Τα 8 λάθη που κάνετε όταν είστε άρρωστοι

λάθη όταν είστε άρρωστοι

Όταν είστε άρρωστοι θέλετε να κάνετε τα πάντα για να γίνετε καλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μερικά από αυτά που κάνετε όμως θεωρούνται λάθη που δεν σας κάνουν καλό.

Δείτε λοιπόν τι κάνετε λάθος:

  1. Δεν ξεκουράζεστε αρκετά
  2. Αγνοείτε τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης
  3. Δεν κοιμάστε αρκετά
  4. Επιμένετε να πάρετε αντιβίωση
  5. Δεν πίνετε αρκετό νερό
  6. Παραλείπετε γεύματα
  7. Καπνίζετε
  8. Έχετε στρες

1. Δεν ξεκουράζεστε αρκετά

Δεν χρειάζεται να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα τις ημέρες που είσαστε άρρωστοι. Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό σας να πάτε με τους ρυθμούς του, ώστε να κρατήσετε την ενέργειά σας για να καταπολεμήσετε την γρίπη ή το κρυολόγημα. Αποφύγετε να πάτε στο σχολείο ή τη δουλειά για λίγες ημέρες. Εκτός απ’ το ότι θα ξεκουραστείτε, δεν θα διασπείρετε και τα μικρόβια.

2. Αγνοείτε τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης

Δεν χρειάζεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν σας ταλαιπωρεί ένα απλό κρυολόγημα. Είναι σημαντικό όμως να είσαστε σε επαφή αν εντοπίσετε συμπτώματα γρίπης όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, πόνοι στα κόκαλα, βήχας και έντονη κόπωση, σύμφωνα με το CDC. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο που θα κάνει τα συμπτώματα της γρίπης πιο ήπια.

3. Δεν κοιμάστε αρκετά

Αν δεν κοιμάστε αρκετά και καλά, τότε το ανοσοποιητικό σας αποδυναμώνεται και ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ίωση. Μελέτη αναφέρει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αρρωστήσουν από αυτούς που κοιμούνται επτά. Οπότε φροντίστε να κοιμηθείτε καλά και αρκετά μέσα στην ημέρα.

4. Επιμένετε να πάρετε αντιβίωση

Η αντιβίωση πιθανότατα δεν θα βελτιώσει τα συμπτώματά σας όπως νομίζετε, καθώς οι αντιβιώσεις αντιμετωπίζουν βακτήρια, ενώ οι ιώσεις προέρχονται από ιούς, σύμφωνα με το Harvard. Η αντιβίωση, όταν δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να δημιουργήσει διάφορες αντιδράσεις όπως αλλεργία ή και διάρροια. Επίσης με το να λάβετε μία αντιβίωση που δεν χρειάζεται, συμβάλλετε σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, την ανοσία των βακτηρίων στις αντιβιώσεις.

5. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Συνήθως όταν σας ενοχλεί ο λαιμός σας δυσκολεύεστε να πιείτε κάποιο ρόφημα. Είναι όμως απαραίτητο για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και να απομακρύνετε τα φλέματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στους πονοκεφάλους. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε πολύ νερό ή κάποιο ζεστό ρόφημα.

6. Παραλείπετε γεύματα

Μπορεί η όρεξη σας να είναι μειωμένη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετά και θρεπτικά γεύματα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αντιμετωπίσει τον ιό.

7. Καπνίζετε

Το κάπνισμα επηρεάζει τους πνεύμονες σας και ερεθίζει τον λαιμό σας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

8. Στρες

Μία ορμόνη που παράγει ο οργανισμός όταν αγχώνεστε αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, δημιουργώντας επίσης και φλεγμονή κάτι που επιδεινώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top