Πώς πρέπει να ασκείστε για γερά οστά και καλύτερη υγεία,σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

οστά

Τα σταθερά καθημερινά μοτίβα άσκησης και ξεκούρασης μπορούν να συγχρονίσουν τα ρολόγια του σώματος στις αρθρώσεις και τον σκελετό με το ρολόι του εγκεφάλου, βοηθώντας δυνητικά τα άτομα να διατηρήσουν τη σκελετική υγεία, να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση και να αποφύγουν τραυματισμούς, υποστηρίζει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Αν και η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αφορούσε ποντίκια, οι επιστήμονες προτείνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ανθρώπινοι χόνδροι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι -που έχουν πολύ παρόμοιες φυσιολογικές ιδιότητες- να ανταποκριθούν με συγκρίσιμο τρόπο. Οι καθημερινοί ρυθμοί στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των θηλαστικών δημιουργούνται από ένα κιρκάδιο σύστημα που συντονίζεται σε περιβαλλοντικά στοιχεία όπως το φως και η σίτιση.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η κακή ευθυγράμμιση μεταξύ του κεντρικού ρολογιού του σώματος στον εγκέφαλο και άλλων οργάνων που έχουν το δικό τους ρολόι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθολογίας και ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, μέχρι τώρα, πολύ λίγα ήταν κατανοητά για τη σχέση μεταξύ των ρολογιών στον χόνδρο της άρθρωσης -που δεν έχει νεύρο ή παροχή αίματος- και του εγκεφάλου.

Τι εξέτασαν οι επιστήμονες της μελέτης και τι ανακάλυψαν

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποντίκια που ασκούνταν καθημερινά σε διάδρομο κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης για να δείξουν τι συνέβη με τα ρολόγια στον χόνδρο, τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και τον εγκέφαλο. Επιβεβαίωσαν τα ευρήματα συμπιέζοντας μεσοσπονδύλιους δίσκους ποντικιών ή εκφυτεύματα χόνδρου στο εργαστήριο. Και τα δύο είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοιο εφέ συγχρονισμού ρολογιού.

«Ουσιαστικά εντοπίσαμε έναν νέο μηχανισμό για να κατανοήσουμε πώς τα ρολόγια του σώματός μας ευθυγραμμίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον. Τα ρολόγια έχουν εξελιχθεί για να σε προετοιμάζουν για προβλέψιμες ρυθμικές αλλαγές στο περιβάλλον», ανέφερε ο καθηγητής Qing-Jun Meng, ανώτερος συγγραφέας και ειδικός στο ρολόι σώματος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και συμπλήρωσε:

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σωματικές δραστηριότητες το πρωί, που σχετίζονται με τα καθημερινά μοτίβα του κύκλου ύπνου/αφύπνισης, μεταφέρουν πληροφορίες χρόνου από το φωτοευαίσθητο κεντρικό ρολόι του εγκεφάλου στους σκελετικούς ιστούς που φέρουν βάρος. Στην πραγματικότητα, λέει στο σκελετικό σας σύστημα ότι είναι ώρα να ξυπνήσει. Αλλά όταν αυτή η ευθυγράμμιση είναι αποσυνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, τότε όπως και σε άλλα όργανα και ιστούς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία».

«Αν αλλάζετε συνεχώς την ώρα που ασκείστε, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτόν τον αποσυγχρονισμό. Ωστόσο, εάν αλλάξετε τ0 πότε ασκείστε, αλλά στη συνέχεια διατηρήσετε αυτό το καθεστώς για κάποιο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι τα ρολόγια του σώματος τελικά θα ευθυγραμμιστούν ξανά μεταξύ τους και θα προσαρμοστείτε σε αυτό», συνέχισε ο ειδικός.

Τι συμβαίνει όταν ασκούμαστε σε ακατάλληλη ώρα

Γενικά, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι η κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των ρολογιών του χόνδρου και του μεσοσπονδύλιου δίσκου και του κεντρικού μας ρολογιού στον εγκέφαλο μπορεί να συμβεί λόγω της άσκησης σε ακατάλληλη ώρα. Επιπλέον, βρήκαν τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό και ότι τα σκελετικά ρολόγια μπορούν να συγχρονιστούν με τα καθημερινά πρότυπα σωματικής δραστηριότητας.

Η προηγούμενη εργασία των ερευνητών είχε ανακαλύψει εσωτερικά ρολόγια σώματος σε μεσοσπονδύλιους δίσκους και χόνδρους που μειώνονται με τη γήρανση. Είναι σημαντικό ότι οι υγιείς χόνδροι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν έχουν νεύρα και παροχή αίματος, οπότε μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πώς τα εσωτερικά ρολόγια τους συγχρονίζονται με τον εγκέφαλο.

Η καθηγήτρια Judith Hoyland, επίσης συγγραφέας και εμπειρογνώμονας για τη σπονδυλική στήλη/μεσοσπονδύλιους δίσκους από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είπε: «Ανάμεσα στις πολλές προκλήσεις για την υγεία, η μυοσκελετική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία -και οι δυσμενείς συνέπειές της – είναι ένα σημαντικό βάρος για τα άτομα. Η απώλεια της οστικής πυκνότητας, ο υποβαθμισμένος αρθρικός χόνδρος και ο εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι κύρια χαρακτηριστικά του γηράσκοντος σκελετού, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον πόνο και την απώλεια κινητικότητας».

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε εντοπίσει έναν νέο μηχανισμό ρολογιού που βασίζεται στη σκελετική γήρανση, ο οποίος θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην κατανόηση της αδυναμίας και στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικού θεραπευτικού χρόνου άσκησης και φυσιοθεραπείας για τη διατήρηση της καλής σκελετικής υγείας και κινητικότητας», συμπλήρωσε η ίδια.

Ευρήματα που ανοίγουν τον δρόμο για καλύτερη αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η Lucy Donaldson, Διευθύντρια Research & Health Intelligence στο Versus Arthritis, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του πόνου και των επιπτώσεων της αρθρίτιδας και αυτή η πολύ πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για τα άτομα με αρθρίτιδα».

«Ο ημερήσιος 24ωρος κύκλος που ακολουθεί το σώμα μας, όπως η εσωτερική θερμοκρασία που πέφτει όταν κοιμόμαστε και η αρτηριακή πίεση που αυξάνεται σε ορισμένες ώρες της ημέρας, είναι γνωστά ως κιρκάδιος ρυθμός. Υπάρχουν διαδικασίες μέσα στο σώμα που διατηρούν αυτόν τον ρυθμό, γνωστά ως “ρολόγια”, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό ρολόι του σώματός μας στον εγκέφαλο», συνέχισε η ειδικός.

«Αυτή η πρώιμη έρευνα σε ποντίκια διερευνά μια σχέση μεταξύ των τοπικών ρολογιών στον χόνδρο των αρθρώσεων και του κεντρικού ρολογιού του σώματος στον εγκέφαλο, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα συμβάλλει στο πόσο γρήγορα φθείρονται τα οστά και οι χόνδροι με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν αυτά τα ρολόγια αποσυγχρονίζονται, τα οστά και οι χόνδροι επιδεινώνονται πιο γρήγορα, αλλά όταν ευθυγραμμίζονται, η διαδικασία επιβραδύνεται. Η άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας βοηθά να συγχρονίζονται τα ρολόγια και έτσι θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της αρθρίτιδας».

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο στοχευμένες θεραπείες για μυοσκελετικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα χρησιμοποιώντας άσκηση και σωματική δραστηριότητα», κατέληξε η Δρ. Donaldson.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top