Άνοια: Πώς να μειώσετε κατά 33% τον κίνδυνο κάνοντας ένα μόνο πράγμα, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

άνοια

Μια συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνες και ένας νευροψυχολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ συμφωνεί και προσφέρει συμβουλές για το πώς να κάνετε αυτή τη συνήθεια μέρος της ρουτίνας σας, ακόμα κι αν έχετε κινητικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ, όπως καιι το γιατί οι γυναίκες αναπτύσσουν τη νόσο σε μεγαλύτερους αριθμούς -ένα θέμα που διερευνήθηκε ευρέως στην έρευνα για την υγεία του εγκεφάλου του Parade και της Cleveland Clinic το 2024. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορεί να παίζουν ρόλο. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά είναι καλά νέα. Σημαίνει ότι έχουμε κάποια δύναμη να επηρεάσουμε θετικά την υγεία του εγκεφάλου μας.

Άνοια: Κρασί, τυρί και αρνί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη – Αλλά κόψτε αυτό το ένα φαγητό

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας έως και 33%, σύμφωνα με έρευνα

Μπορεί να σκέφτεστε την άσκηση ως κάτι που μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες σας. Ωστόσο, είναι επίσης εξαιρετική για τον εγκέφαλό σας και, ως εκ τούτου, για τη γνωστική υγεία.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη σε σχεδόν 650.000 βετεράνους που έκαναν ένα τεστ σε διάδρομο ως μέρος της καθημερινής τους φροντίδας είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και σχετικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες άνοιας καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Ένας νευροψυχολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ συμφωνεί ότι η κίνηση του σώματος ωφελεί το μυαλό. «Η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είναι το κλειδί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου με τη γήρανση», λέει η Δρ. Jessica Caldwell, διευθύντρια του Γυναικείου Κέντρου Πρόληψης Αλτσχάιμερ στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Το θετικό, μάλιστα, είναι ότι αυτές οι οδηγίες ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για καλύτερη υγεία της καρδιάς, δίνοντας νέο νόημα στις «προπονήσεις για ολόκληρο το σώμα». Η Δρ. Caldwell τονίζει, επίσης, ότι η υπέρβαση αυτών των εβδομαδιαίων συστάσεων άσκησης μπορεί να είναι ευεργετική.

«Για τους νεότερους ή τους ανθρώπους που ήταν σωματικά δραστήριοι στο παρελθόν ή σταθερά σε όλη τους τη ζωή, το να κάνουν έως και 300 λεπτά ή πιο έντονη άσκηση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ωφέλιμο για τον εγκέφαλο», λέει η ειδικός. «Είναι μια ισορροπία καθώς μεγαλώνουμε μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της πρόληψης τραυματισμών και της καλής αερόβιας προπόνησης που ωφελεί όχι μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά και την υγεία του εγκεφάλου».

Τα 6 λεπτά την ημέρα που μπορούν να σας κάνουν πιο έξυπνους – Αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου

Μην στεναχωριέστε εάν μόλις ξεκινήσετε μια ρουτίνα γυμναστικής, έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα στην τρέχουσα περίοδο της ζωής σας ή έχετε κινητικά προβλήματα που εμποδίζουν τα 300 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης. Όπως λέει η Δρ. Caldwell, η ισορροπία είναι απαραίτητη.

Άλλες έρευνες, όπως μια μελέτη του 2022, έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης σε ηλικιωμένους μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες άνοιας. Μια ξεχωριστή μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 78.000 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology έδειξε ότι μόνο 4.000 βήματα καθημερινά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 25%.

Μια εξαιρετική προπόνηση για τη μείωση του κινδύνου άνοιας

Ενώ μεγάλο μέρος της παραπάνω έρευνας αφορά σε προπονήσεις που σας κρατούν όρθιους, όπως το τρέξιμο σε διάδρομο, η Δρ. Caldwell λέει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα πόνου και κινητικότητας που τις καθιστούν δύσκολες, ειδικά καθώς γερνούν. Η πρόταση της; Προτιμήστε μια εναλλακτική λύση με χαμηλότερο αντίκτυπο που θα συνεχίσει να ασκεί την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό σας.

«Μια εξαιρετική άσκηση καθώς μεγαλώνουμε είναι η κολύμβηση. Η κολύμβηση είναι μια άσκηση όπου εξαλείφετε ορισμένες βασικές ανησυχίες με άλλα είδη άσκησης», η Δρ. Caldwell.

Για αρχή, ο κίνδυνος πτώσης είναι μικρότερος. «Έχετε το νερό που σας υποστηρίζει», λέει η ειδικός. Ακόμα κι αν πηγαίνετε χαλαρά ή γρήγορα σε μια λωρίδα κολύμβησης, εξακολουθείτε να το κάνετε με τρόπο που είναι πιο ασφαλής εάν η ισορροπία σας μπορεί να είναι πρόβλημα. Επίσης, έχει μικρότερο αντίκτυπο.

Καθώς μεγαλώνουμε, ακόμη και άτομα που ήταν πολύ δυνατοί αθλητές στο παρελθόν μπορεί να έχουν συσσωρευμένους τραυματισμούς που καθιστούν την έντονη άσκηση υπερβολική για τις αρθρώσεις ή μπορεί να έχουν ενεργό τραυματισμό. Η κολύμβηση προσφέρει στους ανθρώπους που θέλουν να είναι σωματικά δραστήριοι, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο, τη δυνατότητα να το κάνουν με τρόπο που μπορεί να είναι πιο ήπιος για το σώμα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top