Ο 41χρονος με όγκο στον εγκέφαλο είχε 9 μήνες ζωής – Ζει μετά από την πρώτη τέτοια θεραπεία παγκοσμίως

9 μήνες ζωής

Ένας καρκινοπαθής άνδρας που του έδωσαν μόλις 9 μήνες ζωής έχει καταπλήξει τους γιατρούς αφού ουσιαστικά εξαφανίστηκε ο θανατηφόρος όγκος του εγκεφάλου του.

Ο 41χρονος Μπεν Τρότμαν από το Δυτικό Σάσεξ, εγγράφηκε για μια πρώτη παγκοσμίως δοκιμή θεραπείας μετά τη διάγνωση του γλοιοβλαστώματος τον Οκτώβριο του 2022. Μαθαίνοντας ότι είχε πιθανώς μόλις 9 μήνες ζωής, αυτός και η αρραβωνιαστικιά Έμιλι έκαναν τον γάμο τους τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά πλέον ο Τρότμαν ζει τώρα μια κανονική ζωή λόγω της καινοτόμου θεραπείας που έλαβε. Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι η αξιοσημείωτη ανάρρωσή του ήταν «άγνωστη στο παρελθόν».

Τι περιλάμβανε η πρωτοποριακή κλινική δοκιμή για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Στο πλαίσιο της δοκιμής, που χρηματοδοτήθηκε από το The Jon Moulton Charity Trust, ο 41χρονος υποβλήθηκε αρχικά σε ένα κύκλο ανοσοθεραπείας πριν ακολουθήσει τυπικές θεραπείες.

Το ανώνυμο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε, το οποίο δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο, τον έκανε να υποφέρει από έντονο πονοκέφαλο. Οι γιατροί είπαν ότι αυτό ήταν ένα καλό σημάδι επειδή έδειξε ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε ξυπνήσει και επιτέθηκε στον όγκο. Οι Times ανέφεραν ότι η δοκιμή έπρεπε να κλείσει με τον Τρότμαν ως τον μοναδικό ασθενή.

Ωστόσο, ο Δρ. Paul Mulholland, ειδικός στον καρκίνο του εγκεφάλου με έδρα στο University College Hospital του Λονδίνου και επικεφαλής της νέας δοκιμής, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν τόσο ελπιδοφόρα που μια θεραπεία μπορεί τελικά να είναι στον ορίζοντα. Ο ειδικός ζητά τώρα να ακολουθηθεί η ίδια προσέγγιση σε μελλοντικές δοκιμές.

Πώς αντιμετωπίζεται το γλοιοβλάστωμα μέχρι σήμερα

Τα τυπικά θεραπευτικά σχέδια για το γλοιοβλάστωμα καλούν τους ασθενείς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση πριν από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Αυτός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος τρόπος που το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Δρ. Mulholland είπε στους Times ότι το τελικό αποτέλεσμα με εκείνο το θεραπευτικό σχήμα είναι κάθε φορά το ίδιο.

Η ασθένεια -η οποία χτυπά περίπου 3.000 Βρετανούς και 12.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο- συνήθως επιστρέφει πριν σκοτώσει τελικά τους ασθενείς, είπε ο Δρ. Mulholland. Στο πλαίσιο της δοκιμής του, οι ασθενείς έπρεπε να ακολουθήσουν μια πορεία ανοσοθεραπείας πριν υποβληθούν στο σύνηθες σχήμα θεραπειών.

Η ανοσοθεραπεία ενισχύει τα εσωτερικά όπλα του σώματος για να κυνηγήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.  «Πιστεύω ότι έχουμε τα εργαλεία για να το θεραπεύσουμε. Πρέπει να παρέμβουμε έγκαιρα για να δώσουμε στους ασθενείς την καλύτερη ευκαιρία για μακροπρόθεσμη επιβίωση», είπε ο Δρ. Mulholland και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό όχι μόνο για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου αλλά και για όλους τους άλλους καρκίνους που υπάρχουν και έχουν φτωχή επιβίωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος».

Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για το γλοιοβλάστωμα είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών, σύμφωνα με το Brain Tumor Charity. Μόνο το 5% των ασθενών επιβιώνει πέντε χρόνια.

Οι διαγνωσμένοι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου. Ακολουθεί καθημερινή ακτινοβολία και χημειοθεραπεία για περίπου έξι εβδομάδες, μετά την οποία τα φάρμακα μειώνονται.

Η ακτινοβολία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή πρόσθετων καρκινικών κυττάρων και τη θεραπεία εκείνων που δεν ενδείκνυνται για χειρουργική επέμβαση. Αλλά ο καρκίνος μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε μόλις επτά εβδομάδες. Για σύγκριση, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι καρκίνοι του πνεύμονα χρειάζονται 14 εβδομάδες για να διπλασιαστούν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top