίνει μελατονίνη, η οποία καθοδηγεί το σώμα μας να μπει σε κατάσταση ηρεμίας.

Τι σχέση όμως έχει η θερμοκρασία του σώματος με το να δείχνετε μεγαλύτεροι ή νεότεροι; Σύμφωνα με την γιατρό Natasha Turner, «καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται και κάνει την αναγεννητική της επίδραση».

Ένα πιο ζεστό δωμάτιο θα παρεμποδίσει τη φυσική διαδικασία ψύξης του σώματός μας και την απελευθέρωση αυτής της αναζωογονητικής ορμόνης. Επιπλέον, η μελατονίνη έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Έτσι, για εσάς που σας αρέσει να είστε στα ζεστά ενώ ξεκουράζεστε, τα νέα δεν είναι πολύ καλά. Είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ομορφιάς που κάνετε όταν κοιμάστε. Χωρίς ένα δροσερό δωμάτιο, η απελευθέρωση τόσο της μελατονίνης όσο και της αυξητικής ορμόνης είναι πιο δύσκολη και ίσως αρχίσετε να φαίνεστε μεγαλύτεροι.

Πώς να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε σε βέλτιστη θερμοκρασία

Δεδομένου ότι ο τρόπος που κοιμάστε πραγματικά μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες (ή τουλάχιστον να σας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι), πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε σε μια βέλτιστη θερμοκρασία;

Η χρήση του air condition είναι μια προφανής λύση, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε την ιδανική κατάσταση ύπνου όσον αφορά το πόσο δροσερό είναι το δωμάτιο.

Η υπνοθεραπεύτρια Christabel Majendie έδωσε μερικές συμβουλές: «Κρατήστε τον ζεστό αέρα έξω από την κρεβατοκάμαρα την ημέρα κλείνοντας τα παράθυρα, τα στόρια και τις κουρτίνες καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία».

Πρότεινε επίσης να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά τη νύχτα όταν το αεράκι είναι πιο δροσερό (υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλές να το κάνετε).

Η επένδυση σε σεντόνια καλής ποιότητας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε δροσεροί. «Μειώστε την ποσότητα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιείτε συνήθως και βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, καθώς αυτές ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός σας καλύτερα από τα συνθετικά υλικά», είπε η Majendie.

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει δροσερό ενώ κοιμάστε είναι τοποθετώντας το στρώμα σας στο πάτωμα, καθώς το έδαφος έχει γενικά χαμηλότερη θερμοκρασία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ψύξης που βοηθά το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους σας (τμήματα που αγγίζουν το μαξιλάρι) να διατηρούνται δροσερά ενώ κοιμάστε.

Όπως είπε ο Δρ. Alon Avidan, διευθυντής του UCLA Sleep Disorders Center, στο WebMD, «αυτά τα μαξιλάρια δημιουργούν πτώση θερμοκρασίας όχι στο σώμα αλλά στο κεφάλι, ιδιαίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό. Όταν η θερμοκρασία του εγκεφάλου είναι πιο δροσερή, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν καλύτερο ύπνο, ποιοτικό και πιο βαθύ».

Μελέτες

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top