Απώλεια βάρους: Το ευχάριστο χόμπι που λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα για αδυνάτισμα

απώλεια βάρους, χορός

Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά το 2024 θα μπορούσαν κάλλιστα να το πετύχουν εάν ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο χόμπι, προτείνει μια νέα μελέτη που συνδέει αυτό το είδους κίνησης με την απώλεια βάρους.

Κινέζοι ιερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν πρόθυμοι να σηκωθούν και να κινηθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, το σώμα τους παρουσίασε σημαντικές θετικές αλλαγές στη μάζα σώματος, στην περίμετρο της μέσης και στη μάζα λίπους, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.Μάλιστα οι αλλαγές που διαπίστωσαν οι επιστήμονες μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές που παρατηρουνται μετά τη λήψη φαρμάκων για αδυνάτισμα

Πρόκειται για τον χορό, με τους συμμετέχοντες στη σχετική μελέτη να επωφελούνται επίσης από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Καταγράφηκαν επίσης βελτιώσεις σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι πέτρες στη χολή, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Ο χορός είναι αποτελεσματικός στην απώλεια λίπους σε άτομα με πλεονάζον βάρος και παχυσαρκία και έχει σημαντική βελτίωση στη σύσταση και τη μορφολογία του σώματος», δήλωσε ο συγγραφέας Yaya Zhang, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Χουνάν της Κίνας.

Ο χορός αποτελεί επιπλέον κίνητρο για άσκηση

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τη δυσκολία διατήρησης μιας μακροπρόθεσμης θετικής συνήθειας, όμως η ενασχόληση με τον χορό ως μια μορφή βιώσιμης άσκησης είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν τακτικά, ανέφερε το SWNS.

«Χάρη στην υψηλή του αποτελεσματικότητα και τη μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης και διασκέδασης που προσφέρει, ο χορός μπορεί να είναι μια ευεργετική παρέμβαση άσκησης για την απώλεια βάρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Zhang.

Ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που ενσωματώνει την άσκηση, την ψυχαγωγία και την κοινωνικότητα, ο χορός έχει έμφυτα πλεονεκτήματα στην ενίσχυση των κινήτρων για άσκηση.

«Το χρονικό διάστημα ενασχόλησης μεγαλύτερο από τρεις μήνες, μαζί με τις δημιουργικές φόρμες χορού, είναι πιο ευνοϊκό για την επίτευξη κλινικών στόχων που σχετίζονται με βελτιώσεις στη σύσταση του σώματος. Ταυτόχρονα με την απώλεια λίπους, αυτή η κίνηση διατηρεί και ενισχύει τη μορφολογία του σώματος. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για νέους κάτω των 45 ετών», είπε ο Δρ. Zhang.

Όσο πιο δημιουργικός ο χορός, τόσο μεγαλύτερες οι αλλαγές στην απώλεια βάρους

Η ομάδα μελέτησε 646 άτομα που πάλευαν με την παχυσαρκία, σε 10 διαφορετικές μελέτες. Όσο πιο δημιουργικό είναι το στυλ χορού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι θετικές αλλαγές, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν υπέρβαρα παιδιά και ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Και οι δύο ομάδες ασθενών εμφάνισαν μετρημένες βελτιώσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν τη διαφορά μεταξύ του χορού και της τακτικής αερόβιας άσκησης ή άλλων εντατικών στυλ προπόνησης. Ο πρώτος είχε ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά την απώλεια βάρους, χάρη στην προπόνηση ολόκληρου του σώματος που κάνουν οι χορευτές, με μειωμένο κίνδυνο γρήγορης κόπωσης. Με άλλα λόγια, χορέψτε!

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top