Είναι ασφαλές να πηγαίνετε για τρέξιμο στο πολύ κρύο; 3 κορυφαίες συμβουλές από ειδικούς

τρέξιμο

Kαθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα και ένα κύμα ψύχους πρόκειται να χτυπήσει την Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς θα εγκαταλείψουμε την υπαίθρια άσκηση και το τρέξιμο για να μείνουμε στη ζέστη του σπιτιού.

Όπως πάντα, τον Ιανουάριο βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να ξαναρχίζουν το τρέξιμο ή να ξεκινούν ένα χόμπι ως μέρος των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς. Το τρέξιμο φέρνει αμέτρητα οφέλη όλο το χρόνο, ακόμα κι αν υπάρχει έντονη ψύχρα έξω.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ακραίες καιρικές συνθήκες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί λένε ότι πολλά μέρη ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο αναμένεται να ντυθούν στα λευκά.

Στους δρόμους αναμένεται παγετός και η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει σημαντικά από τα τωρινά, ανοιξιάτικα επίπεδα. Έτσι, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να βγείτε για τρέξιμο αυτή την εποχή του χρόνου. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και νοοτροπία, θα μπορούσατε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο.

Είναι ασφαλές να πάτε για τρέξιμο στο χιόνι;

Υπό την προϋπόθεση ότι είστε προετοιμασμένοι να προσαρμοστείτε, το τρέξιμο στο χιόνι μπορεί να είναι μια μαγική εμπειρία. Εάν είναι δυνατόν, κατευθυνθείτε σε κάποιο μέρος εκτός δρόμου. Τα μονοπάτια και το γρασίδι είναι λιγότερο πιθανό να είναι παγωμένα κάτω από το χιόνι.

Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε πολλούς γύρους στο ίδιο έδαφος. Μπορεί να ακούγεται κουραστικό να κάνετε 8 γύρους σε ένα πάρκο, αλλά θα εξοικειωθείτε με τις συνθήκες κάτω από τα πόδια σας και θα είστε πιο κοντά στο σπίτι εάν θέλετε ή χρειαστεί να σταματήσετε το τρέξιμό σας.

Η προπονήτρια τρεξίματος και συγγραφέας του RunStreet, Marine Kunz, συμβούλεψε: «Είναι εύκολο να σας κυριεύσει η αίσθηση από τα βρεγμένα πόδια ή να ανησυχείτε μήπως γλιστρήσετε στο χιόνι, αλλά με τις σωστές μεθόδους, μπορείτε να κάνετε ένα υπέροχο τρέξιμο στο χιόνι. Ομολογώ ότι απέφευγα να τρέχω στο χιόνι μέχρι που ήρθε η Covid-19 και έκλεισαν τα γυμναστήρια».

«Έπειτα, ήρθε ένας πολύ κρύος χειμώνας με χιόνια και βρέθηκα να παίζω στο χιόνι με τον ενθουσιώδη σκύλο μου. Και βρήκα, μέσω πολλών δοκιμών και λαθών, πολλούς τρόπους για να κάνω το τρέξιμο στο χιόνι πιο διασκεδαστικό και διαχειρίσιμο», πρόσθεσε η ειδικός.

3 συμβουλές για τρέξιμο στο κρύο και το χιόνι

  1. Προσέξτε την ταχύτητά σας
  2. Φορέστε στρώματα ρούχων
  3. Φορέστε τα σωστά παπούτσια

1. Προσέξτε την ταχύτητά σας

Με τον πάγο στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, είναι σημαντικό να κινείστε αργά για να διασφαλίσετε ότι δεν θα γλιστρήσετε και ενδεχομένως τραυματιστείτε. Οι μέρες του χιονιού δεν ενδείκνυνται για γρήγορη προπόνηση, αλλά τρέξιμο με αργούς ρυθμούς.

Ο Jason Fitzgerald, προπονητής στίβου και ιδρυτής του Strength Running, δήλωσε: «Οι χειμερινές συνθήκες όπως το χιόνι, ο πάγος ή ο άνεμος κάνουν το τρέξιμο πιο αργό και πιο δύσκολο, έτσι οι ρυθμοί που ήταν εύκολοι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου δεν θα είναι τόσο εύκολοι κατά τη διάρκεια τον χειμώνα. Η απόδοσή σας στο κρύο μπορεί να αρχίσει να μειώνεται καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες».

2. Φορέστε στρώματα ρούχων

Ενώ κάνετε προθέρμανση μόλις ξεκινήσετε να τρέχετε, είναι ζωτικής σημασίας να ντύνεστε άνετα και αρκετά ζεστά για τις κρύες συνθήκες. Το Runner’s World συμβουλεύει να φοράτε ελαφριά και αδιάβροχα υφάσματα με τα οποία μπορείτε να κινείστε ελεύθερα. Το ιδανικό ρούχο περιλαμβάνει ένα θερμικό κολάν και ένα φανελάκι, ένα μακρύ μπλουζάκι, καθώς και αδιάβροχο μπουφάν.

Ωστόσο, ένας ειδικός του Runner’s World πρόσθεσε: «Βεβαιωθείτε ότι δεν ντύνεστε υπερβολικά, καθώς η θερμοκρασία του σώματός σας θα αρχίσει να ανεβαίνει αμέσως μετά το τρέξιμο -ανεξάρτητα από το πόσο κρύο κάνει όταν ξεκινάτε- και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να νιώθετε πολύ ζεστοί».

3. Φορέστε τα σωστά παπούτσια

Είναι απαραίτητο να φοράτε τα σωστά υποδήματα για ένα τρέξιμο στο χιόνι. Οι δρομείς πρέπει να έχουν κατά νου ότι διαφορετικές συνθήκες απαιτούν διαφορετικά παπούτσια.

Είτε τρέχετε σε δρόμο είτε σε μονοπάτι, αν υπάρχει χιόνι στο έδαφος, ένα παπούτσι μονοπατιού θα σας προσφέρει περισσότερη πρόσφυση από ένα παπούτσι δρόμου. Όταν τρέχετε σε πάγο ή σε ένα βαθύ στρώμα χιονιού, η συσκευή έλξης εφαρμόζει πάνω από τα πόδια σας για να κλειδώσει τη λαβή σας και να σας δώσει τον έλεγχο σε ολισθηρές συνθήκες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top