Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

δίαιτα

Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με στόχο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, σκεφτείτε την ποιότητα των τροφών που τρώτε, προτείνει νέα έρευνα που συνέκρινε πέντε τύπους δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια ανθυγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και με βάση το κρέας έβαλαν βάρος με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια πιο υγιεινή, φυτική εκδοχή, διαπίστωσε η μελέτη.

«Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν δίαιτες που δίνουν έμφαση σε υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή μη τροπικά φυτικά έλαια και φυτικές πρωτεΐνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν μακριά την υπερβολική αύξηση βάρους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Συγκρίνοντας 5 διαφορετικές δίαιτες

Η μελέτη συνέκρινε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνολικά με μια δίαιτα που χρησιμοποιούσε κυρίως ζωικές πρωτεΐνες και λίπη.

Επίσης, μια δεύτερη δίαιτα που επικεντρωνόταν σε πρωτεΐνες και λίπος φυτικής προέλευσης, μια υγιεινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που επικεντρωνόταν στην κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων υδατανθράκων, περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών όπως το ελαιόλαδο και τέλος, ένα πρόγραμμα ανθυγιεινών γευμάτων που ορίζεται ως αυτό που περιλαμβάνει ανθυγιεινά λίπη, περισσότερη ζωική πρωτεΐνη και επεξεργασμένα δημητριακά.

«Από όσο γνωρίζω, η εξέταση των επιπτώσεων διαφορετικών παραλλαγών χαμηλών υδατανθράκων στη διαρκή απώλεια βάρους είναι πρωτοφανής», είπε ο Δρ. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής που ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία True Health Initiative, έναν παγκόσμιο συνασπισμό ειδικών αφιερωμένη στην τεκμηριωμένη ιατρική του τρόπου ζωής. Ο Δρ. Katz δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Όλες οι δίαιτες μείωσαν τους υδατάνθρακες σε περίπου 38% έως 40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Ωστόσο, τα άτομα που ακολούθησαν μια ανθυγιεινή διατροφή με υδατάνθρακες γεμάτη ζωικές πρωτεΐνες και λίπος κέρδισαν βάρος μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με άτομα που επικεντρώθηκαν σε υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και μη αμυλούχων λαχανικών και χαμηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και ζάχαρης -όπως ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και επιδόρπια.

«Όσοι υιοθέτησαν ανθυγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως κύρια στρατηγική πήραν, κατά μέσο όρο, περίπου 2,3 κιλά σε διάστημα 4 ετών. Όσοι υιοθέτησαν υγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως κύρια στρατηγική έχασαν, κατά μέσο όρο, περίπου 2,2 κιλά», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Binkai Liu, βοηθός ερευνητής στο τμήμα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard.

Μεγάλες, υψηλής ποιότητας μελέτες

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε δεδομένα περισσότερων από 67.000 ατόμων που συμμετείχαν σε τρεις καθιερωμένες διαχρονικές μελέτες: τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών που διεξήχθη μεταξύ 1986 και 2010, τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών II, που διεξήχθη μεταξύ 1991 και 2015, και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας, που διεξήχθη μεταξύ 1986 και 2018.

«Αυτές είναι, φυσικά, μελέτες παρατήρησης και δεν έχουν σχεδιαστεί για να καθορίσουν αιτία και αποτέλεσμα, αλλά αποκαλύπτουν συσχετισμούς. Ωστόσο, όταν οι παρατηρούμενες συσχετίσεις είναι ισχυρές, ανταποκρίνονται στη δόση, εξηγούνται δύσκολα και συνδέονται με εύλογους μηχανισμούς -μπορεί μερικές φορές να συναχθεί το συμπέρασμα αιτίου και αποτελέσματος», εξήγησε ο Δρ. Katz.

Όλοι οι συμμετέχοντες στις τρεις μελέτες ήταν υγιείς, ηλικίας κάτω των 65 ετών και δεν είχαν προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις. Η απώλεια ή η αύξηση βάρους αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες σε διαστήματα τεσσάρων ετών.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που έδιναν έμφαση σε υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικά συστατικά από υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με λιγότερη αύξηση βάρους, σημείωσε η μελέτη.

Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που έδιναν έμφαση σε πρωτεΐνες και λίπη ζωικής προέλευσης ή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες συσχετίστηκαν με περισσότερη αύξηση βάρους. Οι συσχετισμοί ήταν πιο εμφανείς μεταξύ των ανθρώπων που ήταν νεότεροι, βαρύτεροι και λιγότερο δραστήριοι, διαπίστωσε η μελέτη.

«Η ουσία ήταν ότι σε διάστημα 4 ετών, η απλή υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά δεν σχετιζόταν με τη διαρκή απώλεια βάρους μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, ενώ η υιοθέτηση μιας φυτικής ή/και υψηλής ποιότητας χαμηλής σε υδατάνθρακες δίαιτας συνδέθηκε με συνεχή απώλεια βάρους», κατέληξε ο Δρ. Katz.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στην κατανάλωση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η σημασία της ποιότητας των τροφίμων είναι βασική σε κάθε δίαιτα, δήλωσε ο Δρ. Sun, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Nutritional Biomarker Laboratory στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard.

«Είναι πάντα συνετό να επιλέγετε μια δίαιτα που δίνει έμφαση σε φρέσκα φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, καφέ, τσάι ή απλώς νερό, μέτριο κόκκινο κρασί αν πίνετε, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και άλλα υγιεινά συστατικά», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top